Ανοικτή επιστολή Εθνικής Ένωσης Αγροτών προς Μπόρις Τζόνσον:  «Διαφυλάξτε τα πρότυπα της βρετανικής αγροτικής παραγωγής»

Πλήθος αγροτικών, φιλοζωικών, υγειονομικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων υπογράφουν την ανοικτή επιστολή της Εθνικής Ένωσης Αγροτών της Μεγάλης Βρετανίας (NFU) προς τον πρωθυπουργό της χώρας, Μπόρις Τζόνσον, καλώντας την κυβέρνηση να διαφυλάξει τα υψηλά πρότυπα στη βρετανική αγροτική παραγωγή μετά το Brexit.

Επιπλέον, το μήνυμα προτρέπει σε συλλογική δράση για να υπογραμμιστεί η κομβική σημασία των εμπορικών συμφωνιών στην επίτευξη ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος για την αγροδιατροφή.

«Μοιραζόμαστε και στηρίζουμε την αναγγελθείσα δέσμευση της κυβέρνησής σας ότι δεν θα υπονομευθούν τα περιβαλλοντικά πρότυπα, η καλή διαβίωση των ζώων και τα πρότυπα ασφαλείας στην παραγωγή τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την έξοδο από την ΕΕ και τη θέσπιση της δικής μας, ανεξάρτητης εμπορικής πολιτικής», αναφέρει το μήνυμα του ευρύτατου συνασπισμού.

«Το Brexit μάς παρέχει την ευκαιρία για την προώθηση ενός βιώσιμου αγροτικού μοντέλου με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα, επενδύοντας πάνω στη φήμη μας για υψηλής ποιότητας, ασφαλή και οικονομικά προσιτά τρόφιμα. Όλοι συμφωνούμε ότι χωρίς τη σωστή εσωτερική πολιτική, που θα υποστηρίζεται από μια προοδευτική και φιλόδοξη εμπορική πολιτική, κανείς από εμάς δεν θα δει αυτό το κοινό όραμα να υλοποιείται».

Δεδομένης, βέβαια, της λεπτής διαπραγματευτικής θέσης του Ηνωμένου Βασιλείου και των εξωγενών πιέσεων που συνεπάγεται η συνθήκη αυτή, οι βρετανικές αγροτικές οργανώσεις ζητούν χειροπιαστές εγγυήσεις για την περιφρούρηση των προτύπων της βρετανικής παραγωγής. «Η κυβέρνηση της Μ. Βρετανίας θα πρέπει να τηρήσει την προεκλογική της δέσμευση. Το αγροτικό νομοσχέδιο συνιστά μια καλή ευκαιρία να το πράξει για ορισμένα βασικά πρότυπα.

Θα χαρούμε να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση για τη σύνταξη νομοθετικών διατάξεων που να ανταποκρίνονται στις δεσμεύσεις της να διαφυλάξει τα πρότυπα, παρέχοντας παράλληλα επαρκή ευελιξία για τη διεξαγωγή ουσιαστικών εμπορικών διαπραγματεύσεων», καταλήγουν οι βρετανικές αγροτικές οργανώσεις.