Άνοδος τιμών, αλλά και εκτόξευση του κόστους στα κρασοστάφυλα

Ανεβαίνουν οι τιμές του σταφυλιού λόγω χαμηλής παραγωγής στην Πάτρα, ενόσω το πρόβλημα με τον περονόσπορο πλήττει τους αμπελώνες σε όλη την Ελλάδα. Στην κατατρεγμένη Εύβοια, για παράδειγμα, πολλοί παραγωγοί δεν θα μπουν στα αμπέλια τους γιατί «δεν έχει νόημα».

«Ακούμε ότι έχουν έρθει από όλη την Ελλάδα να αγοράσουν σταφύλια», λέει ο Βασίλης Αποστολόπουλος από την Ένωση Πατρών, «λόγω των προβλημάτων με τον περονόσπορο». Οι φήμες έχουν δώσει ώθηση στις τιμές, ωστόσο η Ένωση θα ανακοινώσει τιμές μετά την ολοκλήρωση του τρύγου, «ώστε να έχουμε εκτιμήσει πλήρως πώς κινήθηκε η αγορά».

Ο τρύγος στην περιοχή βρίσκεται σε εξέλιξη, σχεδόν στη μέση, με τη Μαυροδάφνη να μην έχει τρυγηθεί, ωστόσο οι εκτιμήσεις των γεωπόνων μιλούν για καθαρή από ασθένειες σοδειά. Πιθανότατα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η ποικιλία θα ξεκινήσει να μαζεύεται μετά τις 10 Σεπτεμβρίου.

Στο μεταξύ, η μαύρη Κορινθιακή έδειξε ανθεκτικότητα, με αποτέλεσμα να διαψευστούν όσοι περίμεναν μείωση. Οι ποσότητες παραμένουν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα στη συγκεκριμένη ποικιλία. Μειωμένη κατά 20%-25% μεσοσταθμικά είναι η παραγωγή στα Μοσχάτα, με αποτέλεσμα η τιμή τους αυτήν τη στιγμή να έχει φτάσει και τα 0,58 ευρώ το κιλό, ενώ πέρυσι ήταν στα 0,53 ευρώ. Η εικόνα είναι πολύ διαφορετική από αμπέλι σε αμπέλι, ενώ φαίνεται ότι ο περονόσπορος έπληξε πολύ τα τεμάχια που βρίσκονταν κοντά σε ποτάμια, όπου υπήρχε περισσότερη υγρασία.

Ακριβή η λιγοστή Μαλαγουζιά

Όπως και σε πολλές άλλες περιοχές, έτσι και στην Πάτρα, η Μαλαγουζιά χτυπήθηκε πολύ από τον περονόσπορο, με αποτέλεσμα να εμφανίζει τη μεγαλύτερη μείωση ποσοτήτων, αλλά και αύξηση τιμών. Τα αμπέλια που κατάφεραν να έχουν καλή παραγωγή ωφελήθηκαν ιδιαίτερα, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις πραγματοποιήθηκαν πλειστηριασμοί για ποσότητες σταφυλιών της συγκεκριμένης ποικιλίας.

Πέρυσι, η τιμή της ήταν στα 0,60 ευρώ το κιλό, όμως φέτος έχει φτάσει και τα 0,80 ευρώ, ενώ πολύ καλά σταφύλια πουλήθηκαν και με 0,90 ευρώ το κιλό. Αντίστοιχη ήταν η άνοδος και στις ξενικές ποικιλίες, με το Chardonnay να σκαρφαλώνει στα 0,55 ευρώ το κιλό από τα 0,40 ευρώ που ήταν πέρυσι και το Sauvignon Blanc να πιάνει πολύ καλή τιμή, που έφτασε και τα 0,80 ευρώ το κιλό για τα εξαιρετικής ποιότητας σταφύλια.

Σύμφωνα με τον κ. Αποστολόπουλο και ο Ροδίτης αναμένεται να πάρει την ανιούσα, ωστόσο πρόκειται για εκτιμήσεις, καθώς ο τρύγος για τη συγκεκριμένη ποικιλία δεν έχει ακόμα αρχίσει.

