Αντιπαράθεση στο ΥΠΑΑΤ για τα Σχέδια Βελτίωσης

✱ Αποστάσεις Γ. Στύλιου στην υπερπροώθηση αγοράς τρακτέρ ✱ «Απαιτούνται μικρά έργα για πολλούς παραγωγούς», ξεκαθαρίζει

Την αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γ. Γεωργαντά, και του υφυπουργού, Γ. Στύλιου, έχει προκαλέσει η διαβούλευση για το νέο πρόγραμμα Σχεδίων Βελτίωσης, τα οποία αναμένεται να ενεργοποιηθούν στις αρχές Μαρτίου.

Σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πληροφορίες, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κρατά αποστάσεις από την τροπή που έχει πάρει το θέμα, ειδικά όσον αφορά τις μεγάλες επενδύσεις, κατά κύριο λόγο, για αγορά τρακτέρ.

Ο ίδιος επιμένει στη φιλοσοφία του προγράμματος, που είναι η «υλοποίηση επενδύσεων, με στόχο την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και την ψηφιακή οικονομική ανάκαμψη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων», ώστε να «περιλαμβάνει όσο το δυνατόν περισσότερους γεωργούς και κτηνοτρόφους», διαφωνώντας με τη μονοδιάστατη χρήση των κοινοτικών χρημάτων για την αγορά τρακτέρ.

Το κλίμα στην πλατεία Βάθη πυροδοτήθηκε από τη συνάντηση που είχε πριν από λίγες ημέρες ο κ. Γεωργαντάς με τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Αντιπροσώπων Εισαγωγέων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ), καθώς από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι ο αρμόδιος υπουργός συντάσσεται με τις προτεινόμενες παρεμβάσεις τους.

Επόμενα βήματα

Μάλιστα, την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου μαθαίνουμε πως είχε προγραμματιστεί νέα σύσκεψη στο υπουργείο όσον αφορά τη δράση, ενώ ήδη οι υπηρεσιακές αρχές του υπουργείου έχουν κληθεί να ομαδοποιήσουν τα σχόλια και τις παρατηρήσεις του κόσμου από τη διαβούλευση, η οποία ολοκληρώθηκε στις 13 Ιανουαρίου.

Από εκεί και πέρα, θα γίνει η ανάλογη επεξεργασία των στοιχείων και η παρουσίαση των παρεμβάσεων της δημόσιας διαβούλευσης στην ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, η οποία άλλωστε θα έχει τον τελευταίο λόγο για την έκδοση της προκήρυξης.

Πάντως, με τη θέση του κ. Στύλιου μαθαίνουμε ότι συντάσσονται στελέχη του ΥΠΑΑΤ, αλλά και του κυβερνώντος κόμματος, που εξηγούν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν εκκρεμότητες από την τελευταία προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης, ενώ πρόκειται να ενεργοποιηθεί νέα πρόσκληση στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ.

Εξάλλου, όπως κάποιοι τονίζουν, η τακτική «άλλα λέμε στην αρχή στους αγρότες και άλλα στο τέλος βλέπουν» μόνο κακό μπορεί να κάνει στους πραγματικά ενδιαφερόμενους.