Αντιδράσεις στον κάμπο για τις λειψές προκαταβολές στους πληγέντες παραγωγούς

Πιστώθηκαν προ ημερών από τον ΕΛΓΑ οι πρώτες προκαταβολές των αποζημιώσεων στους Θεσσαλούς γεωργούς και κτηνοτρόφους που επλήγησαν 100% από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανός», οι οποίες ανέρχονται σε 24,5 εκατ. ευρώ για ζημιές φυτικής παραγωγής και σε 1,4 εκατ. ευρώ για ζωικό κεφάλαιο. Όπως ανακοινώθηκε, η επόμενη πληρωμή των προκαταβολών προγραμματίζεται για τις 15 Νοεμβρίου και η εκκαθάριση των υποχρεώσεων του ΕΛΓΑ ως προς τις αποζημιώσεις προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως τις 31 Ιανουαρίου 2021. Υπενθυμίζεται ότι τα ποσά που χορηγήθηκαν είναι 100 ευρώ για το βαμβάκι, 110 για τον αραβόσιτο και 30 ευρώ για τη μηδική.

Ωστόσο, αρκετοί πληγέντες γεωργοί και κτηνοτρόφοι του Νομού Μαγνησίας διαμαρτύρονται, διότι δεν τους πιστώθηκαν οι προκαταβολές, με αποτέλεσμα να αισθάνονται αδικημένοι, καθώς οι οικονομικές υποχρεώσεις τους μετά την καταστροφή έχουν αυξηθεί.

Στο μεταξύ, η Περιφέρεια Θεσσαλίας ανακοίνωσε ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη η ενοποίηση όλων των δηλώσεων που έχουν συγκεντρωθεί, αλλά και πρόκειται να κατατεθούν, σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, ώστε να αποφευχθούν επικαλύψεις ή αστοχίες κατά την καταγραφή. Η διαδικασία θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Νοεμβρίου. Μέχρι τότε, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέτουν στις προβλεπόμενες από το θεσμικό πλαίσιο επιτροπές της περιφέρειας και νέα αιτήματα για περιπτώσεις ζημιών σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Επίσης, ορίστηκαν Ομάδες Εργασίας για την παρακολούθηση και τον συντονισμό των επιχορηγήσεων για την αντιμετώπιση ζημιών από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό».

Διαμαρτυρήθηκαν για τις λειψές αποζημιώσεις

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Λάρισα πραγματοποίησαν οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και Καρδίτσας, καθώς, όπως κατήγγειλαν οι διοικήσεις τους, «δεν διασφαλίζεται η πλήρης αποζημίωση της παραγωγής για τους πληγέντες αγρότες και, κυρίως, δεν αποπληρώνεται το χαμένο εισόδημα στο 100%».

Αντιπροσωπεία των αγροτών συναντήθηκε με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Θεσσαλίας, Μιχάλη Λιόντο, στον οποίο έθεσε συγκεκριμένα αιτήματα, ερωτήματα και ζητήθηκαν απαντήσεις και χρονοδιάγραμμα. Σύμφωνα με ανακοίνωση των Ομοσπονδιών, «οι προκαταβολές που δόθηκαν σε μερίδα πληγέντων αγροτών για βαμβάκι, καλαμπόκι και τριφύλλι αφορούν όσους εμφάνιζαν 100% ζημιά μετά από αεροφωτογραφίες από δορυφόρο την Κυριακή 20 Σεπτέμβρη, αλλά και οριοθέτηση περιοχών, που έγινε από τον ΕΛΓΑ. Δεν πήραν προκαταβολή όλοι οι πληγέντες με άλλο ποσοστό ζημιάς και δεν απαντήθηκε, αν και πότε θα πάρουν.

Επίσης, η τροπολογία Βορίδη δεν εξασφαλίζει την 100% αποζημίωση στους αγρότες, ούτε αναστέλλεται η ισχύς του άρθρου 7 του κανονισμού του ΕΛΓΑ που προβλέπει την αφαίρεση ποσοστού ζημιάς για τα ζημιογόνα αίτια και πολλαπλασιασμό με τον συντελεστή 0,88, ώστε να βγει το ποσοστό των κιλών που αποζημιώνονται».