Αντιδράσεις αγροτών μετά την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ

Αντιδράσεις αγροτών μετά την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ

Ανάμεικτα συναισθήματα προκάλεσε στον αγροτικό κόσμο η τοποθέτηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη ΔΕΘ στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου. Από τη μια, οι ανακοινώσεις για την πρόθεση της κυβέρνησης να μειώσει το κόστος παραγωγής και να μπει φραγμός στα καρτέλ βρήκαν θετική απήχηση στους εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου. Από την άλλη πλευρά όμως, υπήρξαν και εκείνοι που κάνουν λόγο για αοριστολογία και συνθηματολογία, έχοντας ως κοινή συνισταμένη ότι ο Α. Τσίπρας δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης της πρωτογενούς παραγωγής.

Τάκης Πεβερέτος, πρόεδρος ΣΕΚ

Αντιδράσεις αγροτών μετά την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘΚρίνω θετικά καταρχήν τα ζητήματα που έβαλε ο πρωθυπουργός, αν και λίγα. Όμως, η μείωση του κόστους παραγωγής απαιτεί και συγκεκριμένα μέτρα, στα οποία δεν αναφέρθηκε. Θετική ήταν και η αναφορά στα καρτέλ, αλλά και γι’ αυτά αναμένουμε συγκεκριμένα μέτρα. Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας έχει ήδη προτείνει και έχει καταθέσει τέτοια μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής και να γίνουν πιο ανταγωνιστικά τα προϊόντα που παράγουμε. Θεωρώ ότι ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του πρέπει να ασχοληθούν πιο συγκεκριμένα και με άλλα ζητήματα της πρωτογενούς παραγωγής, στα οποία χωλαίνει.

Βαγγέλης Μπούτας, πρόεδρος της Ένωσης Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας

Αντιδράσεις αγροτών μετά την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘΟ Τσίπρας θύμισε Ανδρέα Παπανδρέου, Σημίτη, Καραμανλή, Γιώργο Παπανδρέου, Σαμαρά και τώρα και τον Μητσοτάκη. Ό,τι μας έλεγαν όλα τα χρόνια επανέλαβε και ο Τσίπρας. Είναι εμπαιγμός έναντι της μικρομεσαίας αγροτιάς αυτό που λέει ότι πρέπει μόνο να δουλεύουμε και να μην απαιτούμε, δηλαδή να δουλεύουμε τσάμπα. Η ποιότητα των προϊόντων στην Ελλάδα αγγίζει το 98%, με στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας. Για ποια ποιότητα μας λέει; Άρα, για να δικαιολογήσει την αντιαγροτική πολιτική ΕΕ και κυβέρνησης, τα λέει όλα αυτά, αλλά δεν θα του περάσει. Για μια ακόμη φορά ετοιμαζόμαστε και θα είμαστε στον δρόμο μαζί με τους εργάτες, τους απασχολούμενους, με όλα τα λαϊκά στρώματα. Δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί.

Θανάσης Τσιοτίνας, πρόεδρος του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας

Αντιδράσεις αγροτών μετά την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘΑπό τις παρεμβάσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, τόσο στην απάντησή του στην ερώτηση της εφημερίδα σας, όσο και στην ομιλία του, κρατάω τρία θετικά. Την αναφορά του στις εισροές και το κόστος παραγωγής, καθώς και στη λειτουργία των αγορών τροφίμων και την ύπαρξη καρτέλ. Πράγματι, όσο τα παραπάνω δεν αντιμετωπίζονται, ακυρώνεται κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια στον αγροτικό τομέα. Το τρίτο είναι η αναφορά του στους συνεταιρισμούς. Είχαμε καιρό να ακούσουμε πολιτικό αρχηγό να αναδεικνύει τον αναντικατάστατο ρόλο του συνεταιριστικού τομέα που θα είναι όμως σύγχρονος, βιώσιμος, ανταγωνιστικός, ισχυρός, καινοτόμος. Όπως θα γνωρίζετε, αυτό ακριβώς γίνεται αυτή την στιγμή από μία μεγάλη ομάδα αγροτικών στελεχών σε όλη τη χώρα, σε κάθε παραγωγικό κλάδο. Τι δεν άκουσα από τον πρωθυπουργό; Κάτι που δεν λέγεται, αλλά γίνεται. Δηλαδή την άμεση υλοποίηση των παραπάνω. Ας βάλει τις σωστές προτεραιότητες, ας βάλει τους κατάλληλους ανθρώπους και ας δρομολογήσει όλες εκείνες τις ώριμες πολιτικές που θα ανατάξουν τον πρωτογενή τομέα, τη ζωή στην ύπαιθρο, τη ναυαρχίδα της ελληνικής μεταποίησης, δηλαδή τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, τις εξαγωγές.

