Αντιμέτωποι με ζημιές 689 εκατ. δολαρίων όσοι πουλάνε σε λαϊκές στις ΗΠΑ

Επείγουσας κυβερνητικής στήριξης χρήζουν οι μικρομεσαίοι παραγωγοί

Σε μια παγκόσμια οικονομία, που μετράει τις πληγές της από την πανδημία του νέου κορωνοϊού, βαρύ είναι το χτύπημα για τους αγρότες που παραδοσιακά βασίζονται στις τοπικές αγορές τροφίμων για να διοχετεύσουν την παραγωγή τους. Στις ΗΠΑ, ομάδα οικονομολόγων προβλέπει μείωση της τάξης των 689 εκατ. δολαρίων στις πωλήσεις αγροτικών προϊόντων και πτώση του αγροτικού εισοδήματος κατά 103 εκατ. δολάρια, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια 1,3 δισ. δολαρίων για την αμερικανική οικονομία από τον Μάρτιο έως τον Μάιο του 2020.

Η προ ημερών δημοσιευθείσα έκθεση λαμβάνει υπόψη της την οικονομική κατάρρευση των τοπικών εφοδιαστικών αλυσίδων λόγω των αυστηρών μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, καθώς και το κλείσιμο των σχολείων, των εστιατορίων και των αγροτικών αγορών. Με αυτά τα δεδομένα, οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι η κατάσταση των μικρομεσαίων αγροτών χρήζει επείγουσας κυβερνητικής παρέμβασης, όχι μόνο εντάσσοντάς τους σε προγράμματα έκτακτης στήριξης, αλλά και ενθαρρύνοντας τη μετάβαση στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

«Αυτή η κρίση μπορεί να υποθηκεύσει δύο δεκαετίες σκληρής δουλειάς μέσα σε μία αγροτική σεζόν», προειδοποιεί η Δρ. Dawn Thilmany McFadden, εκ των συντακτών της μελέτης και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο. «Αν θέλουμε να το αποφύγουμε, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στον σχεδιασμό πολιτικών και προγραμμάτων που θα υποστηρίξουν τον πρωτογενή τομέα ισοδύναμα με άλλους κλάδους της οικονομίας μας».

«Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι», προσθέτει η έτερη συντάκτρια, Becca Jablonski, τονίζοντας όμως ότι οι παραγωγοί έχουν την ευκαιρία «να γίνουν δημιουργικοί και να εντείνουν τις προσπάθειες, ώστε να χτίσουν γέφυρες πρόσβασης με τους καταναλωτές τους».