Αυτό το άρθρο είναι 15 μηνών

Αντιμέτωπη με αγωγές για βαρέα μέταλλα στις σοκολάτες της η Lindt

29/03/2023
2' διάβασμα
antimetopi-me-agoges-gia-varea-metalla-stis-sokolates-tis-i-lindt-288761

Άλλη μια αγωγή κατατέθηκε ενάντια στον αμερικανικό βραχίονα της ελβετικής σοκολατοβιομηχανίας Lindt & Sprungli, εξαιτίας της παρουσίας βαρέων μετάλλων σε δημοφιλή προϊόντα μαύρης σοκολάτας.

Η ενάγουσα Tara Newman από τη Νέα Υόρκη ισχυρίζεται ότι η Lindt παραβίασε την πολιτειακή νομοθεσία για την προστασία των καταναλωτών, αποτυγχάνοντας να φανερώσει την παρουσία μολύβδου και καδμίου σε δύο συγκεκριμένα προϊόντα μαύρης σοκολάτας: τη Lindt Excellence Dark Chocolate με 85% κακάο και τη Lindt Excellence Dark Chocolate με 70% κακάο.

Σύμφωνα με την καταγγελία, η διαφημιστική καμπάνια και η εκστρατεία μάρκετινγκ της Lindt για τα δύο προϊόντα είναι «ψευδείς και παραπλανητικές», καθώς δεν ενημερώνουν τους καταναλωτές για τα βαρέα μέταλλα. «Αυτές οι χημικές ουσίες ενέχουν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία, ακόμη και σε μικρές δόσεις», αναφέρει η αγωγή.

«Επιπλέον, τα επίπεδα μολύβδου και καδμίου στα προϊόντα δεν θα μπορούσαν να είναι γνωστά πριν από την αγορά τους και ίσως δεν είναι εφικτό να προσδιοριστούν χωρίς εκτεταμένες και δαπανηρές επιστημονικές δοκιμές. Ως εκ τούτου, οι καταναλωτές βασίζονται στην ειλικρίνεια του εναγομένου, όσον αφορά τα συστατικά, συμπεριλαμβανομένης της ύπαρξης μολύβδου και καδμίου στα προϊόντα».

Η αγωγή, που κατατέθηκε στις 8 Μαρτίου στο Περιφερειακό Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών για τη νότια περιφέρεια της Νέας Υόρκης, προστίθεται σε μια αυξανόμενη λίστα παρόμοιων ομαδικών αγωγών που κατατέθηκαν εναντίον σοκολατοβιομηχανιών υπό το φως μιας πρόσφατης έρευνας από την οργάνωση καταναλωτών Consumer Reports (CR), η οποία εντόπισε ότι πολλά προϊόντα μαύρης σοκολάτας στην αγορά των ΗΠΑ περιέχουν δυνητικά επιβλαβή επίπεδα μολύβδου ή/και καδμίου.