Άνοδο 4,2% κατέγραψε ο Δείκτης Τιμών αγροτικών προϊόντων του FAO τον Ιούνιο

Άνοδο 4,2% κατέγραψε ο Δείκτης Τιμών αγροτικών προϊόντων του FAO τον Ιούνιο
-Διαφήμιση-
gaia-sense

Με τις υψηλότερες ταχύτητες της τελευταίας τετραετίας «έτρεξαν» τον Ιούνιο οι τιμές των αγροτικών εμπορευμάτων που αποτυπώνει ο δείκτης του FAO, σημειώνοντας άνοδο 4,2%.

Ο Δείκτης Τιμών του FAO που δημοσιεύεται σε μηνιαία βάση «έπιασε» τον περασμένο μήνα τις 163,4 μονάδες, επίδοση 1% χαμηλότερη εκείνης που είχε καταγραφεί ένα χρόνο νωρίτερα.

Πρόκειται για την πέμπτη συνεχόμενη αύξηση που σημειώνουν οι τιμές και, όπως επισημαίνει ο FAO, αφορά όλα τα αγροτικά προϊόντα, εκτός από τα φυτικά έλαια.

Στο δελτίο που εξέδωσε ο Οργανισμός έχουν ενσωματωθεί οι τελευταίες, αναθεωρημένες εκτιμήσεις για την προσφορά και τη ζήτηση στα δημητριακά τη σεζόν 2016-2017.

Αύξηση σε ποσοστό 14,8% σημείωσαν οι τιμές της ζάχαρης καθώς η σοδειά της Βραζιλίας, μεγαλύτερου παραγωγού και εξαγωγέα του συγκεκριμένου προϊόντος στον κόσμο, υπέστη σοβαρό πλήγμα από τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις που δημιούργησαν προβλήματα στη συγκομιδή και επηρέασαν αρνητικά τις αποδόσεις.

Ανοδικά σε ποσοστό 2,9% κινήθηκαν και οι τιμές των δημητριακών και πλέον βρίσκονται 3,9% χαμηλότερα από εκείνες του Ιουνίου 2015. Η άνοδος οφείλεται κυρίως στην αύξηση των τιμών του καλαμποκιού, εξαιτίας των μειωμένων ποσοτήτων που εξήχθησαν από τη Βραζιλία. Αντίθετα, οι τιμές του σιταριού σημείωσαν νέα πτώση εξαιτίας της παγκόσμιας αύξησης που καταγράφηκε στην παραγωγή καθώς και των αποδόσεων-ρεκόρ στη σοδειά των ΗΠΑ.  

Ο Δείκτης των Γαλακτοκομικών σημείωσε αύξηση 7,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη επίδοση του Μαίου, κυρίως λόγω της επιβράδυνσης των ρυθμών αύξησης των εισκομιζόμενων ποσοτήτων στην Ε.Ε. και της αβεβαιότητας γύρω από την παραγωγή της Ωκεανίας. Παρ’ όλα αυτά, τα επίπεδα τιμών των γαλακτοκομικών παραμένουν 14% χαμηλότερα σε σύγκριση με εκείνα που είχαν καταγραφεί ένα χρόνο πριν.

Γιάννης Τσατσάκης

-Διαφήμιση-