Απειλές Τραμπ για κλείσιμο των συνόρων με το Μεξικό – Πονοκέφαλος για τους αγρότες

Το εμπορικό πλήγμα θα είναι μεγαλύτερο ακόμα και από πιθανή απόσυρση από τη συμφωνία NAFTA

Το κλείσιμο των νότιων συνόρων των ΗΠΑ με το Μεξικό θα είναι ένα καίριο χτύπημα που θα γυρίσει τον κλάδο μία ή και δύο δεκαετίες πίσω.

Τ αραχή αποφάσισε να προκαλέσει για ακόμα μία φορά με τις δηλώσεις του ο Ντόναλντ Τραμπ, επαναλαμβάνοντας την πρόθεσή του να προβεί στο κλείσιμο των συνόρων μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικού. Με δημοσίευσή του στο twitter την προηγούμενη εβδομάδα, ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποιούσε ότι θα κλείσει τη νότια συνοριακή γραμμή των ΗΠΑ, «εάν το Μεξικό δεν σταματήσει αμέσως όλους τους παράνομους μετανάστες που εισέρχονται στις Ηνωμένες Πολιτείες». Σε περίπτωση που ο Τραμπ κάνει πράξη τις απειλές του, οι επιπτώσεις προβλέπονται ιδιαίτερα δαπανηρές για τους Αμερικανούς αγρότες και την ευρύτερη οικονομία των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον Dan Ikenson, εμπορικό αναλυτή της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης Cato Institute, ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να αποδειχθεί περισσότερο επιζήμιο ακόμη και από την πιθανή απόσυρση από την εμπορική συμφωνία NAFTA, κάτι για το οποίο ο Τραμπ έχει επίσης απειλήσει. «Από τα 661 δισ. δολάρια στα οποία ανέρχονται οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικού, το 70% αποτελείται από πρώτες ύλες, ενδιάμεσα αγαθά και κεφαλαιουχικό εξοπλισμό», αναφέρει ο ίδιος.

Σημαίνοντες σύνδεσμοι της αμερικανικής επιχειρηματικής κοινότητας και της αγροδιατροφής δεν κρύβουν την ανησυχία τους, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ ήδη έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται για το χειρότερο. Όπως ανακοίνωσε το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ, «η απειλή δημιουργεί από μόνη της μια μορφή οικονομικής αβεβαιότητας», η οποία έχει την προοπτική να αποβεί ιδιαίτερα ζημιογόνος.

Το κλείσιμο των νότιων συνόρων των ΗΠΑ με το Μεξικό θα είναι ένα καίριο χτύπημα που θα γυρίσει τον κλάδο μία ή και δύο δεκαετίες πίσω.

Οι περισσότερες αντιδράσεις προέρχονται από τον γαλακτοκομικό τομέα, καθώς αρκετοί εκτιμούν ότι μια τέτοια ενέργεια θα πλήξει έντονα τον ήδη ταλαιπωρημένο κλάδο. Μιλώντας στη δημοσιογράφο του Politico, Jesse Chase-Lubitz, παραγωγοί γαλακτοκομικών προϊόντων επεσήμαναν ότι το Μεξικό είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά για τα γαλακτοκομικά προϊόντα των ΗΠΑ, αντιπροσωπεύοντας πέρυσι περίπου 1,4 δισ. δολάρια σε εξαγωγές.

«Το κλείσιμο των νότιων συνόρων των Ηνωμένων Πολιτειών με το Μεξικό θα είναι ένα καίριο χτύπημα που θα μπορούσε να γυρίσει τον κλάδο μία ή και δύο δεκαετίες πίσω», δήλωσε πρώην υπουργός Γεωργίας, Tom Vilsack, ο οποίος σήμερα διατελεί πρόεδρος του αμερικανικού συμβουλίου εξαγωγών γαλακτοκομικών προϊόντων (USDEC).

Το κλείσιμο των συνόρων θα έχει αντίκτυπο και στους Αμερικανούς καταναλωτές, καθώς σχεδόν το ήμισυ των εισαγωγών λαχανικών και το 40% των εισαγωγών φρούτων προέρχεται από το Μεξικό, σύμφωνα με στοιχεία του USDA. Σε ένα τέτοιο σενάριο, οι Αμερικανοί θα πρέπει να πουν «αντίο» στο αβοκάντο, καθώς, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, τα αποθέματα του προϊόντος θα εξαντληθούν μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων, εάν τα νότια σύνορα μείνουν κλειστά.