Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βηρυτό: εκατοντάδες νεκροί, κατεστραμμένο λιμάνι και οι κύριες αποθήκες σιτηρών

Οι δύο γιγαντιαίες εκρήξεις χθες το απόγευμα στο λιμάνι της Βηρυτού, που προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές σε ολόκληρες συνοικίες της πρωτεύουσας του Λιβάνου, στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από εκατό ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 4.000 και πλέον, ανακοίνωσε ο λιβανέζικος Ερυθρός Σταυρός.

Οι εκρήξεις σε αποθήκη στο λιμάνι της Βηρυτού όπου βρίσκονταν επικίνδυνα υλικά προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές, βύθισαν στο πένθος την πρωτεύουσα του Λιβάνου — χώρας που ήδη πλήττεται σκληρά από τη βασανιστική, παρατεταμένη οικονομική κρίση και την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η τεράστια έκρηξη που σημειώθηκε στο λιμάνι της πρωτεύουσας του Λιβάνου προήλθε από 2.750 τόνους νιτρικού αμμωνίου. Το υλικό αυτό ήταν αποθηκευμένο για τουλάχιστον έξι χρόνια στο σημείο αυτό. Ωστόσο, ο επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας του Λιβάνου διαβεβαίωσε ότι οι εκρήξεις έγιναν σε μια περιοχή όπου φυλάσσονται άκρως εκρηκτικές ουσίες, όχι όμως εκρηκτικές ύλες.

Το Ανώτατο Συμβούλιο Άμυνας της χώρας κήρυξε τη Βηρυτό κατεστραμμένη πόλη μετά την έκρηξη και συνέστησε στο υπουργικό συμβούλιο, που θα συνεδριάσει εντός της ημέρας, να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο πρόεδρος Μισέλ Αούν, με ανάρτησή του στο Twitter, επισήμανε ότι είναι αναγκαίο να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης για διάστημα δύο εβδομάδων.

Υπενθυμίζεται ότι η ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε την Τρίτη (5/8) στις 17:11, τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας). Είχε προηγηθεί μια μικρότερης ισχύος και πέντε λεπτά αργότερα αναδύθηκε μαύρος και λευκός καπνός. Μετά την έκρηξη, μια στήλη κόκκινου καπνού υψώθηκε στον ουρανό.

Το λιμάνι έχει αποκλειστεί από τις δυνάμεις ασφαλείας, που επιτρέπουν να περάσουν μόνο τα μέλη της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας, τα ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα. Στους δημοσιογράφους έχει απαγορευτεί η πρόσβαση. Γύρω από το λιμάνι, η καταστροφή φαίνεται να είναι ολική. Στις εικόνες που μεταδίδουν τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια,διακρίνονται άνθρωποι εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια, καλυμμένοι από αίματα.

«Δεν έχω ξαναδεί ποτέ τη Βηρυτό έτσι. Η Βηρυτός σήμερα μοιάζει με τις καρδιές μας», δήλωσε η ακτιβίστρια Maya Ammar. «Δεν μας έχει απομείνει τίποτα. Ακριβώς όταν νομίζαμε ότι δεν θα μπορούσε να επιδεινωθεί η κατάσταση… Άνθρωποι πέθαναν. Άνθρωποι τραυματίστηκαν. Άνθρωποι έχασαν τα πάντα. Το λιμάνι έχει καταστραφεί. Ό,τι είχε απομείνει για να μας ταΐσει, ή να  μας προμηθεύει, μπορεί επίσης να έχει χαθεί».

«Η οικογένειά μου και τα αγαπημένα μου πρόσωπα ζητούν να επιστρέψω στο σπίτι μου επειδή δεν θέλουν να αναπνέω τοξίνες … αλλά δεν μπορώ να επιστρέψω σπίτι. Έχω φίλους που έχουν χάσει τα σπίτια τους. Τα σπίτια τους καταστράφηκαν εντελώς», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το Time, το μεγαλύτερο κρατικό σιλό σιταριού που βρισκόταν στο λιμάνι και σύμφωνα με εκτιμήσεις εκεί φυλασσόταν το 85% των κρατικών αποθεμάτων διαλύθηκε από την έκρηξη, καταστρέφοντας το περιεχόμενό του. Περίπου το 80% των αναγκών σιταριού του Λιβάνου είναι εισαγόμενο.