Αντίβαρο η νότια Ευρώπη στη χαμηλή παραγωγή καλαμποκιού του Βορρά

Γάλλοι αναλυτές προβλέπουν υψηλή εξάρτηση της ΕΕ από εισαγωγές

Αντίβαρο η νότια Ευρώπη στη χαμηλή παραγωγή καλαμποκιού του Βορρά
-Διαφήμιση-

Ολοένα και πιο ευνοϊκές γίνονται οι εκτιμήσεις για την παραγωγή καλαμποκιού στη νότια Ευρώπη, η οποία δείχνει έτοιμη να αντισταθμίσει τη ζημιά που προκλήθηκε στις καλλιέργειες των βόρειων περιοχών της ηπείρου από τον απροσδόκητα θερμό και ξηρό καιρό.

Μολαταύτα, Γάλλοι αναλυτές προειδοποιούν ότι οι μειωμένες συνολικές συγκομιδές σιτηρών θα αναγκάσουν την Ευρώπη να εισάγει τεράστιες ποσότητες καλαμποκιού, προκειμένου να εξασφαλίσει τροφή για τα ζώα εκτροφής.

Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε τις προηγούμενες ημέρες, η γαλλική εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών Strategie Grains αύξησε τις μηνιαίες προβλέψεις της για την παραγωγή καλαμποκιού της ΕΕ το 2018/2019 κατά 700.000 τόνους. Η παραγωγή υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε 61,3 εκατομμύρια τόνους, μια αύξηση κατά 3% σε σύγκριση με το 2017 (σ.σ. 60,6 εκατ. τόνοι), καθώς οι ευνοϊκές συνθήκες σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Ιταλία και Ισπανία αναμένεται να λειτουργήσουν ως αντίβαρο στις απώλειες της Γερμανίας, της Πολωνίας, της Γαλλίας και της Τσεχίας, όπου η ζέστη και η ξηρασία επιβάρυνε ιδιαίτερα τις καλλιέργειες.

Στη βόρεια Ευρώπη, οι συγκομιδές καλαμποκιού ενδέχεται να συρρικνωθούν περαιτέρω, καθώς πολλοί γεωργοί έχουν αποφασίσει να συγκομίσουν πρόωρα, προκειμένου να χρησιμοποιήσουν το προϊόν τους ως ζωοτροφή στο αγρόκτημα, λόγω της έλλειψης γρασιδιού και άχυρου. Κυρίως για αυτόν τον λόγο, η γερμανική παραγωγή καλαμποκιού εκτιμάται ότι θα μειωθεί φέτος κατά 50%, στους 2,3 εκατομμύρια τόνους. Την ίδια στιγμή, η παραγωγή σιτηρών της Δανίας αναμένεται να μειωθεί κατά 40%.

Στη Γαλλία, το υπουργείο Γεωργίας της χώρας προσδοκά μείωση της παραγωγής κατά 10%, στους 12,8 εκατομμύρια τόνους, καθώς και επιδείνωση της ποιότητας των καλλιεργειών. Ωστόσο, πολλοί χαρακτηρίζουν την πρόβλεψη αυτή ιδιαίτερα αισιόδοξη.

Στον αντίποδα, οι νοτιότερες περιοχές της ηπείρου έχουν αποφύγει σε μεγάλο βαθμό το ασυνήθιστα παρατεταμένο κύμα ζέστης και ξηρασίας που «σάρωσε» τον βορρά, ενώ οι ζημιές που έχουν προκληθεί από τις έντονες βροχοπτώσεις είναι περιορισμένες. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις οι βροχοπτώσεις έχουν αυξήσει τις προοπτικές για τις αποδόσεις των καλλιεργειών.

Παρά ταύτα, οι αναλυτές της Strategie Grains επισημαίνουν ότι οι περιορισμένες προμήθειες σιταριού και κριθαριού θα υποχρεώσουν την ΕΕ να εισάγει όσο το δυνατόν περισσότερο καλαμπόκι, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της σε ζωοτροφές. Με τα τωρινά δεδομένα, η αύξηση της ζήτησης ζωοτροφών μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα οι ευρωπαϊκές εισαγωγές καλαμποκιού να φτάσουν σε επίπεδα ρεκόρ, ανερχόμενες σε 19 εκατ. τόνους (σ.σ. 1,5 εκατ. παραπάνω από το ισχύον ρεκόρ του 2017/2018). Την ίδια στιγμή, οι εκτιμήσεις της ολλανδικής τράπεζας Rabobank δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ακόμη και για 21 εκατ. τόνους εισαγωγών του εμπορεύματος αυτήν τη σεζόν.