Αυτό το άρθρο είναι 7 μηνών

Αποκλειστική συνέντευξη του νέου προέδρου ΟΠΕΚΕΠΕ, Κυριάκου Μπαμπασίδη

07/02/2024
11' διάβασμα
apokleistiki-synentefxi-tou-neou-proedrou-opekepe-kyriakou-babasidi-313371
Κυριάκος Μπαμπασίδης, Πρόεδρος ΟΠΕΚΕΠΕ

Την πρώτη του συνέντευξη ως νέος πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ παραχώρησε στην «ΥΧ» ο Κυριάκος Μπαμπασίδης. Όπως εξηγεί, το νέο δόγμα που θα χαρακτηρίζει τον Οργανισμό θα είναι πληρωμές σωστές, δίκαιες και στην ώρα τους. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στο μεγάλο θέμα των 16.000 ΑΦΜ που δεν πληρώθηκαν, στις υποθέσεις που βρίσκονται στα χέρια του εισαγγελέα και στο πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη για τις δυσλειτουργίες και τις ελλείψεις στη φόρμα υποβολής αιτήσεων τα έτη 2022 και 2023.

 

Κύριε Μπαμπασίδη, αναλαμβάνετε μία ιδιαίτερα κρίσιμη θέση σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο. Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας;

Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια ο Οργανισμός αντιμετώπισε σημαντικά προβλήματα, που κλόνισαν την αξιοπιστία του και ακύρωσαν την καλή του εικόνα. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ένας Οργανισμός ΝΠΙΔ, πιστοποιημένος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, του ευρύτερου δημόσιου τομέα, εποπτευόμενος φορέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που διαχειρίζεται ετησίως ποσά που αγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ κοινοτικών ενισχύσεων. Αυτό από μόνο του υποδηλώνει τη σημαντικότητά του και ότι αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της αγροτικής οικονομίας και ανάπτυξης.

 

Τι διαφορετικό, δηλαδή, να περιμένει από εδώ και πέρα ο αγρότης από τον Οργανισμό;

Ο ορισμός της νέας διοίκησης, από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, σηματοδοτεί το νέο ξεκίνημα και ένα άλμα προς τα εμπρός, που κατά κοινή ομολογία ο ΟΠΕΚΕΠΕ είχε άμεση ανάγκη, ως οξυγόνο, ώστε να ξεφύγει από την ασφυξία των προηγούμενων ετών.

Η ανανέωση προσώπων στη Διοίκηση είμαι βέβαιος ότι θα συνδυαστεί με ανανέωση και αλλαγή προσέγγισης και νοοτροπίας για τον ρόλο και τις υπηρεσίες που οφείλει να προσφέρει ο Οργανισμός στους Έλληνες αγρότες και, κατ’ επέκταση, στην ελληνική αγροτική οικονομία. Είναι, επίσης, γεγονός ότι η συγκυρία δεν είναι η καλύτερη. Παρ’ όλα αυτά, εμείς προχωρούμε αταλάντευτοι στην επιβεβαίωση των στόχων και των προτεραιοτήτων μας.

 

Θα δώσει κάποιο χρονοδιάγραμμα ο ΟΠΕΚΕΠΕ όσον αφορά τις πληρωμές που έπονται για να κάνει και ο παραγωγός έναν προγραμματισμό;

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, σε μια πολύωρη και ευρύτατη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΑΑΤ, υπό την προεδρία του υπουργού, Λ. Αυγενάκη και τη συμμετοχή του γεν. γραμματέα του υπουργείου, Γ. Στρατάκου, της νέας διοίκησης και των νέων διευθυντών του Οργανισμού, τέθηκαν και αποφασίστηκαν οι άμεσες προτεραιότητες για τους επόμενους μήνες.

Οι στόχοι και οι προτεραιότητες επιβεβαιώθηκαν και έλαβαν θεσμική μορφή ως αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΠΕΚΕΠΕ που συνεδρίασε προχθές, Τετάρτη. Πιο συγκεκριμένα: Η αποκατάσταση της αξιοπιστίας και του ΟΠΕΚΕΠΕ περνά μέσα από την έγκυρη, δίκαιη και έγκαιρη διαδικασία πληρωμών, όλων των καθεστώτων. Με απλά λόγια, ο Οργανισμός οφείλει να πληρώνει σωστά, δίκαια και στην ώρα του. Αυτό είναι το τρίπτυχο, που θεμελιώνει την αξιοπιστία του και ενισχύει την ύπαρξή του.

