Αποδυναμώνουν την καλλιέργεια του καλαμποκιού εισαγωγές και χαμηλή τιμή

Η διαχρονική πίεση που υφίσταται η τιμή του εγχώριου καλαμποκιού από το εισαγόμενο και το υψηλό κόστος παραγωγής, που δεν αφήνει περιθώρια ισχυρής άμυνας στο πεδίο του ανταγωνισμού, οδηγεί μεγάλο ποσοστό των καλλιεργητών στη μείωση των στρεμμάτων που διαθέτουν σε αυτό και στη στροφή σε πιο αποδοτικές καλλιέργειες.

Σε αυτό ομονοούν παραγωγοί και γεωπόνοι, οι οποίοι μίλησαν στην «ΥΧ» δίνοντας το στίγμα των προθέσεων των παραγωγών για φέτος, κάνοντας λόγο για ποσοστό μείωσης των στρεμμάτων κατά 10% μεσοσταθμικά, που ποικίλλει από περιοχή σε περιοχή, καθώς η καλλιέργεια χαρακτηρίζεται από μεγάλο ποσοστό διασποράς στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας.

Στον βαθμό, πάντως, που έτσι έχουν τα πράγματα, μπορεί καλοπροαίρετα να υποθέσει ο καθένας ότι οι εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών που βλέπουν αύξηση της ζήτησης για ζωοτροφές σε παγκόσμιο επίπεδο και η προτροπή της ΕΕ για ενίσχυση της παραγωγής τους στις ίδιες τις χώρες-μέλη δεν αποτελούν αρκετό κίνητρο για τους παραγωγούς. Σύμφωνα με τον διευθυντή του ΣΕΠΥ, Αλέξανδρο Διαμαντίδη, «η τάση για φέτος είναι αρνητική, με τη μείωση των στρεμμάτων που θα σπαρθούν με καλαμπόκι να αναμένεται ότι θα κινηθεί στο 10%, διατηρώντας την πορεία συρρίκνωσης που έχει χαράξει τα τελευταία χρόνια η καλλιέργεια, εξαιτίας κυρίως της χαμηλής τιμής παραγωγού για το τελικό προϊόν».

 

Ρυθμιστής η Βουλγαρία

Θα διατηρήσει την πορεία μείωσης που έχει τα τελευταία χρόνια το καλαμπόκι στη Δράμα υπέρ του ηλίανθου, σύμφωνα με τον Κώστα Γουδούτση, γεωπόνο και έμπορο αγροτικών εφοδίων. «Ο κόσμος εδώ είναι απογοητευμένος. Τα έξοδα της καλλιέργειας είναι πολλά και ουσιαστικά η τιμή του καλαμποκιού ρυθμίζεται από τη Βουλγαρία, που έρχεται σε πολύ χαμηλές τιμές. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ορεστιάδας, Λάμπης Κουμπρής, θεωρεί σίγουρη τη συνέχιση της αποδυνάμωσης του καλαμποκιού για το οποίο, όπως είπε χαρακτηριστικά, εκτιμά ότι σε μια πενταετία «θα έχει φύγει τελείως ως καλλιέργεια», με το σιτάρι και τον ηλίανθο να «κλέβουν» το ενδιαφέρον των παραγωγών.

«Το κοστολόγιο για τον ηλίανθο είναι 60-70 ευρώ το στρέμμα για την περιοχή μας και για το καλαμπόκι φτάνει τα 160-200 ευρώ το στρέμμα. Με 15 λεπτά τιμή παραγωγού, το δυσβάσταχτο κόστος της καλλιέργειας και την πίεση που δέχεται το προϊόν από τις αθρόες εισαγωγές από τη Βουλγαρία είναι ασύμφορο. Δεν πιστεύω ότι θα ξεπεράσει τα 2.000 στρέμματα, από τα 5.000 το πολύ που είχε πέρσι», εξήγησε.

Κερδίζουν όσοι έχουν αποδόσεις 1.500 κιλά/στρ.

«Στο καλαμπόκι είναι ολοφάνερο ότι υπάρχει θέμα. Έχει φτάσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών. Ίσως μειωθεί κι άλλο, λόγω, κυρίως, του ανταγωνισμού που υφίσταται από τη Βουλγαρία και των μη ικανοποιητικών τιμών που αποτρέπουν τους παραγωγούς από την καλλιέργεια. Μένει κυρίως σε λίγους μεγαλοκαλλιεργητές. Απαιτείται μίνιμουμ απόδοση 1.500 κιλά και χρειάζονται αρκετές εισροές, πράγμα το οποίο δεν πετυχαίνουν πολλοί, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να μειώνεται. Θα αντικατασταθεί, κυρίως, από ηλίανθο και βαμβάκι». Αυτό σημείωσε ο Τόλης Ιωαννίδης, γεωπόνος και συνιδρυτής της εταιρείας EUROAGRO, που δραστηριοποιείται στην Κεντρική Μακεδονία.

