Τι απαντά ο Λιβανός για την προκαταβολή της Βασικής Ενίσχυσης

ՋǠŐɊIхӠőٔǓʼnӠ 1/11/21(ʏ͔QɍǓ ÉّÏӠEUROKINISSI)

«Δικαιοσύνη και ισονομία» στο καθεστώς ενισχύσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ επέρχεται με τις αλλαγές στη ΚΥΑ υποστήριξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπ. Λιβανός απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Χανίων της ΝΔ Μανούσου Βολουδάκη, λίγες ημέρες μετά την χορήγηση της προκαταβολής της Βασικής Ενίσχυσης. Ο ίδιος πάντως δεσμεύτηκε «αν υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις που δημιουργούνται αδικίες, να επανεξεταστούν».

Συγκεκριμένα, ο κ. Λιβανός απάντησε:

«1ον:, Αντιμετωπίζουμε το τεράστιο ζήτημα της αναληθούς δήλωσης νεαρών ζώων, με μοναδικό και απροκάλυπτο στόχο την εγκόλπωση επιδοτήσεων από κάποιους λίγους, που δεν τις δικαιούνται, εις βάρος κάποιων άλλων, πολλών, που αδίκως τις χάνουν.  

Για να ανατρέψουμε αυτή την αδικία των λίγων εις βάρος των πολλών εξορθολογίζουμε το σύστημα και οριοθετούμε την επιδότηση του νεαρού ζώου, τεχνοκρατικά – όπως θα έπρεπε να γίνεται- στο  1/3 του ενήλικου.

Από αυτή την δίκαιη απόφαση επηρεάζονται  4.514 στην Ελλάδα.

2ον:  Επικαιροποιούμε και εξορθολογίζουμε τους συντελεστές κατανομής ανά περιφέρεια υπολογίζοντας τα δεδομένα του 2021 και όχι τα παρωχημένα του  2015 όπως γινόταν έως σήμερα.

Ταυτόχρονα, διασφαλίζουμε την ορθή και δίκαιη κατανομή των ενωσιακών ενισχύσεων, θεσπίζοντας αυστηρές ποινές όπου υπάρχει αδικαιολόγητη μείωση ζωϊκού κεφαλαίου.

Έτσι, όλοι οι κτηνοτρόφοι της χώρας, λαμβάνουν πλέον τον ίδιο ενιαίο συντελεστή επιδότησης, όταν εξέρχονται της περιφέρειας τους. Καταργούμε, δηλαδή,  την αδικία που υπήρχε έως σήμερα, που χώριζε την Ελλάδα σε ευνοημένες και αδικημένες περιφέρειες. Σε προνομιούχους και μη προνομιούχους αγρότες.

3ον: Απαγορεύουμε σε όσους έχουν αιτηθεί και λάβει Εθνικό Απόθεμα, δηλώνοντας ιδιωτικές εκτάσεις, να αιτούνται τον επόμενο χρόνο δημόσια έκταση για βοσκότοπο. Η μέθοδος που ακολουθούσαν είναι  αποκαλυπτική : Αιτούνταν τη λήψη δικαιωμάτων εθνικού αποθέματος με ιδιωτικούς βοσκοτόπους, τα ελάμβαναν, και την επόμενη χρονιά, μισθώνοντας σε τρίτους τους ιδιωτικούς βοσκότοπους, απαιτούσαν δημόσια κατανομή. Με απλά λόγια,  διπλά δικαιώματα δηλαδή!

Και αυτό, τη στιγμή που με βάση το άρθρο  634 Αστικού Κώδικα, η μίσθωση αυτή έχει κατ’ ελάχιστο χρονική διάρκεια 4 ετών. Απελευθερώνουμε, έτσι,  δημόσιες εκτάσεις προς τους πραγματικούς κτηνοτρόφους. Με αυτόν τον τρόπο, απαγορεύουμε σε 1.361 επιτήδειους σε όλη την Ελλάδα, επίδοξους δικαιούχους που θα χρησιμοποιούσαν 223.560 στρέμματα, να υφαρπάξουν χρήματα από το σύνολο των επιδοτουμένων.  

