Ανοδικά οι ελληνικές εξαγωγές φρούτων, μειωμένη η ευρωπαϊκή παραγωγή ροδάκινων

Με αυξητικούς ρυθμούς συνεχίστηκαν για άλλη μια εβδομάδα οι ελληνικές εξαγωγές οπωροκηπευτικών, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο INCOFRUIT Hellas.

Την ίδια στιγμή, οι πρώτες εκτιμήσεις της Europêch κάνουν λόγο για μείωση του όγκου της ευρωπαϊκής παραγωγής ροδάκινων και νεκταρινιών, χωρίς πάντως να διαφαίνεται κάτι τέτοιο στη χώρα μας.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον INCOFRUIT Hellas, συνεχίσθηκαν οι εξαγωγές ακτινιδίων και μέχρι 8/5/2020 ανέρχονται σε 168.306 τόνους έναντι 132.408 που ήταν πέρυσι.

Kαταγράφεται για άλλη μια εβδομάδα ρεκόρ όλων των εποχών έχοντας υπερβεί το ρεκόρ  της περιόδου 2017/2018 των 154 χιλ τόνων τόσο σε όγκο αλλά και αξία. Ουσιαστικά πρέπει να θεωρηθεί ως περαιωθείσα η εξαγωγική τους περίοδος καθ ότι τα υφιστάμενα αποθέματα είναι λίγα και θα συνεχισθεί με ελάχιστες ποσότητες η ικανοποίηση ανειλημμένων υποχρεώσεων. Ήδη αφίχθησαν στην Ευρώπη τα πρώτα φορτία νέας εσοδείας ακτινιδίων από Ν.Ζηλανδία.

Συνεχίσθηκαν οι εξαγωγές πορτοκαλιών,  λεμονιών, αγγουριών και μήλων με αυξημένους για την εποχή ρυθμούς και αυξημένα ποσοστά έναντι αντίστοιχης περσινής εμπορικής περιόδου.

Η εξαγωγή μανταρινιών εξελίσσεται με  ελάχιστους ρυθμούς (13,8%) ανερχόμενη μέχρι 8/5 σε 116.312 τόνους έναντι 102.167 πέρσι.

Παρατηρήθηκε συνέχιση  της ζήτησης την ανασκοπούμενη εβδομάδα με πρόβλεψη ότι  και τις επόμενες 2-3 εβδομάδες θα είναι υψηλή.

Η εξαγωγή τοματών παρουσίασε βελτίωση της ροής εξαγωγής τους και αυτή την εβδομάδα +10% έναντι πέρσι ενώ και οι φράουλες παρουσιάζουν ίδια επίπεδα εξαγωγών με πέρσι.

Ξεκίνησε η συγκομιδή ανοιξιάτικων φρούτων και λαχανικών  Ήδη εμφανίσθηκαν στις καταναλωτικές αγορές τα πρώτα εαρινά-θερινά φρούτα και από την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν και από την Χώρα μας οι εξαγωγές καρπουζιών και θα ακολουθηθούν σταδιακά και από τα άλλα θερινά φρούτα.

Πτωτικά η ευρωπαϊκή παραγωγή ροδάκινων και νεκταρινιών

Σύμφωνα με τον ειδικό σύμβουλο του INCOFRUIT Hellas, Γιώργο Πολυχρονάκη, «οι πρώτες εκτιμήσεις σχετικά με την ευρωπαϊκή παραγωγή ροδάκινων και νεκταρινιών 2020, που συγκεντρώθηκαν 7/5/20  από την Europêch –  στο MEDFEL – δείχνουν μια γενική μείωση του όγκου σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, κυρίως λόγω κλιματολογικών συνθηκών, τόσο ώστε το δυναμικό παραγωγής να μην επιτευχθεί σε όλες τις περιοχές των ευρωπαϊκών χωρών. Όσον αφορά την Ελλάδα, η παραγωγή ροδάκινων και νεκταρινιών φαίνεται φυσιολογική φέτος , χωρίς ιδιαίτερη μείωση των ποσοτήτων

Χωρίς αμφιβολία, αυτή η πανδημία θα προκαλέσει μια οικονομική κρίση που θα επηρεάσει σημαντικά την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών Παρά το ότι και ο αγροδιατροφικός τομέας θα επηρεαστεί ,  οι καταναλωτές θα αναζητήσουν τώρα περισσότερο από ποτέ  τα φρούτα και λαχανικά δεδομένου ότι, εκτός από το ότι είναι υγιή, είναι πιο προσιτά από άλλα προϊόντα .

Η σημασία της διατήρησης μιας υγιεινής διατροφής θα ενισχυθεί από αυτήν την κρίση και, μαζί με αυτήν, την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Λόγω της επιδημίας η πιο κατάλληλη υγιεινή συσκευασία καθίσταται όλο και πιο σημαντική καθώς μειώθηκε η ζήτηση για μη τυποποιημένα & συσκευασμένα φρούτα και λαχανικά

Οι άνθρωποι μπορεί να συνηθίσουν τα προσυσκευασμένα φρούτα και λαχανικά με συνέπεια να τα καταστήσουν το ” φυσιολογικό “.

Όπως , με τα εσπεριδοειδή, ελπίζουμε ότι οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να τρώνε εποχιακά φρούτα αυτό το καλοκαίρι.

«Απαραίτητη προϋπόθεση για την διατήρηση της φήμης των προϊόντων μας στις καταναλωτικές αγορές είναι η αυστηρή εφαρμογή των εθνικών και ενωσιακών κανόνων για προδιαγραφές εμπορίας –ποιότητος με πλήρη ιχνηλασιμότητα που παρέχει την ασφάλεια στον καταναλωτή για την ποιότητα τους και με τήρηση των κανόνων υγιεινής σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα των προϊόντων μας».