Αντίο στο χορτοφαγικό «μπέργκερ» θέλουν να πουν οι Ευρωβουλευτές

antio-sto-xortofagiko

Μεγαλώνει το μέτωπο μεταξύ των νομοθετών της ΕΕ και των προασπιστών του βιγκανισμού, καθώς τα μέλη της Επιτροπής Γεωργίας (AGRI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προωθούν διάταξη που απαγορεύει τη χρήση όρων που σχετίζονται με το κρέας σε χορτοφαγικά προϊόντα. Σύμφωνα με αυτή, μόνο τα προϊόντα με βάση το κρέας θα μπορούν να χρησιμοποιούν όρους όπως «μπριζόλα», «λουκάνικο», «σκαλοπίνι», «μπέργκερ» και «χάμπουργκερ».

Στο ψήφισμά τους για τις νομοθετικές πράξεις που θα απαρτίσουν την ΚΑΠ μετά το 2020, οι Ευρωβουλευτές της Επιτροπής Γεωργίας ενέκριναν μια συμβιβαστική τροπολογία που επιφυλάσσει τους ανωτέρω όρους αποκλειστικά για βρώσιμα μέρη των ζώων. Είναι μια κίνηση που αποσκοπεί στο να προστατεύσει την ευρωπαϊκή κτηνοτροφία, καθώς έρχεται εν μέσω μειώσεων των κτηνοτροφικών εισοδημάτων, πτωτικής τάσης στην κατανάλωση κρέατος και αύξησης των απαιτήσεων προκειμένου ο πρωτογενής τομέας να υιοθετήσει μια πιο οικολογική προσέγγιση. Μια συνθήκη που αναμφίβολα έχει φέρει στο στόχαστρο τους παραγωγούς κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Απαντώντας στην έντονη κριτική που έχει ήδη ασκηθεί από οργανώσεις προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων και προμηθευτές λαχανικών, οι νομοθέτες της ΕΕ στην Επιτροπή Γεωργίας εξηγούν ότι το σκεπτικό του ψηφίσματος δίνει –πολύ απλά– έμφαση στη σωστή ενημέρωση των καταναλωτών. Κάτι αντίστοιχο έχει ήδη ισχύσει σε φυτικά προϊόντα όπως η σόγια, τα οποία δεν μπορούν να επισημαίνονται με ονομασίες γαλακτοκομικών προϊόντων.