Άνοδος στις εξαγωγές ένδυσης, μείωση σε αυτές της κλωστοϋφαντουργίας στο 9μηνο του 2018

Άνοδος στις εξαγωγές ένδυσης, μείωση σε αυτές της κλωστοϋφαντουργίας στο 9μηνο του 2018
-Διαφήμιση-

Σε ανοδική πορεία παρέμειναν στο εννεάμηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2018 οι εξαγωγές ένδυσης, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ στον αντίποδα, πτωτικά κινήθηκαν αυτές της κλωστοϋφαντουργίας, όπως γνωστοποιεί σε σημερινή του ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ). Συνολικά οι εξαγωγές της αλυσίδας ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας στο 9μηνο φέτος, ανήλθαν σε 983 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 3,5%, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος.

Αναλυτικότερα, η αξία των εξαγόμενων ενδυμάτων παρουσίασε ενίσχυση κατά 8,6% στο 9μηνο φέτος και διαμορφώθηκε στα 500 εκατ. ευρώ, από 460 εκατ. ευρώ στην αντίστοιχη περσινή περίοδο. “Η καλή πορεία του εννεαμήνου αποτελεί συνέχεια του 2017 που ήταν η καλύτερη εξαγωγική χρονιά μετά το 2010” υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του ο ΣΕΠΕΕ και προσθέτει “η αύξηση των εξαγωγών οφείλεται κυρίως στην πολύ μεγάλη άνοδο που παρουσιάζουν οι εξαγωγές των υφαντών ενδυμάτων (+13,2%)”. Από το σύνολο των εξαγόμενων ενδυμάτων, ποσοστό 84% κατευθύνεται προς τις χώρες της ΕΕ και το 16% σε κράτη εκτός ενωμένης Ευρώπης.

Στον αντίποδα, πτωτικά κινήθηκαν και οι εξαγωγές της κλωστοϋφαντουργίας, παρουσιάζοντας μείωση 2,6%, με την αξία τους να υποχωρεί στα 286,4 εκατ. ευρώ, έναντι του πρώτου 9μηνου του 2017. Σύμφωνα με τον ΣΕΠΕΕ, οι εξαγωγές βαμβακιού εμφάνισαν οριακή αύξηση και ανήλθαν σε 197 εκατ. ευρώ (+0,4%), έναντι 196 εκατ. ευρώ το 2017.

Θετικό πρόσημο παρουσίασαν στο εννεάμηνο φέτος και οι εισαγωγές ενδυμάτων στην ελληνική αγορά, τρέχοντας με ρυθμό +3,9%. Σε αξία οι εισαγωγές ενδυμάτων στο εννεάμηνο φέτος, ανήλθαν σε 1,37 δισ. ευρώ. Όσον αφορά την εγχώρια αγορά, ο ΣΕΠΕΕ επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ότι “οι πωλήσεις χονδρικής εμφανίστηκαν βελτιωμένες κατά 2,4%, ενώ οριακή υποχώρηση της τάξης του 0,1%, παρουσίασαν οι πωλήσεις λιανικής”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

-Διαφήμιση-