Από τα ρεβένια ξεκίνησε η συλλογή του ηλίανθου

Σταθερές δείχνουν οι αποδόσεις

Με τις νοτιότερες περιοχές, και κυρίως από τα ξεροχώραφα, ξεκίνησε η συλλογή του ηλίανθου για την τρέχουσα περίοδο. Οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν την καλλιέργεια και η μέχρι τώρα η εικόνα που παρουσιάζουν τα φυτά είναι εξαιρετική. Στον αντίποδα της κατάστασης κυριαρχεί το θέμα των τιμών, όπου από αυτές θα εξαρτηθεί και ο προγραμματισμός για την επόμενη περίοδο. Το κόστος παραγωγής έχει ανέλθει υπέρμετρα σε σύγκριση με πέρυσι και οι μικρές αυξήσεις στην τιμή παραγωγού δεν καλύπτουν τις προσδοκίες κανενός.

Σύμφωνα με τον Κώστα Γεωργίου, παραγωγό από την Τιθορέα Λοκρίδας, «η συλλογή του ηλίανθου ξεκίνησε από τα ρεβένια (σ.σ. φτωχά εδάφη), με αποκλίσεις ως προς τις στρεμματικές αποδόσεις, που κυμαίνονται από 100 έως 200 κιλά το στρέμμα. Τα ποτιστικά δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμα τη διαδικασία της ωρίμανσης και ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν μπορεί μπούμε για αλωνισμό την επόμενη εβδομάδα και σε αυτά», υποστηρίζει ο κ. Γεωργίου. Εκτιμάει επίσης ότι οι ποτιστικές καλλιέργειες θα ξεπεράσουν τα 350 κιλά το στρέμμα, αποδόσεις, όμως, που, για να αποκτηθούν, απαιτούν αυξημένες εισροές.

«Σε σύγκριση με την περσινή περίοδο τα λιπάσματα όπως επίσης και η τιμή της ενέργειας ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Με τα 50 λεπτά, που συζητάμε για την τιμή του προϊόντος, δεν μπορούμε να καλύψουμε το κόστος», τονίζει. Κλείνοντας ο παραγωγός έθιξε και το θέμα των καταστροφών από τους αγριόχοιρους, οι οποίοι δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην αγροτική παραγωγή.

«Είναι η περίοδος όπου ετοιμαζόμαστε ηλίανθο και καλαμπόκι, καλλιέργειες που αποτελούν για εμάς το βασικό μας έσοδο, αλλά και βασική “λιχουδιά” για τους αγριόχοιρους. Ο πληθυσμός τους έχει αυξηθεί υπέρμετρα και αποτελούν πλέον μία μετρήσιμη και σοβαρή απειλή. Πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα που πρέπει να λυθεί άμεσα, διότι πολλοί συνάδελφοι εγκαταλείπουν για αυτόν τον λόγο τις καλλιέργειές τους», καταλήγει.

Τιμή πάνω από 60 λεπτά για να υπάρξει κέρδος

Οριακά εισοδήματα με την τιμή των 50 λεπτών το κιλό βλέπει ο Βασίλης Πόρρος, γεωπόνος από την Ελάτεια Φθιώτιδας. Κάνει λόγο για μία αύξηση τουλάχιστον στα 60 λεπτά, ώστε να καλυφθεί ένα μέρος των απωλειών από το κόστος εισροών.

«Με 300-400 κιλά το στρέμμα που θα είναι φέτος οι αποδόσεις, οι καλλιέργειες του ηλίανθου δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια στο εισόδημα των παραγωγών. Την περσινή περίοδο με τα 42 λεπτά το κιλό είχαμε ένα μικρό εισόδημα, φέτος με 50 λεπτά το αποτέλεσμα θα είναι αρνητικό. Πρέπει να βρούνε τον τρόπο οι βιομηχανίες ώστε να ενισχύσουν την καλλιέργεια για το επόμενο διάστημα». επιμένει ο κ. Πόρρος. Εστιάζοντας στον περιβαλλοντικό χαρακτήρα της καλλιέργειας, σε συνδυασμό με αυτές των σιτηρών, υποστηρίζει ότι «ο ηλίανθος με τις ευεργετικές του ιδιότητες και τον χρόνο της συλλογής συμβάλλει καθοριστικά στην επόμενη καλλιέργεια που θα ακολουθήσει συντείνοντας με αυτό τον τρόπο σημαντικά στην αύξηση της παραγωγής, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος», καταλήγει ο ίδιος.