Αντώνης Φιλιππής, Πρόεδρος ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ: «Προτεραιότητά μας η ενίσχυση της εκπαίδευσης στον αγροδιατροφικό τομέα»

Τις προτεραιότητες της διοίκησης του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για την ενίσχυση της αγροτικής κατάρτισης και εκπαίδευσης παραθέτει ο πρόεδρος του Οργανισμού, Αντώνης Φιλιππής, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «ΥΧ».
«Ξεδιπλώνοντας» τον σχεδιασμό της προσωρινής διοίκησης του ΕΛΓΟ, ο κ. Φιλιππής (σ.σ. βρίσκεται στο «τιμόνι» του Οργανισμού με απόφαση του ΥπΑΑΤ, με δωδεκάμηνη θητεία) γνωστοποίησε ότι σχεδιάζεται η υλοποίηση ταχύρρυθμων προγραμμάτων κατάρτισης στα γνωστικά πεδία των Σχολών Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ), τα οποία θα υλοποιούνται σε όλη τη χώρα με τη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Επίσης, ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους επιχειρείται η αναδιάρθρωση του Οργανισμού, στις ενέργειες για τη διασφάλιση της ποιότητας και της προστασίας της προέλευσης και ταυτότητας των προϊόντων ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ ενώ, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τον σημαντικό ρόλο της καινοτομίας στις ΣΑΕΚ που είναι, όπως είπε, καθοριστικός για την προετοιμασία των μελλοντικών επαγγελματιών στον αγροτικό τομέα.
Κύριε πρόεδρε, ποιος είναι ο σχεδιασμός του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για την ενίσχυση της αγροτικής κατάρτισης και εκπαίδευσης στη χώρα μας;
Όπως γνωρίζετε, ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ είναι ο κατ’ εξοχήν αρμόδιος φορέας για την αγροτική εκπαίδευση στη χώρα μας, έχοντας κάνει πολλά και σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια για την αναβάθμιση του επιπέδου σπουδών και την ταχύτερη ανάπτυξη της κατάρτισης μέσω των Κέντρων «Δήμητρα» σε όλη την επικράτεια.
Παρά την πρόοδο που σημειώθηκε από το 2019 έως σήμερα με την αναβάθμιση των ΣΑΕΚ του ΕΛΓΟ και τη διεύρυνση των πεδίων της αγροτικής εκπαίδευσης, η Ελλάδα, δυστυχώς, καταγράφει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά αγροτικής εκπαίδευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, η ενίσχυση της εκπαίδευσης στον αγροδιατροφικό τομέα αποτέλεσε εξαρχής την προτεραιότητα που έθεσε ο πρωθυπουργός στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και αυτή την προτεραιότητα μετέφερε ο Κώστας Τσιάρας στη διοίκηση του ΕΛΓΟ. Να ενισχύσουμε, δηλαδή, τον τομέα της εκπαίδευσης, όχι μόνο στο πλαίσιο των προγραμμάτων και της εργαλειοθήκης του ΣΣ ΚΑΠ, αλλά αναζητώντας παράλληλα νέα, έξυπνα και αποτελεσματικά εργαλεία για την αναβάθμιση της αγροτικής εκπαίδευσης.
Ήδη, με τον αρμόδιο αντιπρόεδρο, Π. Χατζηνικολάου, και τη Γενική Διεύθυνση Μεταφοράς Γνώσης του Οργανισμού σχεδιάζουμε την υλοποίηση ταχύρρυθμων προγραμμάτων κατάρτισης στα γνωστικά πεδία των Σχολών, τα οποία θα υλοποιούνται με τη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης σε όλη την επικράτεια.
Έτσι, θα μπορέσουμε να μεταφέρουμε το πρόγραμμα σπουδών των ΣΑΕΚ ως προγράμματα πιστοποιημένης κατάρτισης σε κάθε περιφέρεια, δήμο ή φορέα που θα αιτηθεί την υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων. Με άλλα λόγια, το βασικό πρόγραμμα σπουδών της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων ή της ειδικότητας Τεχνικών Θερμοκηπίων και Καλλιεργειών της Σχολής της Μεσσαράς θα μπορούν να υλοποιούνται με ταχύρρυθμα προγράμματα σε όλη την επικράτεια, δημιουργώντας μια νέα γενιά περισσότερο καταρτισμένων αγροτών σε κρίσιμες εκμεταλλεύσεις, στις οποίες η χώρα μας μπορεί και πρέπει να τα καταφέρει καλύτερα.
