Με τη βιολογική γεωργία να αναγνωρίζεται ολοένα και περισσότερο στην ΕΕ ως καλλιέργεια με πλεονεκτήματα για τους αγρότες, τους καταναλωτές και το περιβάλλον, η EURACTIV Πολωνίας διερεύνησε πώς λειτουργεί η νέα ΚΑΠ για να υποστηρίξει την προώθηση αυτού του τύπου παραγωγής.

Η βιολογική γεωργία αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, αλλά και ευκαιρίες για να αλλάξει το πρόσωπο του ευρωπαϊκού γεωργικού τοπίου.

Ωστόσο, ενώ συνεχίζει να κυριαρχεί η βιομηχανική γεωργία, η οποία προσανατολίζεται στην παραγωγή μαζικής διατροφής και στη μεγιστοποίηση των κερδών, οι βιολογικές εκμεταλλεύσεις κερδίζουν ολοένα μεγαλύτερη δημοτικότητα, τόσο στους αγρότες όσο και στους καταναλωτές στην ΕΕ.

Η τάση αυτή πρόκειται να συνεχιστεί, καθώς ο νέος επίτροπος για τη Γεωργία, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, ανακοίνωσε τη στήριξη της βιολογικής γεωργίας κατά τη διάρκεια της πενταετούς θητείας του.

«Μια από τις προτεραιότητές μου θα είναι να αναπτύξω ένα σχέδιο δράσης για τη βιολογική γεωργία», δήλωσε ο κ. Βοϊτσεχόφσκι, στην πρώτη ομιλία του ως επίτροπος της ΕΕ στη διάσκεψη AGRI Outlook, που έλαβε χώρα στις 10 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.