Αντίστροφη μέτρηση για τις μετατάξεις αγροτών

Μέχρι τις 30 Ιανουαρίου η «μεταφορά» από το ειδικό στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ

-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Eκπνέει σε λιγότερο από δύο εβδομάδες η προθεσμία για την μετάταξη από το ειδικό  στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ για τους παραγωγούς οι οποίοι, βάσει των προϋποθέσεων που ισχύουν από 1/1/2018, υποχρεούνται να πραγματοποιήσουν την εν λόγω μεταβολή.

Η καταληκτική ημερομηνία είναι η 30η Ιανουαρίου 2018 και, όπως έχει γράψει η «ΥΧ», δύο είναι τα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη και τα οποία, πρέπει να υπογραμμισθεί, δεν απαιτείται να ισχύουν σωρευτικά:

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Το πρώτο έχει να κάνει με το τζίρο: Όσοι παραγωγοί πραγματοποίησαν το προηγούμενο έτος τζίρο άνω των 15.000 ευρώ υπάγονται «αναγκαστικά» στο κανονικό καθεστώς. Σημειωτέον ότι λαμβάνονται υπόψη, πέρα από τις πωλήσεις που πραγματοποίησαν οι αγρότες σε εμπόρους ή βιομηχανίες, και τυχόν λιανικές πωλήσεις που έχουν κάνει σε άλλους παραγωγούς- ακόμα και αν η συναλλαγή αφορά αγρότες του ειδικού καθεστώτος.

Το δεύτερο κριτήριο αφορά τις επιδοτήσεις που εισπράχθηκαν το 2017, ανεξαρτήτως του έτους στο οποίο αναφέρονται. Σε περίπτωση που το άθροισμά τους ξεπερνά τα 5.000 ευρώ, αυτόματα ο αγρότης εντάσσεται στο κανονικό καθεστώς. Λαμβάνονται υπόψη όλες οι ενισχύσεις που έχει εισπράξει ο παραγωγός, εκτός από τις επενδυτικές.

Ειδικότερα, συνυπολογίζονται, μεταξύ άλλων, η βασική ενίσχυση, το πρασίνισμα, η βιολογική, οι συνδεδεμένες και η εξισωτική. Το ίδιο ισχύει και για την ενίσχυση των νέων αγροτών (σ.σ. παρά το γεγονός ότι αυτή δεν εντάσσεται στο φορολογητέο εισόδημα των αγροτών και, επομένως, είναι αφορολόγητη).

Αντίθετα, εκτός υπολογισμού μένουν, εκτός από όλες τις επενδυτικού χαρακτήρα επιδοτήσεις, η πρόωρη συνταξιοδότηση, οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ καθώς επίσης και η επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου.

 

Διαβάστε περισσότερα στην «ΥΧ» που κυκλοφορεί

 

-Διαφήμιση-
gaia epicheirein congress