Πρόεδρος ΕΒΟΛ: Χαμόγελα για τα σιτηρά, σταθερότητα στις τιμές γάλακτος

✱ Ο πρόεδρος της γαλακτοβιομηχανίας και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου, Στέφανος Διακομής, ανοίγει τα χαρτιά του
✱ Οι τιμές που δίνει ο συνεταιρισμός
✱ Αναζητείται η στήριξη της πολιτείας στη μετά Daniel εποχή
01/07/2024
6' διάβασμα
proedros-evol-chamogela-gia-ta-sitira-statherotita-stis-times-galaktos-325033

Αισιοδοξία επικρατεί στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βόλου αναφορικά με τη φετινή σοδειά των δημητριακών, και δη των σιτηρών, ενώ σταθερότητα προβλέπεται στις τιμές γάλακτος μέχρι το φθινόπωρο. Αυτά αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο άνθρωπος που βρίσκεται στο «τιμόνι» του συνεταιρισμού και της γαλακτοβιομηχανίας ΕΒΟΛ, Στέφανος Διακομής, με συνέντευξη που παραχωρεί στην «ΥΧ». Ο ίδιος γνωστοποιεί, μεταξύ άλλων, την τιμολογιακή πολιτική που ακολουθεί ο συνεταιρισμός για τα μέλη του.

Σύμφωνα με τον κ. Διακομή, «στα ποτιστικά χωράφια, η παραγωγή σιταριού κυμάνθηκε σε καλά επίπεδα, ενώ στα ξηρικά ήταν χαμηλότερη. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του σιταριού κατά τη φετινή χρονιά πιστεύουμε ότι είναι τα καλύτερα των τελευταίων χρόνων».

Όσον αφορά τις τιμές του γάλακτος, «σύμφωνα τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα, δεν αναμένεται να διαφοροποιηθούν για το επόμενο χρονικό διάστημα και μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Οι όποιες διαφοροποιήσεις, εάν όντως γίνουν, εκτιμούμε ότι πιθανώς θα ξεκινήσουν από τις αρχές του φθινοπώρου», σημειώνει ο γνωστός συνεταιριστής.

Τέλος, αναφερόμενος στην επόμενη μέρα για τον ΑΣ Βόλου και την ΕΒΟΛ, τη χαρακτηρίζει «πολύ δύσκολη» και υπενθυμίζει τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί προς την πολιτεία για τη στήριξη των συνεταιρισμών, τα οποία βρίσκονται εν αναμονή. Αναλυτικά η συνέντευξη:

Κύριε Διακομή, έχετε ανακοινώσει προκαταβολές για κριθάρι και σιτάρι. Ποια ήταν μέχρι τώρα η ανταπόκριση των παραγωγών, σε ποιες τιμές πληρώσατε πέρυσι και ποια η εκτίμησή σας για το πού θα κυμανθούν φέτος; Πιστεύετε ότι οι περισσότεροι παραγωγοί θα αποθηκεύσουν ή θα πουλήσουν στα αλώνια τα προϊόντα τους;

Έχουμε ανακοινώσει προκαταβολές τόσο για το κριθάρι όσο και για το σιτάρι. Για το κριθάρι, η προκαταβολή που δόθηκε ανέρχεται σε 0,16 ευρώ/κιλό και για το σιτάρι σε 0,22 ευρώ/κιλό. Η ανταπόκριση των παραγωγών θα μπορούσα να πω ότι ήταν ικανοποιητική.
Οι περσινές τελικές τιμές ανήλθαν για το μεν κριθάρι στα 0,18 ευρώ/κιλό και για το δε σκληρό σιτάρι στα 0,39 ευρώ/κιλό.

Η εν λόγω τιμή του σταριού, δε, ήταν η υψηλότερη που έχει δοθεί για την περσινή χρονιά. Προβλέψεις για το πώς θα κυμανθεί η τελική τιμή του σιταριού θα ήταν παρακινδυνευμένες, καθώς θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, όπως είναι οι παραγωγές άλλων χωρών, τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά, το ύψος των αποθεμάτων της περσινής χρονιάς κ.ά. Για τα ποτιστικά χωράφια, η παραγωγή σιταριού κυμάνθηκε σε καλά επίπεδα, ενώ για τα ξηρικά ήταν χαμηλότερη. Πιστεύουμε ότι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του σιταριού κατά τη φετινή χρονιά είναι τα καλύτερα των τελευταίων χρόνων.

