Απάντηση Χόγκαν σχετικά με τις μειονεκτικές περιοχές της Ελλάδας

ΕΕ: Στο -5% η μείωση του Κοινοτικού προυπολογισμού για τη γεωργία - Δίκαιη απόφαση τη χαρακτιρίζει ο Φιλ Χόγκαν

Στο μεγάλο θέμα της νέας οριοθέτησης των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς και ειδικά μειονεκτήματα, το οποίο ανέδειξε με αποκλειστικό ρεπορτάζ της η «ΥΧ», απάντησε ο αρμόδιος Επίτροπος Γεωργίας Φιλ Χόγκαν μετά από ερώτημα του ευρωβουλευτή, Μανώλη Κ. Κεφαλογιάννη.

Η «ΥΧ» ήταν το μοναδικό μέσο που παρουσίασε τη μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με τα κριτήρια βάση των οποίων θα χαρακτηριστούν οι μειονεκτικές περιοχές της Ελλάδας.

Ακολουθεί η ερώτηση του Μανώλη Κ. Κεφαλογιάννη

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με ερώτηση που κατέθεσε στις 2 Οκτωβρίου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητούσε να ενημερωθεί αν έχει καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση προς έγκριση το σχέδιο για τη νέα οριοθέτηση των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς και ειδικά μειονεκτήματα.

Ένα μείζον θέμα που αφορά στον αποκλεισμό χιλιάδων αγροτών σε εκατοντάδες χωριά σε ολόκληρη την Ελλάδα οι οποίοι έως σήμερα λάμβαναν την εξισωτική αποζημίωση και τώρα μένουν εκτός του νέου συστήματος οριοθέτησης για τα επόμενα τουλάχιστον 30 χρόνια.

Ακολουθεί η απάντηση του Επιτρόπου Γεωργίας Φιλ Χόγκαν 

Αναλυτικά η απάντηση της Επιτροπής:

EL

P-005011/2018

Απάντηση του κ. Hogan, εξ’ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (31.10.2018)

1. Η Επιτροπή βρίσκεται σε στενή επαφή με τις ελληνικές αρχές με σκοπό να ολοκληρωθεί η οριοθέτηση και η βελτίωση της μεθόδου οριοθέτησης περιοχών με φυσικούς περιορισμούς στην Ελλάδα. Τον Μάιο του 2016, η ελληνική διαχειριστική αρχή υπέβαλε σχέδιο για την προτεινόμενη νέα οριοθέτηση, καθώς και επεξήγηση της εφαρμοσμένης μεθοδολογίας και, μετά από αρκετές ανταλλαγές απόψεων, η αξιολόγηση της οριοθέτησης ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2018. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας βελτίωσης εξακολουθεί να εκκρεμεί. Τον Αύγουστο του 2018, η Επιτροπή υπενθύμισε επισήμως στις ελληνικές αρχές ότι όλα τα αναγκαία μέτρα πρέπει να ληφθούν πριν από το τέλος του 2018.

2. Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1305/2013[1] προβλέπει ότι η οριοθέτηση περιοχών με φυσικούς περιορισμούς θα τεθεί σε ισχύ το 2019, έτσι ώστε οι δικαιούχοι να λάβουν το σύνολο των ενισχύσεων βάσει της νέας οριοθέτησης για το εν λόγω έτος. Όλα τα κράτη μέλη που σκοπεύουν να συνεχίσουν τις πληρωμές γι’ αυτές τις περιοχές έχουν υποβάλει τις προτάσεις τους για τη νέα οριοθέτηση.

Νέες οριοθετήσεις περιοχών με φυσικούς περιορισμούς έχουν εγκριθεί για 26 προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης (ΠΑΑ): της Κροατίας, της Δημοκρατίας της Τσεχίας, 8 περιφερειακών ΠΑΑ στη Γερμανία, 9 περιφερειακών ΠΑΑ στην Ισπανία, της ηπειρωτικής Φινλανδίας, της γαλλικής Μαγιότ, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας και της Σουηδίας. Επιπλέον, 9 προγράμματα (1 περιφερειακό ΠΑΑ στο Βέλγιο, 3 περιφερειακά ΠΑΑ στη Γερμανία, 4 περιφερειακά ΠΑΑ στην Ισπανία, καθώς και της Πολωνίας) βρίσκονται στο τελικό στάδιο της επίσημης έγκρισης. Οι διαδικασίες αξιολόγησης για 36 προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.