Εξουθενωτική η χρονιά στη Νεμέα

Για πάρα πολύ δύσκολη χρονιά κάνει λόγο ο Χρήστος Αϊβαλής που καλλιεργεί σε 35 στρέμματα κυρίως Αγιωργίτικο, αλλά και Syrah, Cabernet και Merlot και έχει το οινοποιείο του στην περιοχή Πέτρι της Νεμέας. «Ήθελε να γνωρίζεις πραγματικά την αμπελουργική τέχνη και να είσαι όλη την ώρα πάνω στο αμπέλι», αναφέρει. Το πολύ θερμό καλοκαίρι μπήκε βίαια, προκαλώντας θερμοπληξία στα φρούτα, με αποτέλεσμα τα σταφύλια να «βράσουν». Οι απώλειες στην περιοχή προβλέπονται της τάξης του 25%-30%, ωστόσο ο κ. Αϊβαλής ευελπιστεί ότι θα χάσει μόνο το 15% της παραγωγής του, καθώς έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια να φροντίσει το αμπέλι του.

Καταστράφηκαν χωράφια στην Εύβοια

«Τέσσερις φορές χρειάστηκε να συνεφέρω το αμπέλι από τον περονόσπορο», διηγείται ο Στέλιος Πυρένης, που έχει κυρίως Μαλαγουζιά στην Εύβοια. «Η Μαλαγουζιά είναι πολύ ευαίσθητη ποικιλία», επισημαίνει. Ο τρύγος για τον οινοποιό τελείωσε, αλλά κατάφερε να πάρει μόνο τα 2/3 της περυσινής παραγωγής του και αυτό «με πολλή περιποίηση και νερό κάθε 4-5 ημέρες.

Πάθαμε μεγάλη ζημιά από τον περονόσπορο και τις απότομες ζέστες του καλοκαιριού». Πολλοί αμπελουργοί στην Εύβοια κάνουν λόγο για πανωλεθρία και δηλώνουν ότι δεν θα κάνουν τρύγο λόγω των μεγάλων καταστροφών στα αμπέλια τους.

Καμπανάκι από την ΚΕΟΣΟΕ

Η ΚΕΟΣΟΕ επισημαίνει ότι φέτος η παραγωγή θα είναι μικρή και το κόστος για τους αμπελουργούς μεγάλο, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο φόβος της εγκατάλειψης των αμπελώνων από πολλούς που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα.

«Σε έντονα αρνητικό περιβάλλον έχει εισέλθει φέτος προ του τρύγου ο αμπελοοινικός κλάδος της χώρας, εξαιτίας του δυσανάλογου βάρους των συσσωρευμένων προβλημάτων, αλλά και των φετινών σοβαρών ζημιών που προκλήθηκαν από τις επιπτώσεις κυρίως του περονόσπορου (που παρά τις παρεμβάσεις των αμπελουργών δεν ήταν δυνατόν να αντιμετωπιστεί) και των διαδοχικών καυσώνων του περασμένου Ιουλίου», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι οι νόμοι της αγοράς που «λογικά» θα έφερναν αύξηση στις τιμές δεν λειτουργούν, εξαιτίας χρόνιων παθογενειών. «Σε μεμονωμένες, αλλά και μη αντιπροσωπευτικές περιοχές, η μείωση της παραγωγής οινοστάφυλων ενεργοποιεί τους νόμους της αγοράς και της ζήτησης, προκαλώντας μερική άνοδο των τιμών.

Παραδοσιακή σιγή για τις τιμές παρατηρείται στις μεγάλες αμπελουργικές ζώνες της χώρας (Αττική, Αχαΐα, Βοιωτία κ.λπ.), περιοχές οι οποίες γίνονται αποδέκτες της παράνομης σταφυλικής παραγωγής επιτραπέζιων σταφυλιών και ποικιλιών σταφιδοποιίας, που έχουν εξίσου πληγεί από τον περονόσπορο και τους καύσωνες. Η επανάληψη του φαινομένου της εισόδου στον οινικό τομέα απαγορευμένων για οινοποίηση ποικιλιών, ήδη υλοποιείται σε πρώτο στάδιο, αφού ποσότητες από τις ποικιλίες αυτές εξαγοράζονται στο επίπεδο των 10 – 12 λεπτών το κιλό και οδεύουν είτε για χυμοποίηση, είτε, χωρίς παραστατικά, απευθείας σε οινοποιεία».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2023