Ανταμώνουν και φέτος οι Σαρακατσαναίοι στο Περτούλι

Ανταμώνουν και φέτος οι Σαρακατσαναίοι στο Περτούλι

«Η παράδοση είναι μοναδική πηγή από την οποία ο καθένας από μας μπορεί να αντλήσει τους αστείρευτους θησαυρούς της». παραδοΑυτά τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων κ. Γιώργος Μουτσιάνας, με αφορμή το 39ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων, που θα πραγματοποιηθεί στα Περτουλιώτικα Λιβάδια στο νομό Τρικάλων, σε υψόμετρο 1150 μέτρων, από 28 έως 30 Ιουνίου. Το φετινό Αντάμωμα είναι αφιερωμένο στο τετράπτυχο «Παιδί – Παιχνίδι – Παιδεία – Πολιτισμός».

Μέλη των συλλόγων των Σαρακατσαναίων παίρνουν μέρος στην αναπαράσταση των εθίµων του κύκλου ζωής των Σαρακατσαναίων µε την αναβίωση του «Καραβανιού» και των παραδοσιακών αθλημάτων τους, Κυριακή 29 Ιουνίου 2014. Με την παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε το 34ο Πανελλήνιο Αντάµωµα Σαρακατσαναίων, στα ειδυλλιακά Περτουλιώτικα λιβάδια του νομού Τρικάλων, σε υψόμετρο 1150 μέτρων. Η σχέση των Σαρακατσάνων υπήρξε στενή µε τα υψίπεδα της ελληνικής φύσης καθώς τον περισσότερο χρόνο ζούσαν στα βουνά μαζί με τα κοπάδια τους. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ

 

«Άλλωστε εμείς οι Σαρακατσαναίοι», συνεχίζει ο κ. Μουτσιάνας, «από το θησαυροφυλάκιο της παράδοσής μας δανειζόμαστε αυτό που μας έλειψε, εφόσον μέσα στην ζάλη των προηγούμενων χρόνων, της υποτιθέμενης ευημερίας, αντιγράψαμε ξένες συνήθειες, χωρίς να ελέγξουμε τις εκτροπές τους και συγχρονιστήκαμε μαζί τους. Φθείραμε την ζωή μας και ως επίπτωση αυτών που συμβαίνουν στον κόσμο επηρεάστηκε η ζωή μας καθοριστικά».

Κατά την διάρκεια των τριήμερων εκδηλώσεων, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, θα πραγματοποιηθεί, μεταξύ άλλων, το 8ο Πανελλήνιο φεστιβάλ Σαρακατσάνικης Νεολαίας – Σαρακατσάνικου Τραγουδιού καθώς και τουρνουά ποδοσφαίρου. Όπως και για 4η συνεχόμενη χρονιά: «Το Βιωματικό Καρακόλι-Καραβάνι της Σαρακατσάνικης Ζωής» (με την συμμετοχή των ενδιαφερομένων που θέλουν να ζήσουν μοναδικές στιγμές), το οποίο θα έχει αφετηρία το παρεκκλήσι της Αγίας Κυριακής Περτουλίου, και τόπο προορισμού τον χώρο του Ανταμώματος στα Περτουλιώτικα Λιβάδια όπου θα κονέψουν οι συμμετέχοντες και θα στηθούν οι τσατούρες (πρόχειρος οικισμός). Το Σαββατόβραδο θα πραγματοποιηθεί το καθιερωμένο Σαρακατσάνικο γλέντι.

Φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και εικονίζει μέλη συλλόγων σαρακατσάνων από όλη την Ελλάδα και όχι μόνο, να συμμετέχουν και να παρουσιάζουν παραδοσιακά δρώμενα στο 36ο Πανελλήνιο Αντάμωματο 36ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων, Κυριακή 26 Ιουνίου 2016. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα ειδυλλιακά Περτουλιώτικα λιβάδια (Νομός Τρικάλων), σε υψόμετρο 1150 μέτρων. Τρίτη 28 Ιουνίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΒΑΪΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ

Την Κυριακή το πρωί, ημέρα αποκορύφωσης των εκδηλώσεων, μετά τον καθιερωμένο αγιασμό, τους χαιρετισμούς και τις βραβεύσεις, θα παρουσιαστεί αναπαράσταση παραδοσιακών σαρακατσάνικων παιχνιδιών, στο πλαίσιο του φετινού αφιερώματος του Ανταμώματος. Επίσης θα παρουσιαστούν Σαρακατσάνικα αθλήματα, χορός γερόντων, χοροί από τα χορευτικά τμήματα Συλλόγων Σαρακατσαναίων. Και τέλος ο τρανός χορός με την συμμετοχή όλου του κόσμου.

«Με τις εκδηλώσεις μας περνάμε το μήνυμα ότι πρέπει να αντιστεκόμαστε να μην είμαστε δειλοί, να μην μελαγχολούμε, να μην κλεινόμαστε στους εαυτούς μας, αλλά να εμβαθύνουμε με την λογική και την καρδιά στην σοφή ρήση, που μας θυμίζει ότι οι άνθρωποι δεν είναι ένας αλλά πολλοί», καταλήγει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων κ. Γιώργος Μουτσιάνας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