Αντιστρόφως ανάλογη προς τις καλές αποδόσεις η τιμή παραγωγού

Οι μη ικανοποιητικές τιμές χαρακτηρίζουν την αγορά του αγγουριού αυτή την περίοδο, καθώς η εγχώρια ζήτηση δεν είναι υποστηρικτική και η ζήτηση για εξαγωγές, κυρίως σε βαλκανικές χώρες, ασθενική. Η παραγωγή εξελίσσεται με κανονικούς ρυθμούς, χωρίς προβλήματα, εν αναμονή των υπαίθριων φυτεύσεων, τις επόμενες ημέρες.

Οι βροχές και η περιορισμένη ηλιοφάνεια του χειμώνα «ταλαιπώρησαν» τα φυτά κατά την καλλιεργητική περίοδο και έφεραν πιο πίσω χρονικά την παραγωγή των χειμερινών φυτεύσεων. Αυτή την περίοδο, πλέον, οι αποδόσεις είναι κανονικές: «Έχουμε πάρει γύρω στα 8 ζεύγη ανά φυτό μέχρι στιγμής και θα πάρουμε άλλα τόσα για τη σεζόν που θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 Ιουνίου», είπε, μιλώντας στην «ΥΧ», ο γεωπόνος Βάιος Αργυράκης, από τον Βόλο.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στα Φιλιατρά, όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες που επηρέασαν την παραγωγή, η οποία πλέον βρήκε τους ρυθμούς της, με ικανοποιητικές αποδόσεις, της τάξης των 20-22 τόνων/στρέμμα. «Για τώρα, η ροή είναι κανονική, με μία παραπάνω παραγωγή, καθώς ο καιρός βελτιώνεται. Θα μπορούσαμε να πάρουμε καλύτερες παραγωγές νωρίτερα, αλλά πήγαμε πιο πίσω την περίοδο του Μαρτίου. Τώρα που ζέστανε ο καιρός, με τις ηλιοφάνειες δίνουν παραπάνω», εξήγησε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φιλιατρών, Γιώργος Αλεξανδρόπουλος.

Στον Μαραθώνα καλλιεργείται σε συντριπτικό ποσοστό, της τάξης του 80%-85%, ο τύπος του μικρού αγγουριού. Στα θερμοκήπια φυτεύονται οι αναρριχώμενες ποικιλίες έναντι των καθιστών υπαίθριων ποικιλιών χαμηλής κάλυψης, οι οποίες θα μπουν στην παραγωγή την επόμενη εβδομάδα. «Οι αποδόσεις είναι πολύ καλές αυτή την εποχή στο θερμοκήπιο, το οποίο σε κάθε περίπτωση έχει διπλάσιο κόστος καλλιέργειας από την υπαίθρια, ξεκινώντας από τον ίδιο τον σπόρο.

Προς το παρόν, περιμένουμε καλή παραγωγή και στο υπαίθριο, εάν δεν μας τα χαλάσει ο καιρός, όπως πέρσι, που το εξαφάνισε κυριολεκτικά μια χαλαζόπτωση δέκα ημέρες αφού ξεκίνησε η συγκομιδή», μας είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μαραθώνα, Αλέξανδρος Βάρσος.

Στο χωράφι 7-10 λεπτά, στο ράφι… 45

Σε χαμηλά επίπεδα κινούνται οι τιμές για τους παραγωγούς που τροφοδοτούν τη χονδρική αγορά και τα καταστήματα λιανικής. Σύμφωνα με τον Γιώργο Αλεξανδρόπουλο, η τιμή παραγωγού στα Φιλιατρά διαμορφώνεται στα 10 λεπτά το τεμάχιο, ενώ ακόμα και στα 7 λεπτά πέφτει στην Πρέβεζα αυτές τις ημέρες, που η παραγωγή για τα 250 στρέμματα θερμοκηπιακού αγγουριού είναι στο φουλ. Όπως εκτιμούν οι συνεταιριστές μεταφέροντας την εικόνα της αγοράς, η εσωτερική ζήτηση δεν βοηθάει, ενώ υποτονικές είναι και οι εξαγωγές. «Εκτός από την Αθήνα, εμείς στέλνουμε και στην αγορά της Θεσσαλονίκης, απ’ όπου φεύγουν για Βουλγαρία. Ούτε εκεί υπάρχει έντονη κινητικότητα. Έχουν μεγαλώσει αυτά τα αγγούρια και ζητούν πιο μικρά μεγέθη», ανέφερε ο Γιώργος Αλεξανδρόπουλος.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμη και στον ΟΚΑΑ, η τιμή για το ζευγάρι ήταν 15-30 λεπτά, με επικρατέστερη τα 20 λεπτά, έναντι 45 λεπτών πέρσι την ίδια περίοδο.

Μόνο στα σούπερ μάρκετ διατηρείται η πεπατημένη της ψαλίδας, καθώς φτάνουν τα 45 λεπτά το τεμάχιο ή 41 λεπτά σε… προσφορά.