Αν και απαραίτητες είναι “περιθωριοποιημένες”, σημειώνει ο FAO για τις ανισότητες των γυναικών του αγροδιατροφικού τομέα

Έχουν στην ιδιοκτησία τους λιγότερη γη, αμείβονται λιγότερο και είναι πιο ευάλωτες στις κρίσεις: οι γυναίκες, αν και είναι απαραίτητες για την παραγωγή των τροφίμων και για την διατροφή του κόσμου, εξακολουθούν να είναι θύματα πολλών ανισοτήτων, επισημαίνει σήμερα ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ.

Σε έκθεση που δημοσιεύει για πρώτη φορά από το 2010-2011, ο FAO σημειώνει ότι οι γυναίκες κατέχουν εν γένει “περιθωριακή” θέση στα αγροδιατροφικά συστήματα και αντιμετωπίζουν “συνθήκες εργασίας συχνά πιο δύσκολες από αυτές των ανδρών, στον βαθμό που περιορίζονται σε περιστασιακές, ή μερικής απασχόλησης, άτυπες και χαμηλής ειδίκευσης θέσεις εργασίας”.

Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν πάνω από το μισό αγροτικό εργατικό δυναμικό σε πολλές χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής και λίγο λιγότερο από το μισό στη Νοτιοανατολική Ασία.

Σχεδόν παντού στον κόσμο, υστερούν στην πρόσβαση σε γη, σε μέσα (λιπάσματα, σπόροι), σε χρηματοδότηση ή σε τεχνολογία, ενώ συχνά εξαρτώνται περισσότερο από τη γεωργία για την επιβίωσή τους, επισημαίνει επίσης ο διεθνής οργανισμός.

“Η μερίδα των ανδρών που κατέχουν δικαιώματα ιδιοκτησίας ή κατοχυρώνουν δικαιώματα σε γεωργική γη είναι διπλάσια από αυτή των γυναικών” σε περίπου το 40% των χωρών που παρέχουν στοιχεία για την ιδιοκτησία γης από γυναίκες, προσθέτει ο FAO.

Λόγω της έλλειψης πόρων και πληροφόρησης που αντιμετωπίζουν, “οι γυναίκες έχουν επίσης μικρότερη ικανότητα προσαρμογής και ανθεκτικότητας στις κλιματικές κρίσεις”. Την πρώτη χρονιά της πανδημίας της COVID-19, “το 22% των γυναικών έχασαν τη δουλειά τους” στις αγροδιατροφικές βιομηχανίες, έναντι μόνον ενός 2% των ανδρών.

Το εισόδημά τους είναι επίσης χαμηλότερο κατά 18,4% στον αγροτικό τομέα των απασχολούμενων ως μισθωτών.

Αν και η πλειονότητα των δημόσιων αγροτικών πολιτικών λαμβάνει υπόψη τις δυσκολίες αυτές, μόνον το 19% από αυτές παρουσιάζουν “την ισότητα των φύλων ως ρητό στόχο”, αποκαλύπτει ο διεθνής οργανισμός.

Ωστόσο “η εξάλειψη των ανισοτήτων που υπάρχουν ανάμεσα στις γυναίκες και τους άνδρες όσον αφορά την αγροτική παραγωγή και τους μισθούς (…) θα επέτρεπε να αυξηθεί το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 1%”.

Μεγαλύτερη αυτονομία των αγροτισσών και των γυναικών που εργάζονται στον αγροδιατροφικό τομέα, μέσω καλύτερης εκπαίδευσης, της πρόσβασης στην ιδιοκτησία ή ακόμη της φύλαξης των παιδιών, είναι επίσης “εξαιρετικά ωφέλιμη για την ευημερία των γυναικών και για την κοινωνία στο σύνολό της”, τόσο όσον αφορά την υγεία όσο και την ποιότητα των τροφίμων που παράγονται, καταλήγει ο FAO.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