Από τις καλύτερες περιόδους του διανύει το ελληνικό ακτινίδιο

Ενα καλό σερί για το προϊόν και για το εισόδημα των καλλιεργητών υπόσχεται φέτος η καλλιέργεια ακτινιδίου, 20 ημέρες πριν από τη θεσμοθετημένη έναρξη των κοπών, δηλαδή τις 15/10 (και εφόσον πληρούνται οι προδιαγραφές των 6,2 brix και 15% ξηράς ουσίας).

Στην Πιερία, η οποία κρατάει τα σκήπτρα της καλλιέργειας, αναμένεται συνολικά αυξημένη παραγωγή, παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις από περιοχή σε περιοχή. Και αυτό, αφενός λόγω των κτημάτων που θα έχουν μεγαλύτερες αποδόσεις, αφετέρου λόγω των νεόφυτων που μπαίνουν στην παραγωγή. Ο γεωπόνος της Κοινοπραξίας Αγροτικών Συνεταιρισμών Πιερίας ΠΕΣΚΟ-ΣΠΕΚΟ, Γιώργος Γεωργαντάς, κάνει λόγο για ιδανικές συνθήκες ανθοφορίας, που απέδωσαν «την καλύτερη γονιμοποίηση, ίσως, των τελευταίων ετών, γιατί συγχρονίστηκαν καλύτερα τα αρσενικά με τα θηλυκά». Ακόμη, καθόλου αμελητέο δεν είναι το γεγονός ότι οι παραγωγοί, έχοντας εισπράξει καλύτερο εισόδημα πέρσι, είχαν τη δυνατότητα να φροντίσουν καλύτερα τα κτήματα, ενώ στο καλό αποτέλεσμα συνέβαλαν οι σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού.

Η ανθοφορία ήταν δέκα μέρες πίσω φέτος και η έναρξη της συγκομιδής θα εξαρτηθεί από το πότε θα πάρουν τα απαραίτητα σάκχαρα και ξηρά ουσία. «Εάν ψυχράνει ο καιρός, μαζεύονται αμέσως τα σάκχαρα στα φρούτα», είπε συγκεκριμένα ο κ. Γεωργαντάς.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Νέστος» στην Καβάλα, επεσήμανε ότι «βλέπουμε πολύ καλή εικόνα στα κτήματα στον κάμπο, με πολύ καλό προϊόν σε σχήμα και σε ποιοτικά χαρακτηριστικά. Το 90% των καρπών ανταποκρίνεται στα μεγέθη που ζητάει η αγορά». Αναφερόμενος στις αναμενόμενες αποδόσεις, σχολίασε ότι στην περιοχή είναι υψηλές «και δεν περιμένουμε ότι θα τις ξεπεράσουμε». Ο μέσος όρος, σύμφωνα με τον ίδιο, κυμαίνεται μεταξύ 4 και 4,5 τόνων το στρέμμα και αυτό αναμένεται και φέτος.

Ο συνεταιρισμός έχει ξεκινήσει ήδη αποστολές φορτίων με τις πρώιμες ποικιλίες Green Light και Summer Kiwi. Τα μηνύματα από την αγορά είναι θετικά, τόνισε, εξέφρασε ωστόσο τον προβληματισμό ότι «το ζητούμενο φέτος είναι να έχει σταθερότητα η ροή. Και αυτό εξαρτάται όχι από τις προθέσεις των αγοραστών, αλλά από την ίδια την εξέλιξη της πανδημίας».

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «παρατηρούμε πελάτες οι οποίοι, ενώ πήραν ακτινίδια και σε πολύ καλή τιμή, τέτοια που, εφόσον εξελιχθούν ομαλά τα πράγματα, μπορεί να πάμε και σε ακόμα καλύτερες τιμές φέτος, είναι διστακτικοί στο να παραλάβουν ποσότητες. Θέλουν να πάρουν περισσότερα, αλλά δεν μπορούν να σταθμίσουν πώς μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα από μέρα σε μέρα».

Στο μεταξύ, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών Incofruit Hellas, υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους την ανάγκη να περιφρουρηθούν η φήμη της ελληνικής παραγωγής ακτινιδίου και η προοπτική για μια ακόμη καλή σεζόν εμπορικά, οι οποίες υπονομεύονται από πάγιες τακτικές που ασκούνται και φέτος.

Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ είναι γνώστες της διακίνησης ατυποποίητων φρούτων, που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για βαθμούς ωρίμανσης 6,2% Brix και μέση περιεκτικότητα ξηράς ουσίας 15%, που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία.

Όπως τονίζει ο ειδικός σύμβουλος του Incofruit Γιώργος Πολυχρονάκης, «αρκετά  φορτία ανώριμων ακτινιδίων ακόμη και την προηγούμενη εβδομάδα έχουν απορριφθεί και δεσμευθεί από τις δημόσιες ελεγκτικές αρχές που δεν πληρούσαν ούτε τον δείκτη σακχάρων, ούτε της ξηράς ουσίας και διακινήθηκαν σε απαγορευμένες συσκευασίες-περιέκτες-κλούβες, bins επαναχρησιμοποιούμενα και κάποια συσκευασμένα χειρονακτικά στον αγρό. Εφιστούμε την προσοχή των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών στην εντατικοποίηση των ελέγχων στα σημεία εισόδου και εξόδου της χώρας».