Ανοίγουν στόµατα για τα φωτοβολταϊκά της ΕΑΣ Αγρινίου στην Ηλεία

Οργισμένοι οι κτηνοτρόφοι και η τοπική κοινωνία της Ηλείας με την εμπλοκή της Ένωσης Αγρινίου στον τόπο τους

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας ενάντια στην επιχειρούμενη τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στις εξωλίμνιες εκτάσεις του Φράγματος Πηνειού, καθώς εκφράζονται φόβοι για νέα υποβάθμιση της περιοχής και αλλαγή του μικροκλίματός της, με σοβαρές επιπτώσεις στην κτηνοτροφία και άμεσο κίνδυνο ερημοποίησης της υπαίθρου.

Η φημολογούμενη, μάλιστα, ενοικίαση 2.700 στρεμμάτων σε 37 εταιρείες-ενεργειακές κοινότητες, με κύριο μέτοχο του έργου την «Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου» για τη δημιουργία 180 μικρότερων πάρκων των 15 στρεμμάτων το καθένα, δημιουργεί έντονη καχυποψία.

Το «κόλπο»

Όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, πρόκειται για μια τακτική τμηματοποίησης ενός ενιαίου μεγάλου έργου σε πολλά μικρά κομμάτια από τον ίδιο φορέα, στην ίδια περιοχή, τα οποία έχουν πολύ πιο απλή αδειοδοτική διαδικασία.

Με τον τρόπο αυτόν, δεν απαιτείται υποβολή Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), δεν προβλέπεται η ανάρτηση των φακέλων αδειοδότησης στην ιστοσελίδα του Ηλεκτρονικού Περιβαλλοντικού Μητρώου και δεν προβλέπεται διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης.

Αρχαιολογικής σημασίας

Οι πρόεδροι των κοινοτήτων, που συνορεύουν με τη λίμνη Πηνειού, αναδεικνύουν ακόμα ένα ζήτημα, αυτό της ύπαρξης αρχαίων στην περιοχή. Προτίθενται, δε, να καταθέσουν αίτημα στην αρμόδια Υπηρεσία Αρχαιοτήτων, ζητώντας να ξεκαθαριστεί εάν και κατά πόσο μπορεί να αναπτυχθούν φωτοβολταϊκά δίπλα στην Αρχαία Ήλιδα και πάνω στην Αρμάτοβα, το σημείο που άφηναν στην αρχαιότητα τα όπλα τους όλοι όσοι συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Χαρακτηριστική είναι και η τοποθέτηση του δημοτικού συμβούλου Ανδραβίδας- Κυλλήνης, Γιώργου Παναγιωτόπουλου, και μέλους ΔΣ ΤΟΕΒ Μυρτουντίων, ο οποίος αναρωτιέται ποια σκοπιμότητα επιβάλλει την εκχώρηση ενός πλουτοπαραγωγικού πόρου της Ηλείας. «Μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, που περικλείει την τεχνική λίμνη του Πηνειού, φαίνεται ότι παραδίδεται για εκμετάλλευση δεκαετιών σε εταιρικό σχήμα συμφερόντων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Μια περιοχή χιλιάδων στρεμμάτων, που θα μπορούσε να αποτελεί αναπτυξιακή αιχμή για τα συμφέροντα του Νομού Ηλείας και των πολιτών του, εκχωρείται, ‘‘εν κρυπτώ και παραβύστω’’, σε συμφέροντα αλλότρια του νομού μας και οδηγείται στην υποβάθμιση και στην καταστροφή», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Γιατί ο ΓΟΕΒ, εάν ισχύει, μίσθωσε με 8 ευρώ το στρέμμα για τα πρώτα χρόνια και 120 ευρώ ανά στρέμμα για τα υπόλοιπα χρόνια;»

Μάλιστα, θέτει και μια σειρά ερωτημάτων σχετικά με τη διάταξη του νόμου που προβλέπεται ότι μπορεί νόμιμα ο ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού να μισθώσει, για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων, έκταση στα πρανή του ταμιευτήρα Πηνειού, η οποία ανήκει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τονίζει, ακόμη, πως εάν η κοινωνία δεχτεί αυτή την καταστροφική επιλογή της εκχώρησης και της υποβάθμισης της περιοχής, δημιουργούνται περαιτέρω ερωτήματα, όπως ποιος καθόρισε τους όρους της μίσθωσης και το μίσθωμα που θα καταβληθεί, αλλά και γιατί οι εκτάσεις αυτές δεν βγήκαν σε δημοπρασία, ώστε να εξασφαλιστεί μεγαλύτερο μίσθωμα σε περίπτωση που δύναται ο ΓΟΕΒ να προβεί σε τέτοιου είδους μισθώσεις.

