Από τις αποζημιώσεις στην ελιά θα εξαρτηθεί και το ροδάκινο, λέει το ΥΠΑΑΤ

Συνάντηση με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσio Σταμενίτη είχε η Επιτροπή Δενδροκαλλιεργητών Πέλλας, Κοζάνης, Φλώρινας και Ημαθίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή, στη συνάντηση τέθηκαν τα καίρια ζητήματα πού απασχολούν την δεντροκαλλιέργεια, με τον υφυπουργό να δεσμεύεται ότι «θα παλέψει το θέμα της απώλειας παραγωγής την οποία και προσδιορίζει στο 50 με 60% ως ζημία και προτίθεται να το συμπεριλάβει στην διαδικασία της στήριξης εισοδήματος εφ’ όσον προκριθεί και η ελιά στην ίδια διαδικασία».

Επίσης, για το θέμα των αποζημιώσεων από τους παγετούς και τα χαλάζια ο υφυπουργός δήλωσε ότι «ξεκίνησε η πληρωμή και σύντομα θα ολοκληρωθεί».

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Επιτροπής Δενδροκαλλιεργητών:

«Με πρωτοβουλία της η επιτροπής δενδροκαλιεργητών από τους τέσσερις νομούς όπου η καλλιέργεια θεωρείται βασική παραγωγή, (Πέλλα, Κοζάνη, Φλώρινα και Ημαθία) επισκεφθήκαμε σήμερα τον ΥφΑΑΤ κ. Σταμενίτη για να θέσουμε τα καίρια ζητήματα πού απασχολούν την δεντροκαλλιέργεια τα οποία είναι:

Α) Απώλεια εισοδήματος εξ αιτίας των άκαιρων κλιματικών φαινομένων αλλά και των στρεβλώσεων της «ελεύθερης» αγοράς.
Β) Καθυστέρηση από τον ΕΛΓΑ των αποζημιώσεων από παγετούς και χαλάζια.
Γ) Απώλειες και μειωμένες τιμές εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.
Δ) Κόστος Παραγωγής (πανάκριβο πετρέλαιο, εφόδια, κ.λ..π.)
Ε) Αμεση τροποποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να συμπεριλαμβάνονται όλα τα αίτια ζημιών και αυτά που έχουν προστεθεί εξ αιτίας της κλιμματικής αλλαγής.
ΣΤ) Mειώσεις στις Ευρωπαϊκές επιδοτήσεις και μεγάλες στρεβλώσεις στη νέα Κ.Α.Π.
Ζ) Εργάτες γής.

Με αυτά τα αιτήματα επιδιώκουμε έναν ουσιαστικό και διαρκή διάλογο.

Ο Υφυπουργός ΑΑΤ δεσμεύθηκε ότι θα παλέψει το θέμα της απώλειας παραγωγής την οποία και προσδιορίζει στο 50 με 60% ως ζημία και προτίθεται να το συμπεριλάβει στην διαδικασία της στήριξης εισοδήματος εφ όσον προκριθεί και η ελιά στην ίδια διαδικασία.

Επίσης για το θέμα των αποζημιώσεων από παγετούς και χαλάζια δήλωσε ότι ξεκίνησε η πληρωμή και σύντομα θα ολοκληρωθεί.

Για όλα τα άλλα ζητήματα βρισκόμαστε σε διαρκή διάλογο για την προώθησή τους».