«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δει πώς οι χώρες εκτός ΕΕ προωθούν τα βιοκαύσιμα και, ως συνέχεια της ανακοίνωσης για το Green Deal, να αναθεωρήσει την ευρωπαϊκή Οδηγία ΙΙ για τις ΑΠΕ, ώστε να μην προωθούνται μονομερώς τα συμβατικά καύσιμα», τόνισε στη EURACTIV ο εκτελεστικός διευθυντής της Παγκόσμιας Ένωσης Βιοενέργειας (WBA), Μπαραντουάχ Κουμαμούρου.

Ανέφερε πως η τοποθέτηση πλαφόν στα βιοκαύσιμα δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς δίνει αβαντάζ στο πετρέλαιο για να ανοίξει την ψαλίδα στο μέλλον. Τα κράτη-μέλη της ΕΕ, ως μέρος του πακέτου «Καθαρή Ενέργεια για τους Ευρωπαίους», αναθεώρησαν την πρώτη σχετική οδηγία, σε μία προσπάθεια να προωθήσουν τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και παράλληλα να συμβαδίζουν με τους όρους της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα.

Η ΕΕ αποφάσισε να θέσει τον πήχη στη χρήση ΑΠΕ στις μεταφορές στο 14%, την ώρα που στα συμβατικά βιοκαύσιμα, όπως η βιοαιθανόλη και το βιοντίζελ, το πλαφόν μπήκε στο 7% μέχρι το 2030 και στο 3,5% για τα ανεπτυγμένα βιοκαύσιμα αντίστοιχα.

«Το μήνυμά μας προς την ΕΕ και όσους χαράσσουν περιβαλλοντική πολιτική είναι απλό. Πρέπει να δουν τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο, πώς οι τρίτες χώρες αναπτύσσουν πολιτικές προώθησης των βιοκαυσίμων. Δεν υπάρχει συζήτηση για τι είδους βιοκαύσιμα, αν προέρχονται από καλλιέργειες, δεν υπάρχει στο τραπέζι το δίλημμα φαγητό ή καύσιμο», τόνισε ο κ. Κουμαμούρου.

«Οι συμβατικοί κινητήρες θα συνεχίσουν να είναι περισσότεροι από τους ηλεκτρικούς, παρά το γεγονός ότι μέχρι το 2030, πολλές χώρες ανά τον κόσμο θέλουν να εξηλεκτρίσουν τα ΜΜΜ τους. Την ίδια ώρα, όμως, για να πιαστούν αυτοί ακριβώς οι στόχοι, θα χρειαζόμαστε μεγάλες ποσότητες βιώσιμων βιοκαύσιμων», κατέληξε.

 

Euractiv