Απαισιοδοξία για γάλα και οπωροκηπευτικά

Διευκρινίσεις της Κομισιόν σε σχέση με τα μέτρα κατά της κρίσης

Αισιοδοξία για γάλα και οπωροκηπευτικά
-Διαφήμιση-
gaia-sense

Την απαισιοδοξία της Κομισιόν, σχετικά με τις προοπτικές του γαλακτοκομικού τομέα κατά τους προσεχείς μήνες, μετέφερε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοστ Κόρτε, απευθυνόμενος στη συνεδρίαση της Επιτροπής Γεωργίας του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 25 Απριλίου. Ταυτόχρονα, εξέφρασε την ελπίδα ότι ο εθελοντικός μηχανισμός διαχείρισης της προσφοράς, που προτάθηκε ως έκτακτο μέτρο αντιμετώπισης της κρίσης, θα έχει αντίκτυπο. Ωστόσο, η απουσία της κοινοτικής χρηματοδότησης, για να ενθαρρύνει τους αγρότες να χρησιμοποιούν το μέτρο αυτό, έχει οδηγήσει στην άσκηση σκληρής κριτικής προς την Κομισιόν τόσο από τα μέλη της Επιτροπής Γεωργίας του Κοινοβουλίου όσο και από τους αντιπροσωπευτικούς φορείς του τομέα. «Τα κράτη-μέλη έχουν την ευθύνη να πείσουν τους παραγωγούς και να τους δώσουν να καταλάβουν ότι μία από τις αιτίες των προβλημάτων στην αγορά είναι το γεγονός ότι η παραγωγή γάλακτος είναι πολύ υψηλή», τόνισε ο Κόρτε.

Σε ερωτήματα σε σχέση με το κατά πόσο θα υπάρχουν κοινοτικά χρήματα για να κάνουν την εφαρμογή του έκτακτου μέτρου πιο αποτελεσματική, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής υπενθύμισε ότι επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, είχε δηλώσει ότι θα επανεξετάσει το ζήτημα τον Ιούνιο, όταν θα είναι σε θέση να γνωρίζει τα διαθέσιμα περιθώρια στον προϋπολογισμό του 2016. Μια τέτοια πρόταση θα μπορούσε να κατατεθεί στο Συμβούλιο Γεωργίας, που θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο στις 27 και 28 Ιουνίου, αν και εκτιμάται ότι η Επιτροπή δύσκολα θα εκταμιεύσει επιπλέον χρήματα, δεδομένου ότι μόλις 192 από το 420 εκατ. ευρώ που ήδη δόθηκαν ως έκτακτη ενίσχυση στα κράτη-μέλη τον περασμένο Σεπτέμβρη, έχουν διατεθεί στους Ευρωπαίους παραγωγούς το 2015. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας σύσκεψης του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Γάλακτος στα τέλη Απριλίου, οι παραγωγοί μπορούν να αναμένουν σημαντικές δυσκολίες αυτό το φθινόπωρο, εάν η ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης δεν έχει βελτιωθεί. Στους δύο πρώτους μήνες του 2016, οι συλλογές του γάλακτος στην ΕΕ εκτοξεύθηκαν κατά 7,4% σε διάστημα ενός έτους, με πολλά κράτη-μέλη να σημειώνουν διψήφια ποσοστά αύξησης της παραγωγής.

Πολλά θα κριθούν από τα διαθέσιμα περιθώρια στον προϋπολογισμό του 2016

Οπωροκηπευτικά

Ο φάκελος του νέου προγράμματος στήριξης του τομέα των οπωροκηπευτικών για την άμβλυνση των επιπτώσεων του ρωσικού εμπάργκο θα παρουσιαστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τις προσεχείς εβδομάδες και θα παρουσιάζει σημαντικές μειώσεις, προειδοποίησε ο Κόρτε. Αυτό, όπως εξήγησε, οφείλεται στο γεγονός ότι, σχεδόν δύο χρόνια από τότε που οι εξαγωγές προς τη Ρωσία διακόπηκαν, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν προσαρμοστεί και έχουν βρει νέες αγορές, με αποτέλεσμα μόνο το 35% του τρέχοντος προγράμματος να έχει αξιοποιηθεί. Ωστόσο, νέα προϊόντα θα προστεθούν στο επόμενο πρόγραμμα (σύμφωνα με τις πληροφορίες της «ΥΧ» πρόκειται για τα κεράσια και τους λοτούς), τόνισε απαντώντας σε ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής Γεωργίας του ΕΚ. Το νέο πρόγραμμα θα παρατείνει κατά ένα έτος το τρέχον, το οποίο λήγει τον Ιούνιο του 2016.

«ΥΧ»

-Διαφήμιση-