Αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την πληρωμή των ενισχύσεων

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τον τρόπο που έγινε η πληρωμή των ενισχύσεων. Έτσι, μετά την χθεσινή ανακοίνωση του Μανόλη Χνάρη, υπεύθυνου Κ.Τ.Ε. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ακολούθησε η ανακοίνωση του τμήματος Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ακολουθούν οι ανακοινώσεις των κομμάτων:

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Μαύρες γιορτές για τον αγροτικό κόσμο επιφύλαξε η ΝΔ.

Μαύρες γιορτές επιφύλαξε η Κυβέρνηση της ΝΔ για τους Έλληνες αγρότες που δεν παύουν να εκπλήσσονται διαρκώς δυσάρεστα από το ίδιο «μοτίβο» της ανεπάρκειας, των αστοχιών και των προβλημάτων των τελευταίων χρόνων. Πιο συγκεκριμένα η ολοκλήρωση της πρώτης πληρωμής της Βασικής Ενίσχυσης για το 2023 στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ 2023-2027, δεν κατάφερε να αποδώσει στους δικαιούχους ούτε τα κατά μειωμένα 238 εκ ευρώ της «περήφανης και επιτυχούς διαπραγμάτευσης» της πάντα «ανέμελης» ΝΔ καθώς ακόμη και από αυτό το ποσό έμειναν αδιάθετα 75 εκ. ευρώ.

Αν συνυπολογίσουμε τις ελλιπείς πληρωμές στην αναδιανεμητική ενίσχυση, τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, τα προβλήματα πληρωμών στα προγράμματα Σχεδίων βελτίωσης και Νέων αγροτών καθώς και την μη απορρόφηση των πόρων των οικολογικών σχημάτων που αντιστοιχούν στο 25% των άμεσων ενισχύσεων που θα αντικαθιστούσαν δήθεν και την απώλεια του πρασινίσματος γίνεται κατανοητό πως η ΝΔ και δεν θέλει και δεν μπορεί να στηρίξει τον αγροτικό κόσμο σε μια εποχή μάλιστα πολλαπλής οικονομικής και κλιματικής κρίσης.

Εδώ και 2 και πλέον χρόνια επισημαίνουμε πως το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ για τη νέα ΚΑΠ είναι εθνικά καταστροφικό και στρατηγικό μόνο κατ’ ευφημισμό. Η μεταφορά πόρων από τον Πυλώνα Ι των άμεσων ενισχύσεων στον Πυλώνα ΙΙ των επενδύσεων στερεί από τον αγροτικό κόσμο ενισχύσεις που ξεπερνούν τα 940 εκ ευρώ.

Εδώ και καιρό επισημαίνουμε πως τα τελευταία 4 και πλέον χρόνια, 4 νεοδημοκράτες υπουργοί αγροτικής ανάπτυξης δεν στάθηκαν ικανοί να διασφαλίσουν την έγκυρη και χωρίς προβλήματα καταβολή των ενωσιακών επιδοτήσεων φέρνοντας τους αγρότες σε δυσχέρεια και τη χώρα κοντά στον κίνδυνο επιβολής δημοσιονομικών διορθώσεων και προστίμων από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ εξαιτίας των σοβαρών «λαθών» και των «εκπτώσεων» στις πληρωμές.

Και όλα αυτά γιατί κάποιοι από τα προσφάτως ανακαινισμένα γραφεία τους στην Πλατεία Βάθης αποφασίζουν πως θα ζήσει ο έλληνας και η ελληνίδα αγρότισσα αδιαφορώντας για τους κόπους και τις δυσκολίες τους. Αδιαφορούν ακόμη και για τις περιοχές που είναι βουτηγμένες στις λάσπες και στα αποκαΐδια. Απαξιούν ακόμη και να έλθουν στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής όπου τους καλεί επανειλημμένως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιμένει στην επαναδιαπραγμάτευση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου και την επανυποβολή του στις αρμόδιες αρχές της ΕΕ, μετά από διάλογο και συμφωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Απαιτεί παράλληλα από την κυβέρνηση να επαναφέρει την έγκυρη και έγκαιρη πληρωμή των ενισχύσεων και με σαφές χρονοδιάγραμμα όπως συνέβαινε επί ημερών του.

Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση οι επόμενες πληρωμές θα είναι πολύ χειρότερες και τελικά θα γίνονται όλο και λιγότερες ή ακόμη και τμηματικές. Η επόμενη χρονιά αν δεν αλλάξει η κατάσταση θα είναι πιο δύσκολη. Ευχόμαστε να διαψευστούμε.

Καλή χρονιά σε όλους και όλες!

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Το επιτελικό φιάσκο με την πληρωμή των ενισχύσεων συνεχίζεται

Μετά την πληρωμή της βασικής και της αναδιανεμητικής ενίσχυσης καθώς και του εθνικού αποθέματος την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου, επιβεβαιώθηκε για ακόμα μία φορά η προχειρότητα και η διαχειριστική ανεπάρκεια του δήθεν επιτελικού κράτους» σχολιάζει ο βουλευτής Ρεθύμνης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μανόλης Χνάρης, υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του κόμματος.

«Το 2023, η πρώτη χρονιά εφαρμογής της νέας ΚΑΠ η οποία εγκρίθηκε χωρίς καμία ουσιαστική διαβούλευση με τους παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα και τους αρμόδιους φορείς, διαπιστώνεται ότι είναι η χρονιά με την μικρότερη πληρωμή άμεσων ενισχύσεων συγκριτικά με όλα τα προηγούμενα χρόνια, δεδομένου ότι το συνολικό ποσό ανέρχεται μόλις σε 939 εκ. ευρώ» συμπληρώνει.

Κατά τον κ. Χνάρη «αξιοσημείωτο είναι ότι η πληρωμή ενίσχυσης για την εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων (πρασίνισμα), η οποία αφορά το 25% της άμεσης ενίσχυσης ποσού 425 εκ. ευρώ, μεταφέρεται για πρώτη φορά στα χρονικά για το επόμενο έτος. Επίσης, ποσό 90 εκ. ευρώ περίπου, από το σύνολο των άμεσων ενισχύσεων δεν έχουν καν πιστωθεί. Η ανικανότητα της κυβέρνησης, είχε επίσης ως αποτέλεσμα, οι πληρωμές χιλιάδων παραγωγών που δεν τηρούσαν τραπεζικό λογαριασμό στην Τράπεζα Πειραιώς, να μετατεθούν για μετά τις 27 και 28 Δεκεμβρίου» σημειώνει ο Μ. Χνάρης και προσθέτει:

«Αντί το ‘μπαλάκι’ των ευθυνών να μετατίθεται από το αρμόδιο υπουργείο στον ΟΠΕΚΕΠΕ και αντίστροφα, παραγνωρίζοντας ότι και δύο φορείς ανήκουν σε ένα ενιαίο σύστημα εξουσίας, είναι προτιμότερο να ενημερώσουν τον αγροτικό κόσμο και όλους εμάς, για εκείνα τα σημεία της ΚΑΠ για τα οποία έχουν ήδη καταθέσει προτάσεις για την τροποποίηση τους στην αρμόδια υρωπαϊκή επιτροπή, σύμφωνα με τη δυνατότητα που τους δίνεται.

Αναμφισβήτητα πλέον προκύπτει ότι η κυβέρνηση έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα, αδυνατώντας ουσιαστικά να εφαρμόσει, αυτά που η ίδια έχει εγκρίνει.

Μεγάλο θύμα της αναποτελεσματικότητας αυτής, παραμένει ο Έλληνας παραγωγός, ο οποίος καλείται να συνεχίσει την παραγωγική του διαδικασία και να αντιμετωπίσει το αυξημένο κόστος παραγωγής σε ένα μη αναπτυξιακό περιβάλλον χωρίς καμία προστασία».

«Το ΠΑΣΟΚ, λόγω της άρρηκτης σχέσης που διαχρονικά το συνδέει με τον αγροτικό κόσμο, και αναγνωρίζοντας ότι ο πρωτογενής τομέας συνιστά έναν από τους βασικούς και σταθερούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας αλλά και της κοινωνικής συνοχής της χώρας, θα συνεχίσει με όλα τα κοινοβουλευτικά μέσα που διαθέτει στην φαρέτρα του, να ασκεί πιέσεις προς πάσα κατεύθυνση, για την επίλυση όλων των ζητημάτων που αφορούν τον πρωτογενή τομέα, με μοναδικό σκοπό την αναγέννηση του» τονίζει καταλήγοντας στη δήλωσή του ο Μ. Χνάρης.