Από τα καπνά στη στέβια με επιτυχία

Όλο και μεγαλύτερη ζήτηση εμφανίζει παγκοσμίως η στέβια, ένα φυτό με γλυκαντικές ιδιότητες που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία τροφίμων, ποτών, καλλυντικών και φαρμάκων. Αγρότες στη Θράκη, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών, στράφηκαν από τα καπνά στη στέβια. Σύστησαν μάλιστα και συνεταιρισμό προκειμένου να διεκδικήσουν καλύτερους όρους για το προϊόν τους.

Ακρίδες σε περιοχές του Έβρου

Ακρίδες εμφανίστηκαν σε αγρούς και ακαλλιέργητες εκτάσεις πεδινών και ημιορεινών περιοχών σε Έβρο και Ροδόπη, ενώ ως ακριδόπληκτη κηρύχτηκε άμεσα η Δημοτική Κοινότητα Συκορράχης. Οι αρχές συνιστούν στους αγρότες τον εντοπισμό και τον ψεκασμό τους όταν είναι άπτερες και δεν μπορούν να διαφύγουν. Ειδάλλως η αντιμετώπισή τους θα είναι επισφαλής. Σε κάθε περίπτωση,βέβαια, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν μόνο τα εγκεκριμένα σκευάσματα.

Έντομο εναντίον εντόμου… για το καλό της καστανιάς 

Και από τις ακρίδες, στη σφήκα της καστανιάς και στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν παραγωγοί στην Πιερία. Η βιολογική καταπολέμησή της βρίσκεται σε εξέλιξη, με ωφέλιμο έντομο, που είναι φυσικός της εχθρός.

Μειωμένη παραγωγή ακτινιδίου λόγω ακαρπίας

Στην Πιερία, συναντήσουμε και καλλιεργητές ακτινιδίου που βλέπουν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την παραγωγή τους να μειώνεται λόγω ακαρπίας, την ώρα που οι εξαγωγές καταγράφουν ιστορικό ρεκόρ.

Πηγή: ertnews.gr