Ανδρέας Στρατάκης, πρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου

Αντιδράσεις αγροτών μετά την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘΑλλά ‘λεγες, αλλά ‘καμες
Αλλά ‘πες κι άλλα κάμεις
Κι άλλα λογιάζεις κι άλλα λες
Κι άλλα στο νου σου βάνεις

Θανάσης Πετράκος, υπεύθυνος Αγροτικής Πολιτικής Λαϊκής Ενότητας

Αντιδράσεις αγροτών μετά την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘΑποτελούν εμπαιγμό για τους αγρότες αυτά που είπε ο Α. Τσίπρας. Είπε ότι θα κάνει πιο δίκαιο το φορολογικό σύστημα, όταν ήδη έχει αυξήσει την φορολογία. Επιπλέον, με την ιστορία της αυστηροποίησης του κατά κύριου επάγγελμα αγρότη, είναι γνωστό ότι τα 2/3, δηλαδή 350.000 από τους 570.000 αγρότες θα βγουν εκτός του ορισμού, με αποτέλεσμα να πληρώσουν άμεσα 22%. Η προκαταβολή φόρου αυξήθηκε από το 27,5% σε 55% και θα πάει στο 75% το 2016. Με τον ασφαλιστικό νόμο, μέχρι το 2022 θα τριπλασιαστούν οι εισφορές, από 9,5% στο 27,2%. Είπε ότι θα μοιράσει 2,5 δισ., δηλαδή τις επιδοτήσεις. Προφανώς νομίζει ότι ο κόσμος δεν καταλαβαίνει, αφού επιδοτήσεις υπάρχουν, υπήρχαν και θα υπάρχουν. Το πιο απαράδεκτο είναι ότι υποσχέθηκε γενικώς μείωση του κόστους παραγωγής και χτύπημα του καρτέλ, όταν είναι γνωστό ότι με αυτά που ψηφίστηκαν στις 22 Ιουλίου 2015 στο πλαίσιο των δεύτερων προαπαιτούμενων του τρίτου μνημονίου, αυξήθηκε το ΦΠΑ από το 13% στο 23% και μετά στο 24% για όλα τα αγροτικά προϊόντα, μέσα, εφόδια και υπηρεσίες. Άρα, το κόστος παραγωγής αυξήθηκε πολύ.

Πρίαμος Ιερωνυμάκης, πρόεδρος ομάδας Αμπελουργών Κρήτης και μέλος του ΔΣ ΚΕΟΣΟΕ

Αντιδράσεις αγροτών μετά την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘΟύτως η άλλως, ό,τι και να πει αυτή την στιγμή ο πρωθυπουργός, δεν του έχει εμπιστοσύνη ο αγροτικός κόσμος. Εξάλλου, αυτά τα οποία δηλώνει κάθε φορά είναι απλώς συνθήματα. Επί της ουσίας δεν έχει μπει στην επίλυση των αγροτικών ζητημάτων. Αντιθέτως, έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα, όπως με τη φορολόγηση στο κρασί, στην υπερφορολόγηση και των ασφαλίστρων και όλων των αγροτικών προϊόντων. Αυτή την στιγμή, όποιος παράγει διώκεται. Επίσης, περιορίστηκε στις ανακοινώσεις για τα προγράμματα που ανοίγουν τώρα (ΕΣΠΑ, ΠΑΑ). Δε νομίζω ότι θα υπάρξει επενδυτής για να μπει σε αυτά τα προγράμματα και τα χρήματα θα επιστραφούν πίσω.

Ανθή Γεωργίου