Ανοίγει συνεχώς η όρεξη στο εξωτερικό για ελληνικό βαμβάκι- ένδυση

Οι εξαγωγές ένδυσης- κλωστοϋφαντουργίας προσέγγισαν το 1 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο

Με άκρως δυναμικούς ρυθμούς συνεχίστηκε το πρώτο εξάμηνο του 2019 η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών ένδυσης. Θεαματική είναι η αύξηση των εξαγωγών ελληνικού βαμβακιού.

Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής & Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ), στο πρώτο εξάμηνο του έτους, η αξία των ελληνικών εξαγωγών ενδυμάτων ανήλθε στα 453 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 39% έναντι του 2018 (325 εκατ. ευρώ).

Ο Σύνδεσμος σημειώνει δε ότι η αξία των ελληνικών εξαγωγών ενδυμάτων είναι αρκετά μεγαλύτερη από τα παραπάνω μεγέθη, εάν συμπεριληφθούν οι εξαγωγές που γίνονται απευθείας από τις γειτονικές χώρες, χωρίς να μεσολαβεί η χώρα μας. 

Η ανάκαμψη του κλάδου άρχισε το 2017 και έκτοτε συνεχίζεται με ολοένα και ταχύτερους ρυθμους. Την διετία 2017-2018 οι εξαγωγές ενδυμάτων κατέγραψαν αθροιστικά αύξηση 25%.

Όσον αφορά στις εξαγωγές κλωστοϋφαντουργίας, παρουσίασαν επίσης αύξηση, της τάξης του 7,6% στα 223 εκ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο. Άλμα 70% στα 279 εκατ. ευρώ έκαναν το ίδιο διάστημα οι εξαγωγές βαμβακιού. 

Συνολικά οι εξαγωγές της αλυσίδας ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτογενούς παραγωγής (βαμβακιού), κατέγραψαν αύξηση 37% το πρώτο εξάμηνο του 2019, με την αξία τους να σκαρφαλώνει στα 955 εκατ. ευρώ. 

Αύξηση καταγράφηκε και στις εισαγωγές. Οι εισαγωγές ενδυμάτων ήταν αυξημένες κατά 26% το α’ εξάμηνο ενώ της κλωστοϋφαντουργίας κατά 3,2%. Συνολικά η αξία εισαγωγών ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας το α’ εξάμηνο ανήλθε σε 1,39 δισ. ευρώ.

Αντίθετη με την πορεία των εξαγωγών είναι πάντως η κατάσταση στην εγχώρια αγορά. Το πρώτο εξάμηνο τόσο οι πωλήσεις χονδρικής όσο και λιανικής παρουσιάζουν πτώση. Η μείωση στις πωλήσεις χονδρικής κυμάνθηκε σε ποσοστό 6,5%, ενώ οι λιανικές πωλήσεις ήταν μειωμένες κατά 2,3%. Η πτώση ήταν έντονη το πρώτο τετράμηνο ενώ το δίμηνο Μάιος – Ιούνιος  καταγράφηκε ελαφρά άνοδος.

Πηγή: naftemporiki.gr