Έντονη η ανησυχία των Ευρωπαίων αγροτών για το μέλλον του επαγγέλματος

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτείνει λύσεις για τη συγκέντρωση της αγροτικής γης

Προβληματισμένοι για τις οικονομικές προοπτικές του επαγγέλματός τους εμφανίζονται οι αγρότες της ΕΕ, σύμφωνα με νέα έρευνα των κορυφαίων αγροτικών και συνεταιριστικών οργανώσεων Copa – Cogeca, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα χωρών. Τα αποτελέσματα, τα οποία αφορούν το τρίτο τετράμηνο του 2017, δείχνουν ότι η ανησυχία των αγροτών οφείλεται κυρίως στις εξελίξεις αναφορικά με την παγκόσμια αγορά και το εμπόριο.

Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας των Copa – Coogeca, Πέκα Πεσόνεν, «παρά το γεγονός ότι επτά στους δέκα αγρότες εμφανίστηκαν πιο θετικοί σχετικά στην οικονομική τους κατάσταση το 2017, κυρίως λόγω των καλύτερων τιμών ορισμένων εμπορευμάτων, και ιδιαίτερα των γαλακτοκομικών, οι επαγγελματίες του κλάδου είναι θορυβημένοι, όσον αφορά τις μελλοντικές προοπτικές». Η έρευνα αποδίδει τη στάση αυτή στην υπάρχουσα αβεβαιότητα σχετικά με τις παγκόσμιες αγορές γεωργικών προϊόντων, αλλά και με το εμπόριο, ιδίως από τη σκοπιά της επικείμενης αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ.

Πιο συγκεκριμένα, οι αγρότες ανησυχούν για τον πιθανό αρνητικό οικονομικό αντίκτυπο του Brexit σε βασικούς οικονομικούς παράγοντες όπως η ζήτηση, οι επενδύσεις, η συναλλαγματική ισοτιμία και οι τιμές παραγωγού.

Το 2016, για παράδειγμα, οι ιρλανδικές εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο είχαν ήδη μειωθεί κατά 570 εκατ. ευρώ λόγω της υποτίμησης της βρετανικής λίρας μετά την απόφαση αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Παρομοίως, και οι αγρότες του Ηνωμένου Βασιλείου επηρεάζονται από τα σύννεφα αβεβαιότητας που έχει φέρει το Brexit στο ευρωπαϊκό τοπίο. Αυτή η μετέωρη κατάσταση έχει σοβαρό αντίκτυπο στον τρόπο ζωής των αγροτών.

«Πολλοί αγρότες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες με την εφαρμογή της ΚΑΠ και τη γραφειοκρατία που υπάρχει σε αυτήν», πρόσθεσε ο Πέκα Πεσόνεν, ο οποίος στάθηκε και στις ακραίες καιρικές συνθήκες που έχουν πλήξει τους παραγωγούς, καθώς το 2017 σημαδεύτηκε από μετεωρολογικές ανωμαλίες που επηρέασαν αρνητικά την αξία της παραγωγής. «Τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα, που επηρέασαν ορισμένους κλάδους του πρωτογενούς τομέα κατά το περασμένο έτος, και ειδικά τους τομείς των αροτραίων καλλιεργειών και του κρασιού, ήταν επίσης ένας σημαντικός λόγος ανησυχίας».

Συνολικά, οι τομείς που εξέφρασαν περισσότερους προβληματισμούς αναφορικά με το έτος 2017 ήταν αυτοί των αροτραίων καλλιεργειών και του χοιρινού κρέατος. Αντίθετα, ο τομέας των γαλακτοκομικών προϊόντων εξέφρασε τη μεγαλύτερη αισιοδοξία.