Άνθισαν οι κερασιές στη Θράκη

Το 80% των κερασιών άνθισε ήδη στην περιοχή του Γιακά Ροδόπης χάρη στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο παραγωγός Γκαλήπ Χουσεΐν, οι περσινές καιρικές συνθήκες προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα.

«Θα έχουμε μείωση από το τονάζ κατά 40%. Είχαμε ξηρασία, παρατεταμένους βοριάδες και υψηλές θερμοκρασίες για ενάμιση μήνα, με αποτέλεσμα να ξεραθούν πολλά δέντρα», αναφέρει, εξηγώντας ότι θα αποκατασταθούν την επόμενη χρονιά. Στο τέλος της εβδομάδας, θα ανθίσουν και οι όψιμες ποικιλίες. Αυτό που ζητούν τα δέντρα το επόμενο διάστημα είναι ήλιος και ξηρασία, αλλά όχι πολύ υψηλές θερμοκρασίες. «Δεν θέλουμε βροχή στη γονιμοποίηση, η οποία γίνεται αυτές τις μέρες», τονίζει.

Αισιοδοξία για μια καλή χρονιά στον Έβρο

Πολύ καλά δείγματα με ομοιόμορφα λουλούδια δίνουν οι ανθοφορίες στις πρώιμες και μεσοπρώιμες ποικιλίες στους κερασώνες του Έβρου, σύμφωνα με τον παραγωγό – γεωπόνο, Στέλιο Μπαχτσεβανίδη. «Όπως φαίνεται, έχουν καλύψει τις ώρες ψύχους που απαιτούνται κατά τη διάρκεια του λήθαργου», λέει, αναφέροντας πως τα πρώιμα κεράσια έχουν πλήρη ανθοφορία.

Θυμίζει, επίσης, ότι τον περσινό Απρίλη η θερμοκρασία είχε πέσει στους -5 βαθμούς Κελσίου, ενώ φέτος στο ξεκίνημα του μήνα ο υδράργυρος ανέβηκε στους 28 βαθμούς. Οι παραγωγοί περιμένουν την ταχύτατη άνθιση των μεσοόψιμων και των όψιμων ποικιλιών. Σημειώνει, επίσης, ότι οι υψηλές θερμοκρασίες και η απουσία βροχοπτώσεων ευνοούν την άνθιση, την πτήση της μέλισσας, καθώς και την αποφυγή ασθενειών.

Ο ίδιος είναι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι το θερμόμετρο θα παραμείνει ψηλά, γιατί τις βραδινές ώρες δεν πέφτει κάτω από τους 9 βαθμούς και ευελπιστεί να συνεχιστούν οι ιδανικές συνθήκες και κατά την καρπόδεση. Μετά από άσχημες χρονιές με ξαφνικές παγωνιές και ακαρπίες, αισιοδοξούν να έχουν μια καλή χρονιά, με βάση τις εικόνες που βλέπουν στο χωράφι καθημερινά. Με τα τρέχοντα δεδομένα, υπάρχει πρωιμότητα τουλάχιστον μία εβδομάδα συγκριτικά με πέρυσι.

Πρόληψη και προστασία

Στα 24 στρέμματα του κτήματος Μπαχτσεβανίδη έχει τοποθετηθεί κάτω από το αντιχαλαζικό δίχτυ και αντιβρόχινο φιλμ (μεμβράνη), το οποίο προστατεύει τα κεράσια και επιταχύνει την ωρίμανσή τους κατά 3-4 μέρες. Απέναντι στην κλιματική αλλαγή, ο κ. Μπαχτσεβανίδης ζητά αναδιάρθρωση του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

«Πρέπει να προστεθεί στον κανονισμό η ζημιά στο προανθικό στάδιο, διαφορετικά σε μερικά χρόνια δεν θα υπάρχουν πυρηνόκαρπα, καθώς ο παραγωγός δεν θα μπορεί να επενδύσει, αφού πρόκειται για ιδιαίτερα κοστοβόρες καλλιέργειες», καταλήγει.