Αυτό το άρθρο είναι 16 μηνών

Ανοίγει ο δρόμος για πιστοποιημένο υλικό σε ελιές, εσπεριδοειδή και συκιές

04/05/2023
3' διάβασμα
anoigei-o-dromos-gia-pistopoiimeno-yliko-se-elies-esperidoeidi-kai-sykies-291536

Φως για τη δημιουργία προβασικών, βασικών και πιστοποιημένων φυτειών ελιάς, εσπεριδοειδών και συκιάς αρχίζει να φαίνεται μέσα από την υλοποίηση του προγράμματος του ΠΑΑ 2014-2020 για την ίδρυση και τη λειτουργία επιχειρησιακών ομάδων της ευρωπαϊκής σύμπραξης καινοτομίας για την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα της καινοτομίας. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, το Ινστιτούτο Φυτοπροστασίας Ιταλίας CNR Bari, η Ένωση Φυτωριούχων Ελλάδος, καθώς και ιδιωτικές επιχειρήσεις.

«Μέσω αυτού του προγράμματος, θα δημιουργηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα μια αλυσίδα παραγωγής πιστοποιημένου υλικού που θα βασίζεται στην ποικιλιακή ταυτότητα και στη φυτοϋγειονομική καθαρότητα», τονίζει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Ένωσης Φυτωριούχων Ελλάδας, Σωτήρης Σαλής.

Στην Καλαμάτα και στα Χανιά οι πρώτες φυτείες

Η υλοποίηση του προγράμματος βρίσκεται σε εξέλιξη. Στο αρχικό του στάδιο και μέσα από τις διαδικασίες προβλέπεται ότι τα προγράμματα για την ελιά και τα εσπεριδοειδή θα εφαρμοστούν στα Χανιά και για τη συκιά στην Καλαμάτα. Η συκιά θα τοποθετηθεί στις εγκαταστάσεις του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στην Καλαμάτα και, στη συνέχεια, στο φυτώριο «Σωτήριος Σαλής».

«Τα αποτελέσματα που περιμένουμε να έχουμε είναι να καλυφθεί η τεράστια ζήτηση για πιστοποιημένο υλικό στη χώρα μας που δεν υπάρχει. Η εγκατάσταση των φυτειών δεν θα έχει ως κύριο χαρακτηριστικό τις ποσότητες, αλλά την ύπαρξη των ποικιλιών. Προς το παρόν, βάζουμε τις βάσεις για να υπάρξουν φυτείες βασικής κατηγορίας, ώστε να έχουμε ποικιλιακή ταυτότητα», εξηγεί ο κ. Σαλής.

Και συμπληρώνει: «Το πρόγραμμα είναι τριετές. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει ο φυτωριούχος να πάει στον ΕΛΓΟ, να πάρει υλικό και να εγκαταστήσει το δικό του μητρικό υλικό, από το οποίο θα παράγει φυτά τόσο για την εσωτερική αγορά όσο και για εξαγωγές».

Ο ίδιος σχολίασε το γεγονός ότι αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα δεν παράγει πολλαπλασιαστικό υλικό για τα τρία είδη και, κατά συνέπεια, δεν μπορεί να εξάγει: «Με δεδομένη την ολοένα και αυξανόμενη διεθνή ζήτηση φυτωριακού υλικού, η παραγωγή πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού στην Ελλάδα αναμένεται να συμβάλει στη διεθνή προβολή της χώρας μας με έμμεσα οφέλη και σε άλλους τομείς της εθνικής οικονομίας», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Φυτωριούχων Ελλάδας.

Ο ίδιος καταλήγει, λέγοντας ότι «η ανάπτυξη καινοτόμων τεχνικών εργαστηριακού ελέγχου θα μπορούσε μελλοντικά να αξιοποιηθεί οικονομικά μετά από κατοχύρωση πνευματικής ιδιοκτησίας».