Αντισταθμιστικά μέτρα για το ΕΚΑΣ ανακοίνωσε ο Τσίπρας

Δέσμη μέτρων για την άμβλυνση των απωλειών από την περικοπή του ΕΚΑΣ εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, στην εισήγησή του στη συνεδρίαση του  του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ). Μέτρα που θα εφαρμοστούν τον επόμενο μήνα.

Ειδικότερα:

  • Θεσμοθετείται πλήρης απαλλαγή από τη φαρμακευτική δαπάνη. Στο εξής όσοι χάνουν το ΕΚΑΣ δεν θα πληρώνουν τα φάρμακά τους.
  • Απαλλαγή από την παρακράτηση του 6% για την εισφορά υγείας.
  • Εντάσσονται κατ’ εξαίρεση όσοι δικαιούχοι έχουν απώλεια από 115 και πάνω στο πρόγραμμα της μηνιαίας κάρτας αλληλεγγύης.
  • Διατηρείται η παροχή για χρόνια πάσχοντες με ποσοστά αναπηρίας ως 80%.
  • Διατηρείται η παροχή για ηλικιωμένα ζευγάρια με χαμηλό εισόδημα για έναν εκ των δυο συζύγων.

Στην εισήγησή του, ο πρωθυπουργός μίλησε για μάχη της κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους. «Με πενιχρούς πόρους επιλέξαμε να αυξήσουμε τον κοινωνικό προϋπολογισμό και μάλιστα το 2016 επιλέξαμε να αναδιανείμουμε πόρους δίνοντας επιπλέον 823 εκατ. για κοινωνικές δαπάνες» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι το εν λόγω ποσό δεν είναι αρκετό για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών. Ωστόσο είπε ότι ευελπιστεί το κονδύλι να αυξηθεί κι άλλο με την έλευση της ανάκαμψης. 

Υγεία

Περιγράφοντας τους πυλώνες της μάχης, όπως είπε, για το κοινωνικό κράτος, ο κ. Τσίπρας, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι στόχος να γίνει βαθιά τομή στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και μίλησε για δημιουργία ολοκληρωμένου και επαρκώς στελεχωμένου Πρωτοβάθμιου Συστήματος Υγείας.

Συγκεκριμένα, προανήγγειλε ότι εντός του 2017 θα έχουμε τις πρώτες αρκετές μονάδες σε πολλούς δήμους της χώρας. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη ριζικής αναδιοργάνωσης του ΕΟΠΥΥ και μίλησε για ποιοτικότερες υπηρεσίες και εξορθολογισμό των δαπανών.
Ειδικότερα σημείωσε ότι η νέα διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ξεκίνησε την ψηφιοποίηση χιλιάδων φακέλων και ο έλεγχος πλέον θα γίνεται ευκολότερα και αποτελεσματικότερα.

Σημείωσε επίσης ότι μόνο με τον ΑΜΚΑ κάθε πολίτης ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος μπορεί να απολαμβάνει υπηρεσίες Υγείας σε οποιαδήποτε δομή του Δημοσίου Συστήματος Υγείας.

Κοινωνική ασφάλιση

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, ο δεύτερος πυλώνας των παρεμβάσεων της κυβέρνησης αφορά την κοινωνική ασφάλιση. Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να προστατέψει τις κύριες συντάξεις, αλλά και να ξανακινήσει η καταβολή του ΕΦΑΠΑΞ, που είχε παγώσει από το 2013.

Στο σημείο αυτό προανήγγειλε ότι τον Ιούνιο του 2017 θα δοθούν 1,6 εκατ. ευρώ σε δικαιούχους ΕΦΑΠΑΞ.  

Αντιμετώπιση ανθρωπιστικής κρίσης

Τρίτος πυλώνας είναι το δίχτυ προστασίας για τους αδύναμους, συνέχισε ο πρωθυπουργός, και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, που θα ξεκινήσει το 2017.

Υπενθύμισε ότι οι οικονομικά ασθενέστεροι πολίτες έχουν δωρεάν ρεύμα και νερό και πως οι άνεργοι μετακινούνται πλέον δωρεάν με τις αστικές συγκοινωνίες. 

Ανακοίνωσε επίσης της επέκταση του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα».

Προστασία εργασίας

Τέταρτος πυλώνας του σχεδιασμού της κυβέρνησης είναι η προστασία της εργασίας.
«Βασική επιδίωξή μας είναι η αναστροφή της υπάρχουσας εργασιακής απορρύθμισης» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι όλοι κατανοούν πως η ανάπτυξη δεν θα έρθει μέσα από τη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων.

«Επιδίωξή μας μας είναι να επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, να μην απελευθερωθούν οι ομαδικές απολύσεις, να μη θεσπιστεί το δικαίωμα των εργοδοτών σε ανταπεργία (λοκ άουτ)», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός. «Όλα αυτά θα τα υπερασπιστούμε αποτελεσματικά πιστεύω το ερχόμενο διάστημα» συμπλήρωσε, εν όψει των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς για τα εργασιακά το φθινόπωρο.

Αντιμετώπιση ανεργίας

Πέμπτος πυλώνας είναι η αναδιοργάνωση των προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της ανεργίας, η οποία, όπως είπε, ο κ. Τσίπρας σταδιακά αποκλιμακώνεται, «έχουμε όμως πολύ δρόμο μπροστά μας».

Στεγαστική πολιτική

Έκτος πυλώνας είναι η στεγαστική πολιτική, με τον πρωθυπουργό να τονίζει ότι επιτεύχθηκε η προστασία της πρώτης κατοικίας και να ανακοινώνει ότι συγκροτείται φορέας ακινήτων που θα προσφέρει σε ευάλωτες ομάδες στέγη.

Παιδεία

Ο έβδομος πυλώνας είναι η Παιδεία. Αρχικά, όπως είπε, ιδρύονται νέα Ειδικά Σχολεία και νέα τμήματα ένταξης.

Διευρύνεται το πλαίσιο υποστήριξης των σχολείων Γενικής Εκπαίδευσης με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.

Επίσης, τον Σεπτέμβριο ξεκινά η προσπάθεια ένταξης όλων των προσφυγόπουλων που βρίσκονται στη χώρα μας στο εκπαιδευτικό σύστημα και για τον σκοπό αυτόν το καλοκαίρι θα προσληφθούν 800 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί.

Πηγή: naftemporiki.gr