Εξαίρεση στον κανόνα η Καρδίτσα

Μεγαλύτερη από 10% εκτιμά ότι θα είναι η μείωση των εκτάσεων που θα διαθέσουν οι καλλιεργητές της Θεσσαλίας στο καλαμπόκι φέτος, λόγω των χαμηλών τιμών, πρωτίστως στον Νομό Λάρισας, όπου το κόστος άρδευσης είναι υψηλό, και δευτερευόντως στον Νομό Καρδίτσας, ο Κωνσταντίνος Γιαννακός, γεωπόνος της ΑΛΦΑ Γεωργικά Εφόδια και πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας.

Ο παραγωγός Βισάρης Κυριαζόπουλος, από τα Φάρσαλα, είπε, μιλώντας στην «ΥΧ» ότι, ενώ θα αυξήσει το βαμβάκι και το σιτάρι, προβληματίζεται ακόμη σοβαρά εάν θα μηδενίζει εντελώς το καλαμπόκι στο οποίο διέθεσε πέρσι το 20% των συνολικών στρεμμάτων του ή εάν θα το περιορίσει σε ένα 5%. «Οι τιμές είναι πολύ χαμηλές, έρχεται από την Ουκρανία σε ανταγωνιστικές τιμές και οι έμποροι πληρώνουν με επτάμηνες και οκτάμηνες επιταγές. Δεν μας συμφέρει να πουλάμε το φθινόπωρο και να πληρωνόμαστε το καλοκαίρι», εξήγησε. Αντίστοιχο προβληματισμό διακρίνει και μεταξύ των καλλιεργητών στην περιοχή. «Το καλαμπόκι θα έχει γενικά μεγάλη μείωση εδώ. Εγώ προσωπικά έχω απούλητο από τον Αύγουστο το 80% της περσινής παραγωγής», σημείωσε.

Διαφοροποιημένη είναι για την Καρδίτσα η εκτίμηση του Θανάση Μπαλτά, γεωπόνου της εταιρείας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών PRATON, ο οποίος βλέπει ότι «το καλαμπόκι παρουσιάζει μία σταθερότητα σε γενικές γραμμές, υπάρχει μία αυξητική τάση γιατί το συγκρίνουν οι παραγωγοί με το βαμβάκι και βλέπουν ότι τελικά ίσως και να τους συμφέρει καλύτερα. Μπορεί να μην έχει καλή τιμή, αλλά επειδή παίρνουν καλές παραγωγές –τα τελευταία χρόνια ακούω για 1.500-1.800 κιλά το στρέμμα– εκεί υπάρχει ενδιαφέρον. Το καλαμπόκι δεν απαιτεί την καλλιεργητική φροντίδα του βαμβακιού, πράγμα το οποίο επίσης παίζει σημαντικό ρόλο στην απόφαση του παραγωγού, ενώ πολλοί το βάζουν για ιδία χρήση».

Από το οροπέδιο του Δομοκού, ο καλλιεργητής Κωνσταντίνος Μπακοστέργιος εκτιμά ότι τα στρέμματα που θα σπαρθούν με καλαμπόκι θα διατηρηθούν στα περσινά επίπεδα πάνω-κάτω. Όπως εξηγεί, το καλαμπόκι λίγο-πολύ είναι μονόδρομος στην περιοχή μετά την εγκατάλειψη της βιομηχανικής ντομάτας λόγω της ασθένειας που έπληξε την καλλιέργεια εκεί, έχουν γίνει επενδύσεις σε υποδομές και μηχανολογικό εξοπλισμό που δεν εγκαταλείπονται εύκολα, παρά τον προβληματισμό για τη χαμηλή τιμή.

Αύξηση του καλαμποκιού στην Ελλάδα «βλέπει» η Coceral

Διαμετρικά αντίθετες από εκείνες που εκφράζονται σε εγχώριο επίπεδο είναι οι εκτιμήσεις της Ένωσης Ευρωπαίων εμπόρων δημητριακών και ελαιούχων σπόρων Coceral, όσον αφορά την καλλιέργεια στην Ελλάδα φέτος, τις οποίες παραθέτει η «ΥΧ» για την πληρότητα του ρεπορτάζ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο τελευταίο σχετικό δελτίο της Ένωσης, για την Ελλάδα προβλέπεται ότι τα στρέμματα που θα καλλιεργηθούν το 2020 θα αυξηθούν κατά 9%, ήτοι από 1,11 εκατ. στρέμματα σε 1,2 εκατ. στρέμματα. Την ίδια στιγμή, για τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ συνολικά, οι εκτιμήσεις δείχνουν ενίσχυση της καλλιέργειας κατά 4,73%, από 85,18 εκατ. στρέμματα σε 89,21 εκατ. στρέμματα. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η παραγωγή καλαμποκιού της ΕΕ το 2020 αναμένεται να φτάσει τους 65 εκατ. τόνους έναντι 61 εκατ. τόνων πέρσι.

Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις φαίνεται να επωφελούνται από τις βροχές της περιόδου των σπορών και, ως εκ τούτου, υπολογίζεται ότι θα φτάσουν τα 90 εκατ. στρέμματα έναντι 85 εκατ. στρεμμάτων την προηγούμενη σεζόν. Οι χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό διεύρυνσης των εκτάσεων με καλαμπόκι αναμένεται ότι θα είναι η Γαλλία, η Γερμανία και η Πολωνία.

Αθέμιτες πρακτικές στην Ηλεία

«Ο ανταγωνισμός που υφίσταται το εγχώριο καλαμπόκι από το εισαγόμενο αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε συρρίκνωση την καλλιέργεια», υπογράμμισε ο διευθυντής της ΕΑΣ Λεχαινών, Παναγιώτης Κοτσέτας, μιλώντας στην «ΥΧ». Συγκεκριμένα, για την περιοχή του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης, εκτιμά ότι τα στρέμματα που θα σπαρθούν θα είναι μειωμένα κατά 10%.

Χαρακτηριστικό της πίεσης που δέχεται το προϊόν είναι το γεγονός ότι ο συνεταιρισμός, ο οποίος πέρσι πλήρωσε στους παραγωγούς 19 λεπτά το κιλό, για να στηρίξει την ντόπια παραγωγή και το αγροτικό εισόδημα, στην προσπάθεια πώλησης των 6.000 τόνων στοκ αυτής της περιόδου, βρίσκει απέναντί του τον ανταγωνισμό από το εισαγόμενο, το οποίο φτάνει ετοιμοπαράδοτο στο λιμάνι της Κυλλήνης με 18-18,5 λεπτά το κιλό.

Τον προβληματισμό των παραγωγών μεταφέρει και ο πρόεδρος των καλαμποκοπαραγωγών Ηλείας, Χρήστος Παλαιολόγος. «Οι έμποροι χρησιμοποιούν το εισαγόμενο για να ασκούν πίεση στην τιμή, ενώ την ίδια στιγμή οι καλλιεργητές εδώ έχουν να αντιμετωπίσουν πολλαπλάσια κόστη», σημείωσε, μεταξύ άλλων.

Ανακάμπτει η καλλιέργεια στις ΗΠΑ

Επανέρχεται στα υψηλά του 2016 η καλλιέργεια καλαμποκιού στον ισχυρό παίκτη της παγκόσμιας αγοράς, τις ΗΠΑ, μετά από τρεις συνεχόμενες σεζόν υποχώρησης. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας (USDA), oι τρέχουσες τιμές για τη νέα παραγωγή σόγιας στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης που σχετίζονται με το καλαμπόκι, σε συνδυασμό με τις προσφορές για τις παραδόσεις του φθινοπώρου του 2020 θα δώσουν ώθηση για τη σεζόν 2020/2021 στις σπορές καλαμποκιού.

Έτσι, υπολογίζεται ότι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις που θα καταλάβει το καλαμπόκι θα ανέλθουν σε 380 εκατ. στρέμματα έναντι 363 εκατ. στρεμμάτων τη σεζόν 2019/2020, αυξημένα κατά 4,8%, ενώ επισημαίνεται ότι τη δυναμική για περαιτέρω ενίσχυση της καλλιέργειας φέτος φρενάρουν άλλοι παράγοντες, όπως είναι οι περιορισμοί που θέτει η απαραίτητη αμειψισπορά. Την ίδια στιγμή, οι αναμενόμενες επιθυμητές αποδόσεις –υπό κανονικές καιρικές συνθήκες– διαμορφώνουν την προβλεπόμενη παραγωγή των ΗΠΑ σε 15,5 δισ. μπούσελ, κατά 13% υψηλότερα από πέρσι, ενώ αυξημένα σε σύγκριση με την προηγούμενη σεζόν θα είναι και τα τελικά αποθέματα.

Το USDA προσδιορίζει τη μέση τιμή παραγωγού της σεζόν στα 3,6 δολάρια/μπούσελ, χαμηλότερα κατά 25 σεντς/μπούσελ ή 6,5% σε σύγκριση με την προηγούμενη σεζόν, δεδομένων των αυξημένων αποθεμάτων που αναμένονται. Συγκεκριμένα, τα αποθέματα υπολογίζονται σε 2,7 δισ. μπούσελ, περισσότερα κατά 745 εκατ. μπούσελ σε σύγκριση με το τέλος της προηγούμενης σεζόν.