«Απειλή για τα βοσκοτόπια η προνύμφη λυμάντρια», καταγγέλλουν Δραμινοί βουλευτές – Ζητούν να ληφθούν άμεσα μέτρα 

Την αυξημένη παρουσία του λεπιδόπτερου εντόμου «λυμάντρια», που έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στα βοσκοτόπια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, επισημαίνουν βουλευτές της Δράμας και ζητούν να υπάρξει μέριμνα από την πολιτεία για την καταπολέμηση του εντόμου και την προστασία των βοσκοτόπων και του πληθυσμού.

«Απειλή για τα βοσκοτόπια η προνύμφη λυμάντρια», καταγγέλλουν Δραμινοί βουλευτές - Ζητούν να ληφθούν άμεσα μέτρα 
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Ειδικότερα επίκαιρη ερώτηση για το ζήτημα αυτό κατέθεσε προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελο Αποστόλου και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνο Σκουρλέτη  ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Δημήτρης Κυριαζίδης ενώ  κατέθεσε αναφορά και η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Χαρά Κεφαλίδου, προς τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος κι Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές επισημαίνουν πως το έντομο λυμάντρια, έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην εκτατική κτηνοτροφία της Δράμας, καθώς, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης, προκαλεί αποφύλλωση των πουρναριών, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τα βοσκοτόπια.Το Lymandria Dispar είναι φυλλοφάγο έντομο` προνύμφη, που δημιουργεί προβλήματα στα δασικά οικοσυστήματα και όχι σπάνια και στις γεωργικές καλλιέργειες. Συνήθως προσβάλλει τα πουρνάρια, τις βελανιδιές και τις λεύκες.

-Διαφήμιση-

Μάλιστα επισημαίνουν πως το φαινόμενο αυτό έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις, διότι συμβαίνει για δεύτερη χρονιά και πλέον παρατηρείται η διασπορά του και σε κατοικημένες περιοχές.  

Οι δυο βουλευτές – ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλον – ζητούν από τα συναρμόδια υπουργεία να λάβουν μέτρα για την καταπολέμηση του εντόμου, καθώς εξαιτίας της ραγδαίας εξάπλωσής του απειλούνται τα βοσκοτόπια και το φυσικό περιβάλλον. Το συγκεκριμένο έντομο, επισημαίνει μάλιστα η κ.Κεφαλίδου, θεωρείται ότι προκαλεί αλλεργίες, εξ ου και αμφότεροι αιτούνται, να υπάρξουν άμεσα μέτρα και για την καταπολέμησή του και για την παρακολούθηση του πληθυσμού.

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki