Ανεβάζουν στροφές οι εξαγωγές φράουλας

Με χαμηλούς ρυθμούς συνεχίστηκαν την περασμένη εβδομάδα οι ελληνικές εξαγωγές φρούτων και λαχανικών, λόγω της ύπαρξης αρκετών αποθεμάτων μετά το Πάσχα.

Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών, INCOFRUIT Hellas,  οι εξαγωγές υποχώρησαν 39%, ωστόσο εξαίρεση αποτέλεσμαν οι φράουλες των οποίων η ζήτηση ήταν αυξημένη ωστόσο, όπως σημειώνει ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου, Γ. Πολυχρονάκης,  η συγκομιδή δεν ικανοποίησε την ζήτηση λόγω έλλειψης εργατικών χεριών.

Οι εξαγωγές φράουλας στο διάστημα 1/1-28/4/2022 ανέρχονται σε 47.285 τόνους έναντι 40.477 τόνων πέρυσι, αυξημένες κατά 16,8% με ιδιαίτερη αύξηση την τελευταία εβδομάδα ( +43% έναντι της προηγούμενης).

Στα πορτοκάλια, η ροή εξαγωγών είναι πάρα πολύ χαμηλή, η ζήτηση είναι χαμηλότερη, η κατανάλωση επίσης και οι τιμές πιέζονται ακόμη περισσότερο. Συνεχίζονται με χαμηλούς ρυθμούς οι εξαγωγές μήλων και από 1/9-29/4/22 η εξαγωγή τους ανέρχεται σε 55.107 τόνους, χαμηλότερες κατά 24,4% έναντι πέρυσι.   

Ιστορικό ρεκόρ για ακτινίδια

Στα ακτινίδια, από 1/9/2021 έως και 29/4/2022 οι αναγγελίες φορτίων που καταχωρήθηκαν στο ΜΕΝΟ για εξαγωγή-διακίνηση αφορούσαν 186.692 τόνους, καταγράφοντας νέο ιστορικό ρεκόρ τόσο σε αξία όσο και σε τονάζ – αυξημένες κατά 13,7% εκ των οποίων προς τρίτες εκτός ΕΕ Χώρες 54.125 τ. ήτοι 29% του συνόλου έναντι 45.502 τ. πέρσυ  

Αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες η έναρξη συγκομιδής και εξαγωγής εαρινών φρούτων και λαχανικών καρπουζιών και πεπονιών θερμοκηπιακής καλλιέργειας κ.α.

Οι ροές των εξαγωγών μας μέχρι 29/4/2022 παρουσιάζει σημαντική μείωση έναντι της αντίστοιχης περσινής  της τάξης του -10,7%,

Πάντως, όπως σχολιάζει ο κ. Πολυχρονάκης, προς Ουκρανία & Λευκορωσία καμιά δραστηριότητα δεν παρατηρείται, ωστόσο η δραστηριότητα με τις γύρω χώρες συνεχίζεται αλλά με καθημερινή σχεδόν επιβάρυνση του κόστους μεταφοράς

 Φυγή αλλοδαπών εργατών γης

Σε σχετική δήλωσή του, ο κ. Πολυχρονάκης υπογραμμίζει την ανάγκη «να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητά του κλάδου των οπωροκηπευτικών για να παραμείνει βιώσιμος».

Όπως εξηγεί, «το κόστος παραγωγής και εμπορίου διακίνησης φρούτων και λαχανικών -ηλεκτρικό ρεύμα, πετρέλαιο, λιπάσματα, φυτοπροστατευτικά,  ξύλο, χαρτόνι ή πλαστικά για συσκευασίες,, –  έχει εκτοξευθεί τον τελευταίο χρόνο.»

Επιπλέον, ο πόλεμος στην Ουκρανία «έχει επιδεινώσει τις αυξήσεις του κόστους και έχει ήδη δημιουργήσει μια κατάσταση υπερπροσφοράς με πτώση  των τιμών στην κατανάλωση της ΕΕ». Πέραν αυτού, «παρατηρείται τους τελευταίους μήνες φυγή αλλοδαπών εργατών γης , στα θερμοκήπια και γενικότερα στην γεωργία με κίνδυνο να μείνουν αφύτευτα και ακαλλιέργητα τα θερμοκήπια και άλλα οπωροκηπευτικά».

«Ο τομέας πάσχει από σοβαρό πρόβλημα ανταγωνιστικότητας επειδή δεν είναι δυνατή η μεταφορά μέρους της αύξησης στις τιμές τους. στην ΕΕ, αυτή την κλιμάκωση του κόστους τους. Η κατάσταση, έχει επιδεινωθεί με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία τόσο στην εγχώρια όσο και την ευρωπαϊκή αγορά», καταλήγει ο κ. Πολυχρονάκης.