Αυτό το άρθρο είναι 7 μηνών

Ανοίγει ο δρόμος για τα πλωτά αιολικά

25/09/2024
4' διάβασμα
anoigei-o-dromos-gia-ta-plota-aiolika-333006

Μετά το «πράσινο φως» από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), το οποίο γνωμοδότησε θετικά τη Δευτέρα 23/9 για τη δημιουργία πλωτών πάρκων ανεμογεννητριών σε δύο θαλάσσια οικόπεδα στην Κρήτη (στην περιοχή βορείως του όρμου Ζάκρου και δυτικά της νήσου Γυάρου), για τα οποία είχε αρχικά τεθεί «απαγορευτικό» από τους αρχαιολόγους, ανοίγει και επίσημα ο δρόμος για τα πρώτα υπεράκτια αιολικά στις ελληνικές θάλασσες.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΚΑΣ, δεν προκύπτει άμεση ή έμμεση βλάβη επί του αρχαιολογικού χώρου της Ζάκρου, όπου οι ανεμογεννήτριες θα εγκατασταθούν σε απόσταση 9 χλμ. από το ανάκτορο, αλλά ούτε και επί του ιστορικού τόπου της Γυάρου.

Το υπουργείο Πολιτισμού και το Αρχαιολογικό Συμβούλιο είχαν αρχικά βάλει φρένο στις ανεμογεννήτριες στα θαλάσσια οικόπεδα της Κρήτης, επειδή «η προτεινόμενη εν δυνάμει ΠΟΑΥΑΠ χωροθετείται απέναντι από την Κάτω Ζάκρο και υπάρχει άμεση οπτική επαφή με τον αρχαιολογικό χώρο και το Μινωικό ανάκτορο της Ζάκρου, το οποίο είναι υποψήφιο προς ένταξη στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO» και «στη θαλάσσια περιοχή της Γυάρου, επειδή η προτεινόμενη εν δυνάμει ΠΟΑΥΑΠ βόρεια, δυτικά και νότια της νήσου βρίσκεται σε άμεση οπτική επαφή με τον κηρυγμένο Ιστορικό Τόπο της Γυάρου και δεν συνάδει με τον ιστορικό της χαρακτήρα».

Παράλληλα, είχαν προβάλλει ένσταση και για την περιοχή νότια του ακρωτηρίου Αφορεσμένος, καθώς «οι προτεινόμενες εν δυνάμει ΠΟΑΥΑΠ περιβάλλουν το ακρωτήριο και βρίσκονται σε εγγύτητα με την οχυρή νησίδα Σπιναλόγκα και τη χερσόνησο Νησί ή Κολοκύθα, οι οποίες είναι κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι και τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, προκαλώντας οπτική όχληση και έμμεση βλάβη στα μνημεία», η οποία δεν συμπεριλήφθηκε εν τέλει στη γνωμοδότηση.

Έγινε η αρχή

Η απόφαση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς τα δύο οικόπεδα της Κρήτης περιλαμβάνονται στις 6 περιοχές που έχουν επιλεγεί για τη μεσοπρόθεσμη φάση ανάπτυξης αιολικών πάρκων, έως το 2032. Άλλες περιοχές της λίστας είναι ανοιχτά των Αγίων Αποστόλων στην Εύβοια, στον Βόρειο Πατραϊκό (ανάμεσα στο Αντίρριο και τη λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού), στη Ρόδο (νότια από το Πρασονήσι), και τη Δονούσα. Μάλιστα, σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), μέχρι το 2030 αναμένεται να αναπτυχθούν έργα συνολικής ισχύος 1,9 Γιγαβάτ, στα οποία περιλαμβάνονται και τα αιολικά έργα σταθερής έδρασης (συνολικής ισχύος 600 Μεγαβάτ) που πρόκειται να κατασκευαστούν ανοικτά της Αλεξανδρούπολης.

Διαβάστε επίσης

Σφοδρές αντιδράσεις για τις ανεμογεννήτριες-θηρία που απειλούν τον Καβομαλιά

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στους κατοίκους της περιοχής η απόφαση δημιουργίας αιολικού  πάρκου στην Πελοπόννησο, στην ευρύτερη περιοχή της Νεάπολης Βοιών τα οποία τοπικοί σύλλογοι χαρακτηρίζουν «ένα από τα πιο καταστροφικά αιολικά έργα». Τον σχεδιασμό του έχει αναλάβει η εταιρεία «ΑΙΟΛΙΚΗ ΜΑΛΕΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ Α.Ε.» (θυγατρική της ΤΕΡΝΑ), και θα αποτελείται από 5 αιολικούς σταθμούς με 12 […]

04/09/2024 2' διάβασμα

Καλύτερα στη θάλασσα παρά στη στεριά

Σε μια άλλη περιοχή, στη Νεάπολη Βοιών, στην Πελοπόννησο, η απόφαση δημιουργίας αιολικού πάρκου έχει προκαλέσει αναστάτωση και αντιδράσεις, με τις τοπικές οργανώσεις να καταγγέλλουν τις «καταστροφικές επιπτώσεις στο τοπίο» και στην «ιδιαίτερη βιοποικιλότητα» της περιοχής. Παρ’ όλα αυτά, εκπρόσωποί τους, μιλώντας στο ypaithros.gr εκφράζουν την άποψη ότι ενδεχομένως να είναι προτιμότερο να τοποθετηθούν οι ΑΠΕ στη θάλασσα, κι ας είναι πιο υψηλό το κόστος, παρά να μπουν στα βουνά όπου υπάρχει υπερκορεσμός, ενώ τα έργα διάνοιξης οδών για την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών προκαλούν ανεπανόρθωτη ζημιά στο περιβάλλον. 

Σε κάθε περίπτωση, όμως, εξηγούν πως, πέρα από το αρχαιολογικό κομμάτι που ανέδειξε αρχικά το υπουργείο και το ΚΑΣ, τίθενται και οικολογικά ζητήματα (σ.σ. περάσματα πουλιών, αν, δηλαδή, είναι κοντά σε νησίδες-σταθμούς ανάπαυσης των μεταναστευτικών πουλιών) και χρειάζεται να γίνουν ειδικές μελέτες πριν την κατασκευή των πλωτών αιολικών. 

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ:

Έχει σπουδάσει γαλλική φιλολογία, ενδυματολογία και product development στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει ζήσει στην Αθήνα, τη Νέα Υόρκη και το Μιλάνο δουλεύοντας για γνωστά περιοδικά, διεθνή brands και μεγάλες εταιρείες. Λατρεύει τα ταξίδια, τα ζυμαρικά, τα βιβλία και την όπερα (όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά).

Μιλάει αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά και ισπανικά και εδώ και χρόνια προσπαθεί να ξεκινήσει γιαπωνέζικα. Είναι παντρεμένη και έχει αποδεχτεί το χάος της καθημερινότητας με τρεις γάτες και έναν -επίμονο- σκύλο.