Ανησυχία παραγωγών σίτου και κριθαριού για την καλοκαιρία στην Θεσσαλία

Συστάσεις γεωπόνων για στοχευμένους ψεκασμούς

«Ο συνδυασμός της υψηλής θερμοκρασίας και της σχετικής υγρασίας που επικράτησαν το τελευταίο χρονικό διάστημα ευνόησαν την ανάπτυξη και την εξέλιξη μυκητολογικών ασθενειών στις καλλιέργειες σκληρού σίτου και φακής, γι’ αυτό και οι παραγωγοί της ΠΕ Λάρισας θα πρέπει να ελέγχουν τις καλλιέργειές τους για τυχόν προσβολές».

Αυτό αναφέρει ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας ΠΕ Λάρισας, η οποία σε συνεργασία με τον επίκουρο καθηγητή Ιωάννη Βαγγέλα του Εργαστηρίου Φυτοπαθολογίας του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πραγματοποιούν επιτόπιους ελέγχους και δειγματοληψίες σε καλλιέργειες σκληρού σίτου και φακής, καθώς και εργαστηριακή εξέταση δειγμάτων ασθενών φυτών. Ειδικότερα, από τους ελέγχους διαπιστώθηκαν τα εξής:

Σκληρό σιτάρι: Οι μέχρι στιγμής παρατηρήσεις δείχνουν ότι η κατάσταση των σιτοκαλλιεργειών χαρακτηρίζεται σε γενικές γραμμές καλή. Τοπικά, και κυρίως στις σιτοκαλλιέργειες που δεν χρησιμοποιήθηκε επενδυμένος με μυκητοκτόνα σπόρος, έχουν παρατηρηθεί προσβολές κυρίως από τη μυκητολογική ασθένεια ελμινθοσπορίωση, οι οποίες κατά τόπους είναι έντονες.

Φακή: Τοπικά, και κυρίως στις πρώιμες καλλιέργειες φακής, έχουν παρατηρηθεί έντονες προσβολές από περονόσπορο. Η χημική επέμβαση, εφόσον κριθεί ότι είναι αναγκαία, πρέπει να πραγματοποιηθεί με εγκεκριμένο μυκητοκτόνο, ενώ η απόφαση για ψεκασμό θα πρέπει να λαμβάνεται σε συνεργασία με τους τοπικούς γεωπόνους.

Αγωνία για τον παγετό του Μαρτίου

Όπως έχει γράψει και προ ημερών η «ΥΧ», στον κάμπο φέτος παρατηρείται αύξηση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων σε σκληρό σιτάρι, με το πράσινο χρώμα –πριν από τις γιορτές– να κυριαρχεί στα χωράφια. Δυστυχώς, όμως, σταδιακά, λόγω ανομβρίας, το κίτρινο άρχισε να επικρατεί, καθώς η λειψυδρία και οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες επηρέασαν τα φυτά, προκαλώντας πρώιμη άνθιση.

Οι παραγωγοί σίτου και κριθαριού περιμένουν τις βροχές ως μάννα εξ ουρανού. Μόνο τις βροχές όμως και όχι την παγωνιά. Διότι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Νίκαιας, Αντώνη Ρεντζιά, πιθανή απότομη μείωση της θερμοκρασίας θα «κάψει» την πρώιμη φετινή παραγωγή. «Τρέμουμε στην ιδέα του καθιερωμένου παγετού του Μαρτίου. Μέχρι στιγμής, στην περιοχή της Νίκαιας δεν έχουν εμφανιστεί μυκητολογικές ασθένειες, επισκεπτόμαστε με τους γεωπόνους καθημερινά τα χωράφια», σημειώνει.

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Πολιτικής του Δήμου Κιλελέρ και πρόεδρος του Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, Γιάννης Κουκούτσης, δηλώνει ότι «έχει καλέσει τους παραγωγούς σίτου να ελέγχουν καθημερινά την παραγωγή τους και σε συνεργασία με τους γεωπόνους να κρίνουν αν είναι σκόπιμος ένας στοχευμένος ψεκασμός για την αντιμετώπιση των μυκητολογικών ασθενειών.

Αυτήν τη στιγμή, η κατάσταση κρίνεται ελεγχόμενη. Ωστόσο, τα παιχνίδια του καιρού μάς προβληματίζουν. Χρειάζεται προσοχή στις λιπάνσεις, γιατί αν ακολουθήσει ένας παγετός, αυτό θα καταστρέψει το σύνολο της παραγωγής. Ελπίζουμε το επόμενο διάστημα η θερμοκρασία να μειωθεί αισθητά, για να σταματήσει η ανάπτυξη των φυτών. Οι παραγωγές που κινδυνεύουν είναι οι πρώιμες, αυτές που σπάρθηκαν αρχές Οκτωβρίου, όπως και τα κριθάρια». Ο Γιάννης Κουκούτσης επιβεβαιώνει την αυξητική τάση στην καλλιέργεια σιτηρών, που παρατηρείται και στον Δήμο Κιλελέρ.

Στην επαρχία Φαρσάλων, αντίθετα, ξεκίνησαν οι ψεκασμοί –κυρίως στα κριθάρια–, σε ορεινές περιοχές, τόσο στα πλατύφυλλα, για τους μύκητες που εμφανίστηκαν και για το πράσινο σκουλήκι. Είχαν προηγηθεί ψεκασμοί στις γιορτές για τα χορτάρια που φύτρωσαν σε ανησυχητικό βαθμό.

Σε εξέλιξη η λίπανση

Πρωτόγνωρες καταστάσεις ζουν και άλλοι παραγωγοί, καθώς προχώρησαν σε ψεκασμούς για τα ζιζάνια στην ελαιοκράμβη, ενώ οι συστάσεις των γεωπόνων για τα σιτηρά είναι οι ψεκασμοί να γίνονται όταν η θερμοκρασία είναι πάνω από 10 βαθμούς Κελσίου. Γενικότερα, η λίπανση είναι σε εξέλιξη, τόσο στα σιτηρά, όσο και στα κριθάρια, καθώς τα φυτά έχουν αναπτυχθεί… επικίνδυνα, ιδιαίτερα όσα σπάρθηκαν τον Οκτώβριο.