Αντιδρά το Επιμελητήριο Έβρου για τους δασμούς στην Τουρκία

Αντιδρά το Επιμελητήριο Έβρου για τους δασμούς στην Τουρκία
-Διαφήμιση-
gaia-sense

Το Επιμελητήριο Έβρου, σε επιστολή του προς την Αντιπροσωπεία Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, επισημαίνει ότι η μονόπλευρη επιβολή υψηλών δασμών από την Τουρκία στα εισαγόμενα είδη διατροφής από χώρες-μέλη της ΕΕ, χωρίς να ισχύει το αντίστροφο, πλήττει τις ελληνικές επιχειρήσεις και την αγροτική παραγωγή του νομού.

Ειδικότερα, από το 1995, η Τουρκία εξάγει βασικά προϊόντα, όπως αγροτικά είδη, με μηδενικούς δασμούς, ενώ εισάγει με υψηλούς δασμούς. Ενδεικτικά, ο δασμός στα τυριά ανέρχεται έως 180%, στα φρούτα 54%, στο κεφαλοτύρι 138%, στο αλεύρι σίτου 102,6% κ.λπ. Αίτημα του επιμελητηρίου είναι να ισχύουν οι ίδιοι όροι για τα είδη διατροφής και στις εξαγωγές προς την Τουρκία.

Χαρακτηριστικά στην επιστολή του επιμελητηρίου αναγράφεται ότι στα πεδία εξαγωγές-εισαγωγές της Ελλάδας με την Τουρκία διαπιστώνει κανείς ότι «ακόμη και στα ψάρια εισάγουμε την τελευταία δεκαετία 10-27 εκατ. ευρώ, ενώ εξάγουμε 0,96-1,9 εκατ. ευρώ. Στα φρούτα εξάγουμε 6-9 εκατ. ευρώ και εισάγουμε 40-55 εκατ. ευρώ. Σε πολλές κατηγορίες δεν εξάγουμε τίποτα, ενώ αντίθετα εισάγουμε γαλακτοκομικά, αβγά, λάδια, ζάχαρη, μέλι. Από όλα αυτά συνάγεται ότι η ελληνική παραγωγή πλήττεται από το υφιστάμενο καθεστώς».

«ΥΧ»

-Διαφήμιση-