Προκειμένου να αλλάξει εικόνα ο ΟΠΕΚΕΠΕ, οφείλουμε άμεσα να προχωρήσουμε σε διορθώσεις και στην πληρωμή των Οικολογικών Σχημάτων, των συνδεδεμένων καθεστώτων, στις πληρωμές των εκκρεμοτήτων των παλαιότερων ετών της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου 2014-2019, αλλά και των μεταβατικών ετών 2021-2022. Είναι πραγματικά ανεπίτρεπτο και δεν τιμά κανέναν σε μια ευρωπαϊκή χώρα, πολίτες που δικαιούνται χρήματα από το Δημόσιο να περιμένουν σχεδόν μια δεκαετία για να τα εισπράξουν.

Πότε προβλέπει ο Οργανισμός να ξεκινήσει η περίοδος για την υποβολή διοικητικών πράξεων της ΕΑΕ 2024;

Το έγκαιρο άνοιγμα της νέας ΕΑΕ 2024 θα αποτελέσει τον θεμέλιο λίθο, ώστε το 2024 επιτέλους να αρχίσει να αποκαθίσταται μια κανονικότητα και τακτικότητα στις πληρωμές της Βασικής ενίσχυσης, των Αγροπεριβαλλοντικών μέτρων, αλλά και όλων των υπόλοιπων καθεστώτων που τραβούν πληροφορίες μέσα από την ΕΑΕ.

 

Τι θα γίνει με τον έλεγχο των 16.000 ΑΦΜ που δεν πληρώθηκαν, όπως δεσμεύτηκε ο υπουργός;

Μεγάλο στοίχημα για τον ίδιο τον υπουργό, αλλά και προσωπική πρόκληση, τολμώ να πω, αποτελεί το ξεκαθάρισμα και ο αποχαρακτηρισμός των χιλιάδων (περίπου 16.000) ΑΦΜ που παραμένουν δεσμευμένα και εξαιρούμενα από πληρωμές ακόμα και από το 2020. Είναι υποχρέωσή μας να ξεχωρίσουμε την ήρα από το στάρι.

Οι παραβάτες και δόλιοι παραγωγοί, που έχουν σκοπό να αποκομίσουν με παράνομο τρόπο οφέλη από ενισχύσεις, πρέπει να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη και στις αρχές. Αυτό σας το εγγυώμαι όχι μόνο ως πρόεδρος του Οργανισμού, αλλά ως υπηρέτης της Δικαιοσύνης που έδωσε τον όρκο της Θέμιδος.

Κανένας από εμάς (σ.σ. πολιτική ηγεσία και διοίκηση) δεν επιθυμεί οι απάτες και όσοι κρύβονται πίσω από αυτές να ευημερούν σε βάρος των τίμιων αγροτών, που μοχθούν καθημερινά για ένα καλύτερο αύριο, δικό τους και των οικογενειών τους.

Κανένας από εμάς δεν επιθυμεί να βρίσκεται σε μακροχρόνια ομηρία ούτε ένας, μα ούτε ένας το τονίζω, δικαιούχος που άδικα έχει δεσμευτεί, ως θύμα μιας κακής νοοτροπίας και κακής εφαρμογής των κανονισμών.

Δυστυχώς, κάποιοι που βρέθηκαν σε καίριες θέσεις και πόστα μέσα στον Οργανισμό, μπολιασμένοι από λάθος πεποιθήσεις, ότι δηλαδή συλλήβδην οι αγρότες είναι επιρρεπείς σε δόλιες απάτες και παραβάσεις, και έχοντας τη νοοτροπία του επιθεωρητή Κάλαχαν, ή αλλιώς «Dirty Harry», πρωταγωνιστή των αστυνομικών ταινιών της δεκαετίας του 1970, παρήγαγαν δίκαιο όχι βασισμένοι στους θεσμούς και στους κανονισμούς, αλλά στις προσωπικές τους εκτιμήσεις και στην αίσθηση που οι ίδιοι είχαν περί κοινού δικαίου.

Γεγονός απαράδεκτο και έντονα προβληματικό σε μια ευνομούμενη κοινωνία, καθώς με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους και, κυρίως, με τη λανθασμένη νοοτροπία ιδιοκτησιακού καθεστώτος, που προσπάθησαν να επιβάλουν στον Οργανισμό, εγκλώβισαν χιλιάδες παραγωγούς και τον ίδιο τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε ένα ατελείωτο κυνήγι μαγισσών. Πρέπει να τελειώνουμε με αυτό. Ο κάθε κατεργάρης θα οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη, αλλά και ο κάθε τίμιος παραγωγός θα αποδεσμευτεί και θα προχωρήσει τη ζωή και τη δραστηριότητά του.

