Το χρησιμοποιημένο μαγειρικό έλαιο (UCO) της Μαλαισίας που καταγράφηκε ότι εξήχθη στη Μ. Βρετανία και την Ιρλανδία το 2020 ήταν περισσότερο από ό,τι συγκεντρώθηκε σε ολόκληρη την ασιατική χώρα, εγείροντας φόβους ότι απαγορευμένες ουσίες μεταφέρονται με δόλο για την τροφοδοσία της παραγωγής βιοκαυσίμων.

Η Μαλαισία συλλέγει περίπου 70 εκατομμύρια λίτρα UCO ετησίως, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Διεθνούς Συμβουλίου Καθαρών Μεταφορών (ICCT), ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού με έδρα τις ΗΠΑ. Ωστόσο, στοιχεία από τις βρετανικές και ιρλανδικές αρχές δείχνουν ότι περίπου 151 εκατομμύρια λίτρα UCO από τη Μαλαισία εξήχθησαν στις δύο χώρες το 2020.

Η ώθηση στη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα σε πιο πράσινες εναλλακτικές έχει επιφέρει εκτόξευση της ζήτησης για UCO τα τελευταία χρόνια. Τέτοια χρησιμοποιημένα ορυκτέλαια μπορούν να μετατραπούν σε βιοντίζελ, ένα πιο πράσινο υποκατάστατο του ορυκτού ντίζελ, λόγω της χαμηλής τους τιμής.

Περίπου 1,5 εκατομμύρια τόνοι από τους συνολικά 2,8 εκατομμύρια τόνους UCO της ΕΕ εισάγονται από την Ασία, με τη Μαλαισία να έχει αναδειχθεί ως εμπορικός κόμβος. Αρκετές πράσινες οργανώσεις αμφισβητούν την ποιότητα του UCO που εισάγεται από ορισμένες ασιατικές χώρες, υποδηλώνοντας ότι το φοινικέλαιο, το οποίο έχει περιοριστεί στην ΕΕ λόγω των δεσμών του με την αποψίλωση των δασών, χρησιμοποιείται για την ενίσχυση του συνολικού όγκου των ποσοτήτων.

«Η ασυμφωνία των στοιχείων μπορεί να εξηγηθεί μόνο από ένα πράγμα: Την απάτη, με το φοινικέλαιο να γεφυρώνει την απόκλιση» δήλωσε ο Joao Pacheco της δεξαμενής σκέψης Farm Europe.

www.euractiv.com