Ανησυχίες για την καλλιέργεια και δυσκολίες στις μεταφορές διατυπώνονται στις ευρωπαϊκές αγορές σπαραγγιού

Ανησυχίες σχετικά με τη νέα καλλιεργητική χρονιά στο σπαράγγι διατυπώνουν οι ευρωπαϊκές χώρες, όπως συνοψίζεται στην πρόσφατη επισκόπηση για το προϊόν το freshplaza.

Πρώτη και κύρια έρχεται η Ισπανία, με τους καλλιεργητές της να εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με τις περιορισμένες βροχοπτώσεις όσο εξελίσσεται η καλλιέργεια. Στην περιοχή της Γρανάδας, σημαντικό κέντρο για την καλλιέργεια, η συγκομιδή ξεκινά γύρω στον Μάρτιο. Η ξηρασία φέρνει και μεγάλη ανασφάλεια ως προς την ερχόμενη σοδειά και ενώ άλλες καλλιέργειες στην περιοχή αντιμετωπίζουν ήδη μεγάλες δυσκολίες στις συγκομιδές τους.

Η ισπανική αγορά σπαραγγιού, προσώρας, ανεφοδιάζεται με εισαγόμενο προϊόν κυρίως από το Περού, από όπου και αναφέρονται δυσκολίες σύμφωνα με τους εισαγωγείς, καθώς η διαθεσιμότητα πτήσεων είναι περιορισμένη και τα κόστη στα ύψη. Τον Νοέμβριο, οι εισαγωγές για τη χώρα προέρχονταν από το Μεξικό με λογικές τιμές που περιόριζαν την πίεση στην αγορά, όμως, καθώς τελειώνει η περίοδος για το Μεξικό, οι τιμές ανεβαίνουν, αφού ανεβαίνει και η ζήτηση από πλευράς ΗΠΑ.

Χώρες όπως η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο εμφανίζουν πιο σταθερή ζήτηση κατά τη διάρκεια του έτους, που αυξάνεται στις περιόδους των Χριστουγέννων και του Πάσχα. Αντίθετα, άλλες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, χαρακτηρίζονται από περισσότερη εποχικότητα, σημειώνει Ισπανός εισαγωγέας, που βλέπει ανοδική φέτος την Πορτογαλία, η οποία και μετατρέπεται σε καταναλωτή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Κερδισμένα τα πράσινα στην πανδημία

Για την περίπτωση της Γερμανίας, με την καλλιέργεια να συνεχίζει δυναμικά, το εγχώριο προϊόν βγήκε νικητής κατά την πανδημία, κατά τη διάρκεια της οποίας τα πράσινα σπαράγγια κέρδισαν έδαφος σε επίπεδο άμεσων πωλήσεων.

Για την καλλιεργητική περίοδο που βρίσκεται σε εξέλιξη, ο προβληματισμός αφορά κυρίως την εξασφάλιση χεριών που έρχονται από την Ανατολική Ευρώπη, ενώ, σε βάθος χρόνου, οι κλιματικές συνθήκες είναι εκείνες που μπορεί να θέσουν εμπόδια στην περαιτέρω ανάπτυξη των εκτάσεων. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η γερμανική αγορά ανεφοδιάζεται πράσινο προϊόν από το Περού με περιορισμένη ζήτηση και πριν από την εγχώρια παραγωγή, μεταξύ άλλων, θα προσφέρεται ελληνικό και ισπανικό προϊόν.

Αυξανόμενη ζήτηση στο κανονικό πράσινο σπαράγγι εντοπίζουν Ολλανδοί εισαγωγείς, αναφέροντας παράλληλα καλή σεζόν και για το λευκό σπαράγγι, κάτι που θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά, όπως εκτιμούν. Πάντως, το ζήτημα των αερομεταφορών αναφέρεται και από εκεί, αφού ο χώρος παρέμεινε περιορισμένος τον τελευταίο μήνα του χρόνου, λόγω των περουβιανών μάνγκο, που πέταξαν κατά τη διάρκεια του μήνα.

Έτσι κι αλλιώς, για τους Ολλανδούς ο Δεκέμβριος εγγυάται καλές πωλήσεις στο σπαράγγι, όπως επισημαίνεται στην ολλανδική ιστοσελίδα. Πιο νότια στην Ιταλία, που χαρακτηρίζεται από υψηλή εποχικότητα, η κατανάλωση του προϊόντος τον χειμώνα δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, αν και αυξάνεται ελαφρώς κατά την περίοδο των χριστουγεννιάτικων διακοπών.

Οι ιταλικές οικογένειες, πάντως, καταναλώνουν περίπου 3,91 ευρώ κατά μέσο όρο ανά μοναδική αγορά, μέγεθος που αυξήθηκε σε σύγκριση με πέρυσι κατά 18,6%, αλλά ακόμη περισσότερο από ό,τι δύο χρόνια πίσω (+20,4%).