Ειδικότερα για το 2025, ποιες είναι οι προτεραιότητες που έχετε θέσει;
Το 2025 είναι μια μεταβατική χρονιά για τον Οργανισμό, καθώς μέσω του Ν. 5062/2023 θα επιλεγεί νέα διοίκηση του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, η οποία θα αναλάβει τον πλήρη εκσυγχρονισμό του Οργανισμού, θωρακίζοντας τον ρόλο του ως ερευνητικού βραχίονα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και θα αναβαθμίσει τις υπηρεσίες του, τόσο ως ελεγκτικός μηχανισμός, όσο και ως φορέας αρμόδιος για την προστασία της εθνικής παραγωγής, την ταχύτερη ανάπτυξη και την εξωστρέφεια των Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ.
Από την πλευρά μας, ως μεταβατική προσωρινή διοίκηση, εργαζόμαστε με κεντρικό στόχο να θέσουμε αυτά τα θεμέλια για την αναδιάρθρωση του Οργανισμού, ώστε να επιτελεί ακόμα πιο αποτελεσματικά τον σκοπό του στο μέλλον. Έχουμε ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία διαβούλευσης για τον νέο Εσωτερικό Κανονισμό και το Οργανόγραμμα του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, δίνοντας έμφαση στη διασύνδεση των δραστηριοτήτων του. Θέλουμε, δηλαδή, να συνδέσουμε ακόμα πιο αποτελεσματικά την αγροτική έρευνα με την εκπαίδευση, ώστε η επιστημονική γνώση που παράγεται από τα Ινστιτούτα να φτάνει στην καλλιεργητική πρακτική άμεσα, για να κερδίζεται η προστιθέμενη αξία από τους παραγωγούς και, παράλληλα, να συνδέσουμε αυτές τις καλές πρακτικές με τη διασφάλιση της ποιότητας και την έγκυρη πιστοποίησή της.
Για να το πω πιο απλά: Αυτό που έχει σημασία, σχεδόν 14 χρόνια μετά την ενοποίηση τεσσάρων εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, είναι να γίνει ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ένας ενιαίος Οργανισμός. Παράλληλα, ενισχύουμε την εσωτερική μας λειτουργία με την ψηφιοποίηση διαδικασιών και την εγκατάσταση πληροφοριακών συστημάτων που θα καταστήσουν αποτελεσματικό έναν οργανισμό όπως ο δικός μας με μεγάλη γεωγραφική διασπορά σε όλη τη χώρα και με διεθνή δραστηριότητα.
Ολοκληρώνουμε τους επόμενους μήνες την κατάρτιση 14.627 νέων γεωργών σε 819 προγράμματα, για την εισαγωγή τους πλέον στο παραγωγικό σύστημα της χώρας, ενώ δημιουργούμε δομές στο σύστημα αγροτικής ανάπτυξης με την προσθήκη ενός σημαντικού κρίκου του μητρώου Γεωργικών Συμβούλων και των Φορέων Παροχής Γεωργικών Συμβουλών, προκειμένου να υλοποιηθούν οι πολιτικές του ΥΠΑΑΤ.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, κατά την επίσκεψή του στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, στις αρχές του 2025, ανέφερε πως το ΥΠΑΑΤ προχωρά στο σχέδιο αναμόρφωσης του Οργανισμού. Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες του εν λόγω σχεδίου, με στόχο τον εκσυγχρονισμό του;
Σας περιέγραψα νωρίτερα τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους επιχειρούμε την αναδιάρθρωση του ΕΛΓΟ και τη στοχοθεσία που έχουμε θέσει ως Οργανισμός. Προς αυτή την κατεύθυνση, έχουμε ήδη εκκινήσει τη διαβούλευση του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για την αναδιάρθρωση του ΕΛΓΟ σε υπηρεσιακό επίπεδο, μέσα από τις Γενικές Διευθύνσεις, τις Διευθύνσεις, τα Τμήματα και τα Ινστιτούτα του Οργανισμού.
Σε αυτό το πλαίσιο ανοιχτού διαλόγου με τα στελέχη του Οργανισμού, ως διοίκηση προσερχόμαστε με σαφή στόχο τη διασύνδεση των δραστηριοτήτων του Οργανισμού, αλλά όχι με προειλημμένες αποφάσεις. Είμαστε ανοιχτοί σε νέες ιδέες και σε καινοτόμες προτάσεις, ώστε να βελτιώσουμε τη λειτουργία του και την αποτελεσματικότητά του.