Εάν αποσύραμε, όπως μου προτείνετε, την ΚΥΑ που συζητούμε σήμερα,  στην πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης της 26.10.2021 θα έπρεπε να γίνει επιπλέον περικοπή 30 εκατομμυρίων ευρώ (3% των δικαιωμάτων) από όλους τους γεωργούς και κτηνοτρόφους, προκειμένου να εξευρεθούν οι πόροι για να πληρωθούν οι απαιτήσεις των ελάχιστων επιτήδειων από το απόθεμα, που εκτός όλων των άλλων αμαυρώνουν την εικόνα του κλάδου.

Αν σε αυτά τα 30 εκατομμύρια αθροίσετε και τα 32 εκατομμύρια, που μέσω των ελέγχων που ασκήσαμε  δεν δόθηκαν σε επιτήδειους ως Εθνικό Απόθεμα για το 2020, μέσα στους 9 μήνες που υπηρετούμε τον παραγωγικό κόσμο, διασφαλίσαμε για τους πραγματικούς παραγωγούς μας 62 εκατομμύρια ευρώ.

4ον: Αντιμετωπίζουμε και μια τρίτη κατηγορία κολπατζήδων. Εκείνους που εκμεταλλευόμενοι το υπάρχον πλαίσιο, Έπαιρναν δικαιώματα από το Εθνικό απόθεμα όσους λάμβαναν δικαιώματα μέσω του Εθνικού Αποθέματος και στη συνέχεια, ως μη όφειλαν, έσπευδαν να τα μεταβιβάσουν. Για να εξορθολογίσουμε και αυτή τη στρέβλωση, προχωρήσαμε στην έκδοση της ΥΑ 1180/294523/2021που μας επιτρέπει να εξετάσουμε και να ακυρώσουμε αυτές τις μεταβιβάσεις, όπου υποκρύπτεται κατάχρηση των κανόνων. Με την πρώτη εκτίμηση του ΟΠΕΚΕΠΕ η αξία αυτών των  δικαιωμάτων προσδιορίζεται σε 5 εκ. Ευρώ, που διασώζονται και αυτά από τα χέρια των επιτήδειων υπέρ των αληθινών παραγωγών. Διασφαλίσαμε δηλαδή, μέσω αυτών των ρυθμίσεων που σας περιγράφω, ένα σύνολο 67 εκατομμυρίων ευρώ για τους πραγματικούς κτηνοτρόφους στην Ελλάδα».

Στη δευτερολογία του, όπως αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου του ΥΠΑΑΤ, «απαντώντας στο θέμα που έθιξε ο κ. Βολουδάκης για την ανάγκη να υπάρχουν έλεγχοι ο κ. Λιβανός σημείωσε ότι το 2021 διεξάγονται σαρωτικοί έλεγχοι σε κάθε τομέα δραστηριοποίησης του Υπουργείου, συμπεριλαμβανομένου και του ΟΠΕΚΕΠΕ. Όπως είπε έχουν γίνει ήδη για το 2020, 57.897 επιτόπιοι και διοικητικοί έλεγχοι στο σύνολο των ενισχύσεων που χορηγεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Για αυτό και έχουν επιβληθεί συνολικά κυρώσεις ύψους €14.376.334,80 σε 35.746 ΑΦΜ για το 2020 ενώ έχουν επιβληθεί και πολυετείς διοικητικές κυρώσεις αξίας €7.497.033,84 σε 7.177 ΑΦΜ. Συνολικά δηλαδή σχεδόν €22.000.000 ευρώ σε περίπου 43.000 παραγωγούς».

Η «ΥΧ» παρακολουθεί το θέμα και θα ενημερώνει τους αναγνώστες της για όλες τις νεότερες εξελίξεις