Παραδοσιακά, η ΕΒΟΛ παρεμβαίνει στις τιμές του γάλακτος στηρίζοντας τους παραγωγούς. Ποια είναι τα συμβόλαια που έχει συνάψει φέτος με τους παραγωγούς και ποια η εκτίμησή σας για το πού θα κυμανθούν τα τιμολόγια;

Η γαλακτοβιομηχανία ΕΒΟΛ διαχρονικά παρεμβαίνει στη διαμόρφωση των τιμών του γάλακτος και στηρίζει τους κτηνοτρόφους. Οι τιμές που δίνουμε στους κτηνοτρόφους είναι υψηλότερες από αυτές που επικρατούν στην αγορά και από την αρχή του 2024 έως και σήμερα παραμένουν σταθερές. Η τιμή αγοράς για το βιολογικό πρόβειο γάλα είναι 1,60 ευρώ/κιλό, για το συμβατικό πρόβειο γάλα 1,55 ευρώ/κιλό, για το βιολογικό γίδινο γάλα 1,07 ευρώ/κιλό και για το συμβατικό γίδινο γάλα 1 ευρώ/κιλό, ενώ για το αγελαδινό γάλα κυμαίνεται στα 0,52-0,53 ευρώ/κιλό.

«Για τα ποτιστικά χωράφια, η παραγωγή σιταριού κυμάνθηκε σε καλά επίπεδα, ενώ για τα ξηρικά ήταν χαμηλότερη. Πιστεύουμε ότι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του σιταριού κατά τη φετινή χρονιά είναι τα καλύτερα των τελευταίων χρόνων»

Ακούγεται ότι η αγορά και, κυρίως, οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες πιέζουν για περαιτέρω μείωση των τιμών στους παραγωγούς. Πώς το σχολιάζετε;

Η άποψή μας είναι ότι οι τιμές του γάλακτος, τουλάχιστον σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, δεν αναμένεται να διαφοροποιηθούν για το επόμενο χρονικό διάστημα και μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Οι όποιες διαφοροποιήσεις, εάν όντως γίνουν, εκτιμούμε ότι πιθανώς θα ξεκινήσουν από τις αρχές του φθινοπώρου. Εμείς, πάντως, από την πλευρά μας, εάν υπάρξει μείωση τιμής, θα είμαστε οι τελευταίοι που θα προβούμε σε μειώσεις.

Ποιες ήταν οι επιπτώσεις του Daniel στην εμπορική –και όχι μόνο– δραστηριότητα του συνεταιρισμού; Ποιες οι εκκρεμότητες ως προς τις αποζημιώσεις και τα αιτήματα που έχετε καταθέσει στην πολιτεία για την επόμενη μέρα;

Οι μεγάλες καταστροφές που υπέστη η ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας από τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές του καλοκαιριού έπληξαν άμεσα τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους της Μαγνησίας, με την πλειοψηφία των οποίων συνεργάζεται ο συνεταιρισμός μας. Παρ’ όλα αυτά, καταφέραμε, με πολύ αγώνα, να αντεπεξέλθουμε στις δυσκολίες, με αποτέλεσμα να μην επηρεαστεί ουσιαστικά η λειτουργία της ΕΒΟΛ.

Η επόμενη μέρα στην περιοχή μας είναι πάρα πολύ δύσκολη. Ο γεωργικός και ο κτηνοτροφικός κόσμος χρειάζονται επαρκή στήριξη. Μαζί με άλλους συνεταιρισμούς του θεσσαλικού χώρου, έχουμε υποβάλει προς την πολιτεία μια σειρά ζητημάτων και ζητούμε την επίλυσή τους. Ενδεικτικά, αναφέρω μερικά εξ αυτών, όπως: Την άμεση πληρωμή των αποζημιώσεων των πληγέντων γεωργών και κτηνοτρόφων, την επίλυση θεμάτων που αφορούν τον ΟΠΕΚΕΠΕ, την ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας, καθόσον αποτελεί κυρίαρχο πρόβλημα των Θεσσαλών αγροτών, την έγκριση των επενδυτικών σχεδίων νέων αγροτών, τη χρηματοδοτική ενίσχυση των κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας για αγορά ζωοτροφών, την απάντληση των υδάτων από τους πλημμυρισμένους βοσκότοπους, κυρίως των παρακάρλιων περιοχών, καθώς και τη μετακίνηση των βοοειδών σε άλλους νομούς, όπου υπάρχουν ορεινοί βοσκότοποι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.