 

Όσον αφορά το θέμα των υποθέσεων που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα από τον ίδιο τον Οργανισμό περί παρατυπιών, σε ποια φάση βρίσκεται η διαδικασία; Ποιες υποθέσεις βρίσκονται στα χέρια του εισαγγελέα;

Προφανώς, αναφέρεστε σε κάποιες υποθέσεις που βρίσκονται στο τελικό στάδιο διερεύνησης από τις αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές αρχές. Έχουν απαγγελθεί συγκεκριμένες κατηγορίες σε συγκεκριμένους ανθρώπους και βρίσκονται, πλέον, στο τελικό στάδιο. Πρόσφατα, βγήκαν στο φως της δημοσιότητας αναφορές για αυτές τις υποθέσεις από κάποια μέσα μαζικής επικοινωνίας.

Πρέπει να διευκρινιστεί ότι πολλές καταγγελίες για πιθανές παραβάσεις υποβάλλονται απευθείας από πολίτες στις δικαστικές και άλλες διωκτικές αρχές (όπως, για παράδειγμα, οικονομική αστυνομία, ΣΔΟΕ κ.λπ.). Όταν γίνει μια τέτοια καταγγελία, οι αρχές που τη δέχονται, και προκειμένου να τη διερευνήσουν, αποστέλλουν αιτήματα προς τον Οργανισμό για την παροχή στοιχείων.

Ο Οργανισμός, ως οφείλει, απαντά άμεσα με τη χορήγηση των στοιχείων που ζητούνται. Αυτή η διαδικασία αφορά πολλούς ελεγχόμενους παραγωγούς σε όλη την Ελλάδα. Πρέπει, όμως, να διευκρινίσουμε ότι όταν ο Οργανισμός στέλνει στοιχεία για να υποστηρίξει τη διερεύνηση πιθανών αδικημάτων προς τις αρμόδιες αρχές δεν σημαίνει αυτόματα ότι αυτό ισοδυναμεί με πρόταση του Οργανισμού για δίωξη των εν λόγω ελεγχόμενων παραγωγών.

Στο δικαιικό μας σύστημα, αρμόδιες για απαγγελία κατηγοριών είναι οι εισαγγελικές αρχές. Εμείς, ως Οργανισμός που διαχειρίζεται ευρωπαϊκά κονδύλια, οφείλουμε να συνεργαζόμαστε και να υποβοηθούμε τις προσπάθειες των δικαστικών και διωκτικών αρχών.

 

Τέλος, θα θέλαμε να σχολιάσετε το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη για τις πρωτοφανείς δυσλειτουργίες και ελλείψεις στη φόρμα υποβολής αιτήσεων τα έτη 2022 και 2023. 

Σε ό,τι αφορά το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη που εστάλη στον κ. υπουργό, έχει κοινοποιηθεί και στον Οργανισμό μας και έχει δει το φως της δημοσιότητας.

Αυτό που μπορώ να σχολιάσω είναι ότι παρόλο που πρόκειται για ένα νομικό έγγραφο, σε αυτό αποτυπώνεται με χαρακτηριστική ακρίβεια και περιγράφεται με λεπτομέρειες τόσο το ιστορικό των γεγονότων, που έφεραν τον Οργανισμό μας στη δύσκολη σημερινή κατάσταση, όσο και τα λάθη και οι παραλείψεις, οι ελλείψεις και οι αδυναμίες του Οργανισμού που δεν κατάφερε να υποστηρίξει επαρκώς μια μεγάλη και σημαντική μεταρρύθμιση του περάσματος από την εποχή των παλαιών δεδομένων στην νέα ψηφιακή εποχή της διαφάνειας και της δικαιοσύνης των πληρωμών που κατοχυρώνει το «κυβερνονέφος», γνωστό ως gov.gr για τους περισσότερους.

Εδώ είμαστε, όμως, όλοι, μια ομοιογενής ομάδα πλέον, έχουμε σηκώσει τα μανίκια μας, με τις κατευθυντήριες γραμμές που αποφασίζονται από τον εποπτικό μας φορέα, το ΥΠΑΑΤ, και την πολιτική ηγεσία του, τη νέα διοίκηση του Οργανισμού, τις τεχνικές μας υπηρεσίες, τους συνεργαζόμενους φορείς και αναδόχους, να δουλέψουμε όλοι μαζί σκληρά, μεθοδικά και αποτελεσματικά για να αποκαταστήσουμε τη χαμένη αξιοπιστία του ΟΠΕΚΕΠΕ και να δώσουμε στους αγρότες μας αυτό που τους αξίζει: Δίκαιες, αιτιολογημένες και στην ώρα τους πληρωμές.