Ανέβασαν ρυθμoύς οι εξαγωγές τροφίμων τον Απρίλιο

Μέτρα για τη στήριξη των εξαγωγών ζήτησε ο Κ. Μίχαλος σε εκδήλωση του ΠΣΕ

Στο ίδιο μοτίβο που ακολουθείται από τις αρχές του χρόνου κινούνται οι ελληνικές εξαγωγές, καθώς το εξωτερικό εμπόριο της χώρας βρίσκεται σε αναζήτηση σταθερότητας.

Την ίδια στιγμή, ενισχυμένες κατά 9,7% εμφανίζονται οι εξαγωγές τροφίμων τον Απρίλιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν ενώ πτωτικά (-15,7%) κινήθηκε για τον ίδιο μήνα το ελαιόλαδο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ, η συνολική αξία των εξαγωγών εμφανίζεται μειωμένη κατά 3,8% (στα 2,1 δις ευρώ από 2,18 δις ευρώ τον Απρίλιο του 2015). Ωστόσο, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών προκύπτει αύξηση κατά 2,2% ή κατά 34,3 εκατ. ευρώ.

Οι καλύτερες επιδόσεις του Απριλίου, είχαν ως αποτέλεσμα σε επίπεδο 4μήνου, να περιοριστούν οι πιέσεις στις συνολικές εξαγωγές στο 7,5%, καθώς διαμορφώθηκαν στα 7,81 δις ευρώ (έναντι 8,46 δις ευρώ του 4μήνου του 2015). Εάν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή (που δέχονται ακόμη ισχυρές πιέσεις, λόγω της υποχώρησης των διεθνών τιμών τους), στο 4μηνο του 2016 προκύπτει οριακή αύξηση κατά 0,5% ή κατά 32,2 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχες επιδόσεις, ήτοι αύξηση 0,5% καταγράφεται και στα έσοδα της χώρας από τις εξαγωγές αγαθών, όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδας (για το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2016, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015). Συνολικά, όμως, τα έσοδα από τις εξαγωγές (συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών) εμφανίζονται μειωμένα κατά 9%.

Όπως δήλωσε η Πρόεδρος του ΠΣΕ, κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη «η πορεία των ελληνικών εξαγωγών αντανακλά σε μεγάλο βαθμό και το διεθνές αίσθημα ως προς την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Επιβεβαιώνουν όμως και την εύθραυστη ισορροπία που διαμορφώνεται στην αγορά, εν αναμονή σταθεροποίησης της οικονομίας και άρσης της αβεβαιότητας γύρω από την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στη χώρα.

Την ώρα που το ισοζύγιο «λουκέτων» και ενάρξεων νέων επιχειρήσεων γίνεται πλέον αρνητικό, η επικείμενη ψήφιση του Αναπτυξιακού Νόμου και η προσδοκία αποδέσμευσης της δόσης από τους δανειστές δίνει μία ακόμη ευκαιρία η χώρα να περάσει από την εποχή των «λουκέτων» και των κτιρίων-«κουφαριών» σε μία περίοδο παραγωγής και δημιουργίας.

Βασική προϋπόθεση όμως είναι άμεσα να ξεκινήσουν οι αποπληρωμές των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες και να ξεκλειδώσουν σχέδια μεγάλων επενδύσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας»

Την ίδια ώρα, η ανάλυση του ΠΣΕ και του ΚΕΕΜ, επί των στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ, δείχνει ότι η μείωση του περασμένου Απριλίου στη συνολική αξία των εξαγωγών προέρχεται κυρίως από τις Τρίτες Χώρες (-10,1%), την ώρα που οι εξαγωγές προς τις χώρες της ΕΕ κινούνται ανοδικά (+1,3%). Αν μάλιστα, εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, προκύπτουν σημαντικά υψηλοί ρυθμοί εξαγωγών προς τις Χώρες της ΕΕ (+3,8%), ενώ οι πιέσεις από τις Τρίτες Χώρες περιορίζονται στο -1%.

Το αποτέλεσμα αυτών των μεταβολών είναι να αυξηθεί το μερίδιο στη συνολική αξία εξαγωγών για τις χώρες της ΕΕ στο 58,3%, έναντι ποσοστού 41,7% των Τρίτων Χωρών. Αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, το μερίδιο των χωρών της ΕΕ διαμορφώνεται στο 67,5%, έναντι 32,5% των Τρίτων Χωρών.

Η πορεία ανά κλάδο

Ενδεικτικό γεγονός της αστάθειας των εξαγωγών, είναι ότι τον περασμένο Απρίλιο 6 κλάδοι προϊόντων καταγράφουν μειωμένες εξαγωγές σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2015, ενώ μόλις 4 κινούνται ανοδικά.

Ενθαρρυντική είναι η περαιτέρω ενίσχυση των ρυθμών ανόδου των τροφίμων (+9,7%), η ανάκαμψη των πρώτων υλών (+6,9%) και οι διψήφιοι ρυθμοί αύξησης σε μηχανήματα (+13,1%) και διάφορα βιομηχανικά (+18,4%). Αντίθετα, πτωτικά κινήθηκαν τα προϊόντα στις κατηγορίες ποτά/καπνός (-4%), πετρελαιοειδή (-18,4%), ελαιόλαδο (-15,7%), βιομηχανικά προϊόντα (-0,7%) και τα εμπιστευτικά προϊόντα (-26,1%).