Ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου της Σλοβακίας, Μπόρις Κόλαρ, και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Ρόμπερτ Φίκο επέκριναν την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εισηγηθεί περικοπή 7,5 δισ. ευρώ από τη χρηματοδότηση της ΕΕ για την Ουγγαρία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να ανασταλούν τα κονδύλια συνοχής που προορίζονται για τη Βουδαπέστη, επικαλούμενη ανησυχίες για τη διαφθορά στη χώρα της Κεντρικής Ευρώπης.

Το ποσό των 7,5 δισ. ευρώ είναι περίπου το 1/3 του συνολικού κονδυλίου για την Ουγγαρία. Η αναστολή αφορά κυρίως προγράμματα που περιλαμβάνουν δημόσιες συμβάσεις και, ως εκ τούτου, είναι πιο ευάλωτα σε πρακτικές διαφθοράς. Επιπλέον, η Κομισιόν θα απαιτήσει από προγράμματα της ΕΕ, όπως το Horizon Europe, να μη διοχετεύουν χρήματα σε ουγγρικά καταπιστεύματα δημόσιου συμφέροντος.

«Εάν ήμουν πρωθυπουργός, θα πίεζα να ασκηθεί βέτο σε αυτή την απόφαση», σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίκο. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο λόγος για την τιμωρία που επέβαλε η Κομισιόν είναι ότι η Ουγγαρία έχει διαφορετική άποψη για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Όπως είπε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είναι «τόσο ψεύτικη όσο ένα Rolex από την τουρκική αγορά».

Ο Μπόρις Κολάρ συμφώνησε με τον Ρόμπερτ Φίκο, λέγοντας ότι, παρότι δεν υποστηρίζει όλες τις πολιτικές του Ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν, αυτός εξακολουθεί να είναι ένας δημοκρατικά εκλεγμένος ηγέτης και η ΕΕ δεν μπορεί να δημιουργήσει ένα δεδικασμένο τέτοιων τιμωριών.

«Σε αυτή την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν μπορεί να ασκηθεί βέτο και η τελική απόφαση θα ληφθεί με ειδική πλειοψηφία των χωρών μετά την παρέλευση της προθεσμίας του ενός μηνός. Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε την παράταση της προθεσμίας κατά δύο μήνες ακόμη, ώστε να δοθεί στην Ουγγαρία περισσότερος χρόνος για διαπραγματεύσεις», εξήγησε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, Έντουαρντ Χέγκερ.

www.euractiv.com