«Γιατί ο ΓΟΕΒ, εάν ισχύει, μίσθωσε με 8 ευρώ το στρέμμα για τα πρώτα χρόνια και 120 ευρώ ανά στρέμμα για τα υπόλοιπα χρόνια; Είναι αυτό σύμφωνο με τον νόμο, τις αρχές της διαφάνειας, το δημόσιο συμφέρον και τη χρηστή διοίκηση; Ή πιθανόν αγγίζει τα όρια της απιστίας με την ενδεχόμενη βλάβη του Δημοσίου και του ΓΟΕΒ;», αναρωτιέται.

Η στάση που θα κρατήσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι στην τεχνητή λίμνη του φράγματος Πηνειού προβλεπόταν να δημιουργηθούν τουριστικές υποδομές για την ανάδειξη και τη λειτουργική αξιοποίηση του πλούσιου φυσικού τοπίου. Για την περιοχή, είχαν εγκριθεί και από το υπουργείο Υποδομών κονδύλια 8,5 εκατ. ευρώ, ώστε να αναβαθμιστεί και να αξιοποιηθεί η λίμνη.

Το σχέδιο

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν έχει γίνει καμία επίσημη ανακοίνωση σχετικά με το θέμα από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ούτε από τον ΓΟΕΒ Πηνειού Αλφειού, αλλά ούτε και από την Ένωση Αγρινίου για το έργο και τι αυτό προβλέπει. Αυτό, άλλωστε, αποτελεί αίτημα τόσο των κατοίκων που ζουν στην περιοχή όσο και του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ήλιδας, ο πρόεδρος του οποίου έχει αποστείλει έγγραφα στους εμπλεκομένους στο έργο, ώστε να αποκαλύψουν όλα τα δεδομένα.

Πάντως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού φέρεται να έχει έρθει σε συμφωνία με την «Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου», προκειμένου να εκμισθωθούν 2.500 στρέμματα από τα συνολικά 6.500 στρέμματα των εξωλίμνιων. Στην εκμισθωμένη έκταση, η Ένωση Αγρινίου θα προχωρήσει στην κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου.

Διαμαρτυρίες

Οι πρόεδροι, οι οποίοι έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για να αγωνιστούν ενάντια στην υποβάθμιση των περιοχών τους, ζητούν ξεκάθαρη θέση-απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για το θέμα. Μάλιστα, ξεκίνησαν και διαδικασία συλλογής υπογραφών από τους κατοίκους των χωριών, ενώ εξετάζουν και το ενδεχόμενο να κινηθούν νομικά.

Η αγωνία τους είναι έκδηλη, καθώς το αποτέλεσμα της μείωσης των εκτάσεων των βοσκότοπων συνεπάγεται απώλεια εισοδήματος των κτηνοτρόφων μέσω της ενιαίας ενίσχυσης. Επιπλέον, ζητούν απαντήσεις για το αν υπάρχουν περιβαλλοντικές μελέτες για τα πάνελ των χιλιάδων τετραγωνικών που θα αναπτυχθούν στην περιοχή και αν θα επηρεαστεί η χλωρίδα και η πανίδα της περιοχής.

«Μας αποτελειώνουν με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών. Ό,τι μας έχει απομείνει είναι η κτηνοτροφία και τώρα την τελειώνουν και αυτή. Γιατί να πληρώνουμε εμείς τα σπασμένα και τα οικονομικά προβλήματα του ΓΟΕΒ, αφού εμείς πληρώνουμε όσα μας αναλογούν», τονίζει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ξενιών, της Δημοτικής Ενότητας Βουπρασίας του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Στέλιος Τσίγγανος.

Αντίστοιχη ήταν και η τοποθέτηση του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Κάμπου της Δημοτικής Ενότητας Πηνείας του Δήμου Ήλιδας, Κωνσταντίνου Σπηλιοτόπουλου. Όπως αναφέρει στην «ΥΧ», η ξεκάθαρη τοποθέτηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων και η κατάθεση όλων των δεδομένων, που αφορούν το συγκεκριμένο έργο, αποτελούν κύριο αίτημα όλων των προέδρων που συνορεύουν με το φράγμα Πηνειού.

Ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Ήλιδας, Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος, υπογραμμίζει στην «ΥΧ» ότι δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον για τέτοιου είδους ανάπτυξη που αλλοιώνει το περιβάλλον και πλήττει την κτηνοτροφία.

«Σχεδιάζαμε, με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Υποδομών, την αξιοποίηση της περιοχής, από τις εκβολές του Λάδωνα μέχρι το φράγμα Πηνειού, ώστε να υπάρξει τουριστική ανάπτυξη. Εδώ βρήκε η Ένωση Αγρινίου να κάνει φωτοβολταϊκά πάρκα, στην υποανάπτυκτη Πηνεία;», αναρωτιέται ο κ. Αναγνωστόπουλος.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022