Ανοιχτός ο πρωθυπουργός σε ενίσχυση σε βαμβάκι-πετρέλαιο, στις καλένδες ο Αχελώος

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΠΛΟΚΩΝ ΜΕ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προχωρήσει σε ενίσχυση των βαμβακοπαραγωγών, αλλά και σε νέα παρέμβαση στο αγροτικό πετρέλαιο άφησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε στη Λάρισα με αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων.

Αντίθετα, δεν δεσμεύθηκε για τον Αχελώο, τονίζοντας πως «η κυβέρνηση προωθεί όλα τα έργα που μπορούν να γίνουν για το νερό, όμως ο Αχελώος δεν μπορεί να γίνει στην παρούσα φάση, αλλά ίσως μετά από χρόνια».

Αναλυτικότερα, στη συνάντηση που είχε με τετραμελές κλιμάκιο της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, παρουσία του υπουργού Γιώργου Γεωργαντά, ο πρωθυπουργός ακούγοντας τα πάγια αιτήματα των αγροτοσυνδικαλιστών, με έμφαση στο κόστος παραγωγής, επανέλαβε ότι σε δύο εβδομάδες θα καταβληθεί η ενίσχυση των 76 εκατ. ευρώ για το πετρέλαιο, για την οποία είχε δεσμευτεί πριν από λίγες μέρες το κυβερνητικό κλιμάκιο στη συνάντηση που είχε με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όσον αφορά την αναπλήρωση εισοδήματος, θα εξεταστεί η δυνατότητα ενίσχυσης των βαμβακοπαραγωγών, όχι όμως με τον χαρακτήρα της αναπλήρωσης του εισοδήματος.

Για το αρδευτικό ζήτημα, ανέφερε πως πρέπει να προχωρήσουν όλα τα έργα άρδευσης, μεσαία και μικρά φράγματα για να μειωθεί το κόστος παραγωγής στον κάμπο, καθώς για το έργο του Αχελώου θα παρέλθουν πολλά χρόνια, αν ποτέ γίνει.

Για το φράγμα της Μεσοχώρας, ο υπουργός Ενέργειας, Κ. Σκρέκας, είχε δηλώσει στο πλαίσιο των επαφών που είχαν διάφοροι υπουργοί στη Λάρισα ότι «έχει γίνει πολύ σπουδαία πρόοδος, ήδη εκδώσαμε άδεια εγκατάστασης εργολάβου που προχωράει στην αναβάθμιση και στον εκσυγχρονισμό του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, έχουμε προχωρήσει στις απαλλοτριώσεις και η ΔΕΗ θα αποζημιώσει με έναν δίκαιο τρόπο τους κατοίκους για τις περιουσίες τους που θα κατακλυστούν από την πανέμορφη λίμνη της Πίνδου. Το χρονοδιάγραμμα είναι τον Ιούλιο του 2024 να γίνει η έμφραξη του φράγματος και να ξεκινήσει να γεμίζει. Αν όλα πάνε καλά, σε έναν χρόνο από τότε θα μπορεί να είναι λειτουργικό και να παράγει ενέργεια από το νερό με μηδενικό κόστος και να γλιτώσουμε εισαγωγές φυσικού αερίου που κάνουμε αυτήν τη στιγμή για να παράγουμε ενέργεια».

Ακόμη, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο φράγμα του Ενιπέα, που γίνεται μέσω ΣΔΙΤ (αναμένεται η επιλογή του αναδόχου), στο δίκτυο Υπέρειας – Ορφανών, σημαντικό έργο κι αυτό, για την άρδευση Φαρσάλων – Καρδίτσας, στο πρότυπο φωτοβολταϊκό έργο που θα κατασκευάσει γαλλική εταιρεία στα αρδευτικά κανάλια του Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων Πηνειού κ.ά.

Για το αγροτικό ρεύμα, ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι οι τιμές της ενέργειας πλέον οδηγούνται σε αποκλιμάκωση, ενώ στάθηκε και στην ευνοϊκή φορολογία για τους συνεταιρισμένους αγρότες. Οι απαντήσεις του πρωθυπουργού, πάντως, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν ικανοποίησαν τα στελέχη της ΠΕΜ, οι οποίοι ήδη προγραμματίζουν την επόμενη διαμαρτυρία τους στην επέτειο του Κιλελέρ.

Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την περιοδεία του στον Νομό Λάρισας από τον Πλατύκαμπο, όπου συνομίλησε με παραγωγούς της περιοχής. Παράλληλα, ενημερώθηκε από τον τοπικό συνεταιρισμό για το σκόρδο και το ενδιαφέρον που δείχνουν Ιάπωνες να το εισάγουν ή να κατασκευάσουν εργοστάσιο στην περιοχή, ώστε να το χρησιμοποιήσουν σε φαρμακευτικά σκευάσματα, μια και θεωρούν τις ιδιότητές του ιδιαίτερα ευεργετικές για τον ανθρώπινο οργανισμό.