Από το κόστος παραγωγής «κρέμεται» η πατατοκαλλιέργεια

Η συλλογή της πατάτας έχει ξεκινήσει σε διάφορες περιοχές της χώρας. Στο Νευροκόπι έχει συλλεχθεί περίπου το 70% της παραγωγής, από τα 25.000 στρέμματα που καλλιεργούνται. Στη Νότια Ελλάδα επίσης ξεκινά η συλλογή του δεύτερου κύκλου της καλλιέργειας, που φυτεύτηκε στα τέλη καλοκαιριού.

Οι ειδικοί του χώρου χαρακτηρίζουν θετική τη μέχρι στιγμής εξέλιξη της συγκομιδής. Παρ’ όλα αυτά, κοινό σημείο αναφοράς και προβληματισμού παραμένει το κόστος παραγωγής και η νέα καλλιεργητική περίοδος, έτσι όπως διαμορφώνεται το κλίμα, θα είναι δυσκολότερη σε σύγκριση με την τωρινή. Με την εκτίμηση αυτή συμφωνεί και ο Κώστας Ποιμενίδης από το Νευροκόπι Δράμας, όπου συνεχίζει τη συλλογή της πατάτας και δείχνει να είναι ευχαριστημένος.

«Οι στρεμματικές αποδόσεις είναι καλές, βγάζουμε 3-4 τόνους το στρέμμα. Αν σε αυτό συνυπολογίσουμε και τις τρέχουσες τιμές, οι οποίες κυμαίνονται στα 30 με 40 λεπτά το κιλό, ακόμη και στα 45 για την πολύ καλή ποιότητα, δείχνει να κλείνουμε μία θετική χρόνια».

Ο κ. Ποιμενίδης όμως δεν έκρυψε την ανησυχία του για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο. «Αν το κέρδος μας που προκύπτει πάει για να καλύψει τα μεγάλα ανοίγματα από το κόστος παραγωγής την επόμενη χρονιά, σίγουρα δεν θα έχουμε θετικά αποτελέσματα», καταλήγει ο ίδιος.

Για καλή εικόνα στην παραγωγή κάνει λόγο και ο Γιώργος Θανάσενας από το Καπαρέλλι Θήβας. Ο ίδιος εκτιμά ότι στις αρχές Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η συλλογή της πατάτας που φυτεύτηκε το καλοκαίρι. «Το πρόβλημά μας προέκυψε κατά τη διάρκεια της φύτευσης λόγω του καύσωνα, όμως σε ένα μεγάλο ποσοστό ξεπεράστηκε και μέχρι σήμερα δεν αντιμετωπίσαμε μεγάλες δυσκολίες.

Πιστεύω ότι και η συλλογή θα ολοκληρωθεί με θετικά αποτελέσματα». Αναφερόμενος στις καλλιεργούμενες εκτάσεις, ο κ. Θανάσενας μας μίλησε για μικρότερο αριθμό σε σύγκριση με πέρυσι.

«Η μέχρι τώρα εικόνα που έχουμε δείχνει μειωμένες εκτάσεις κατά 20% σε σύγκριση με πέρυσι. Το κόστος παραγωγής, όπως και οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν, απέτρεψαν τους παραγωγούς από το να ξεκινήσουν τις φυτεύσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού».