Πώς αντιμετωπίζει την πανδημία η ευρωπαϊκή αγροδιατροφή

Με διαφορετικές ταχύτητες λειτούργησαν τα αντανακλαστικά των κρατών-μελών απέναντι στις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού. Ειδικά όσον αφορά τον αγροδιατροφικό τομέα, κάποια κράτη δεν έλαβαν κανένα ειδικό μέτρο σε εθνικό επίπεδο, περιμένοντας μόνο από τα κεντρικά των Βρυξελλών διευκολύνσεις και μέτρα για τη στήριξη των παραγωγών τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Αυστρία, η οποία έχει κινηθεί σε ένα πιο γενικό πλαίσιο, μέσω ενός ειδικού ταμείου, ύψους 38 δισ. ευρώ, που δημιούργησε για να αντιμετωπίσει ανάγκες κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Χωρίς ειδικά μέτρα για τον αγροδιατροφικό κλάδο και η Βουλγαρία, η οποία αύξησε το αποθεματικό ταμείο κρίσης από 15% στο 30%.

Μέτρα

Το Βέλγιο, εκτός από μέτρα που έλαβε για τη στήριξη των κλάδων που πλήττονται, εφάρμοσε ένα σύστημα μέσω του οποίου εργαζόμενοι που θέλουν μία δεύτερη δουλειά, και άνεργοι που συνεχίζουν να λαμβάνουν το επίδομά τους, μπορούν να εργάζονται ως εποχικοί για 135 ημέρες αντί 65 τον χρόνο. Παράλληλα, δημιουργήθηκε μία ειδική ψηφιακή πλατφόρμα, προκειμένου να διευκολυνθούν οι παραγωγοί στην πρόσληψη εργατών γης, όπως ακριβώς έπραξε και η Γαλλία, η οποία επικεντρώθηκε περισσότερο στην ενίσχυση του ΕΣΥ και στην υγειονομική προστασία.

Η εσθονική κυβέρνηση, πέρα από τα γενικά μέτρα, μείωσε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο και επιτρέπει σε αγρότες και αγροτικές επιχειρήσεις να εξασφαλίσουν εγγυήσεις για κεφάλαιο κίνησης κ.ά.

Η Τσέχικη Δημοκρατία ενέκρινε στις 26 Μαρτίου ένα πακέτο ενίσχυσης, ύψους 3,3 δισ. Κορώνες Τσεχίας (περίπου 122 εκατ. ευρώ) υπέρ των παραγωγών προκειμένου να διασφαλιστεί η αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων.

Για να μετριαστεί ο αντίκτυπος σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, η φινλανδική κυβέρνηση θέσπισε μέτρα στήριξης ύψους 1,15 δισ. ευρώ, φορολογικά μέτρα, κρατικά εγγυημένα δάνεια κ.ά. Δημιούργησε ένα σύστημα εργασίας για πρόσφυγες σε θερμοκήπια και αγροκτήματα, ενώ το υπουργείο Οικονομικών μελετά τη δυνατότητα πρόσληψης και ανέργων για εποχική εργασία.

Η Γερμανία έχει διαθέσει πάνω από 150 δισ. ευρώ σε μέτρα οικονομικής στήριξης μικρών επιχειρήσεων, αυτοαπασχολούμενων, νοσοκομείων κ.ά., ενώ έμφαση έδωσε στην εξασφάλιση του απαραίτητου αριθμού εργατών γης, περίπου 80.000 άτομα.

Στην Ιρλανδία έχει δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη των διαδικτυακών πωλήσεων κρέατος, ενώ στην Ολλανδία έχουν διατεθεί κρατικές ενισχύσεις, ύψους 650 εκατ. ευρώ, ως αποζημίωση σε ανθοπαραγωγούς και ανθοπωλητές. Μάλιστα, το μέτρο θα επεκταθεί και για την ενίσχυση των παραγωγών πατάτας. Μέριμνα έχει ληφθεί και για τις επιχειρήσεις στους κλάδους της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας.

Στην Πορτογαλία, το υπουργείο Γεωργίας έχει εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με έκτακτα μέτρα και έχει συγκροτηθεί ειδική ομάδα, η οποία βρίσκεται σε διαρκή και στενή επαφή με όλους τους φορείς του πρωτογενούς τομέα.