Από πλευράς ΥΠΑΑΤ και ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ έχετε αναλάβει πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των Σχολών Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ); Ποιος είναι ο ρόλος της καινοτομίας στις ΣΑΕΚ;
Ο ρόλος της καινοτομίας στις Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ) είναι καθοριστικός για την προετοιμασία των μελλοντικών επαγγελματιών στον αγροτικό τομέα. Η ενσωμάτωση της καινοτομίας στα επικαιροποιημένα προγράμματα σπουδών, η προώθηση της βιωματικής μάθησης και η εισαγωγή καινοτόμων μαθημάτων διαμορφώνουν ένα δυναμικό εκπαιδευτικό περιβάλλον.
Τα προγράμματα επικεντρώνονται σε νέες τεχνολογίες, βιώσιμες πρακτικές και καινοτόμες μεθόδους παραγωγής. Η βιωματική μάθηση, το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα των ΣΑΕΚ του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ενισχύει την καινοτομία, καθώς οι σπουδαστές εφαρμόζουν τις γνώσεις τους σε πραγματικές συνθήκες. Μέσω πρακτικών ασκήσεων, εργαστηρίων και επισκέψεων σε αγροτικές επιχειρήσεις, οι σπουδαστές αποκτούν εμπειρία και αναπτύσσουν την ικανότητα να επιλύουν προβλήματα με δημιουργικό τρόπο.
Με την ενίσχυση των ΣΑΕΚ και την προώθηση της καινοτομίας, το ΥΠΑΑΤ και ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ συμβάλλουν στην ανάπτυξη ενός σύγχρονου και ανταγωνιστικού αγροτικού τομέα, που θα δημιουργεί νέες ευκαιρίες απασχόλησης και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Ποιες είναι οι ενέργειες του Οργανισμού για τη διασφάλιση της ποιότητας και της προστασίας της προέλευσης και ταυτότητας των προϊόντων ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ, αλλά και για την ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους στις διεθνείς αγορές;
Ο νέος νόμος που αφορά τα Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης της ΕΕ (ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ) αποσαφηνίζει, εκσυγχρονίζει και αναβαθμίζει τις διαδικασίες πιστοποίησης και ελέγχου, προκειμένου να παράγονται ποιοτικά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, να αποφεύγονται η παραπλάνηση του καταναλωτή και η νόθευση του ανταγωνισμού στις εγχώριες και διεθνείς αγορές.
Αναθέτει, επίσης, στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και ειδικά στη Γενική Διεύθυνση Διασφάλισης Ποιότητας Αγροτικών Προϊόντων αναβαθμισμένο ρόλο στο ελεγκτικό έργο, ενώ εγκαθιδρύει την ψηφιοποίηση όλων των διαδικασιών από την υποβολή του αιτήματος έως και την έκδοση του πιστοποιητικού για κάθε παραγωγό ή προϊόν που πρόκειται να ενταχθεί σε σύστημα διασφάλισης ποιότητας.
Η ολοκλήρωση της δευτερογενούς νομοθεσίας με την έκδοση Υπουργικής Απόφασης του Κανονισμού για τα ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ κατόπιν εισήγησης του ΔΣ του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, θα παραδώσει στο σύστημα πιστοποίησης ένα πλαίσιο απολύτως διαφανές και ξεκάθαρο στις διαδικασίες του ελέγχου και θα καθορίσει πλήρως το κυρωτικό πλαίσιο.
Ως αποτέλεσμα, ο χρόνος απόκρισης θα είναι εξαιρετικά χαμηλός. Πρέπει, επίσης, να σημειώσουμε ότι με τη βοήθεια του ολοκληρωμένου ψηφιακού συστήματος i-Agro που ο Οργανισμός διαθέτει, έχουν βελτιωθεί όλες οι διαδικασίες στην πιστοποίηση, ενώ δεν υπάρχουν εκκρεμότητες από το παρελθόν που να δημιουργούν πρόβλημα στο παραγωγικό σύστημα και στον ανταγωνισμό.
Στα αξιοσημείωτα των επιτευγμάτων του Οργανισμού είναι και η απόλυτη συγκρισιμότητα του συστήματος BCI (Better Cotton Initiative) με το AGRO 2-4 του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, που αφορά την πιστοποίηση βάμβακος και έχει μεγάλη επίπτωση στην έλευση στη χώρα μεγάλων εταιρειών παραγωγής ενδύματος. Πρέπει, βέβαια, να προσθέσουμε ότι τα χρόνια αυτά έχουμε πλέον έξι νέα σήματα AGRO, καθώς και τα Πολυλειτουργικά Αγροκτήματα, που ενισχύουν εξαιρετικά τη φαρέτρα της χώρας στη μάχη της παραγωγής ποιοτικών αγροτικών προϊόντων.